Paikallisuutiset

Joka viides hoivapaikka voi joutua leikkurin alle Pietarsaaren seudulla

Ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkoja suunnitellaan vähennettävän kansalliselle tasolle.

Pohjanmaan hyvinvointialue suunnittelee satojen ikäihmisten ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkojen vähentämistä. Suhteessa eniten paikat vähenisivät Pietarsaaren seudulla. Kuva: Arkisto

Pohjanmaan hyvinvointialue suunnittelee vähentävänsä ikäihmisten ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkoja kaikkiaan 316:lla vuoteen 2030 mennessä. Paikkoja on nyt yhteensä noin 1855.

Pietarsaaren, Luodon, Kruunupyyn, Pedersören ja Uudenkaarlepyyn alueella paikat vähenisivät aluehallituksen esityslistaan kirjatun mallin mukaan 120:llä. Paikkoja on tällä hetkellä 549, eli vähintään joka viides pohjoisen alueen palveluasumisen paikka on joutumassa leikkurin alle.

Hyvinvointialueen aluehallitus käsitteli suunnitelmaa maanantaina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perusteeksi esitetään Pohjanmaan palveluasumisen paikkojen suurta määrää suhteessa muuhun maahan ja väestön kokoon. Suunnitelman mukaan ympärivuorokautisen hoivan paikkoja vähennettäisiin vastaamaan kansallista tasoa.

Palvelustrategisena tavoitteena on, että 93 % 75 vuotta täyttäneistä asuu kotona vuonna 2025. Tämä taso vastaisi kansallista tasoa. Tällä hetkellä Pohjanmaan yli 75-vuotiaista 91,8 % asuu kotona.

Hyvinvointialueen mukaan kotona asumista tukevia palveluita on lisätty, ja kaikille nykyisille asumispalveluiden asiakkaille taataan paikka myös muutoksessa.

– Pohjanmaan väestö on terveempää kuin muualla maassa, mutta asumispalvelua on enemmän. On perusteltua, että paikkamäärää vähennetään vastaamaan kansallista tasoa, sanoo ikäihmisten sektorijohtaja Pia Vähäkangas Pohjanmaan hyvinvointialueen tiedotteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tällä lainsäädännöllä meillä ei ole muuta mahdollisuutta, kun vähentää palveluita. Asumispalveluita meillä on selkeästi enemmän kuin muilla alueilla ja siksi niitä tulee vähentää.

– Meillä on Suomen korkeimmat kustannukset, kun tarkastellaan tarpeen näkökulmasta. Tarjoamme siis Suomen terveimmälle väestölle paljon palveluita. Tämä on ollut tahtotila Pohjanmaalla. Kuitenkin hyvinvointialueuudistuksen myötä rahaa saadaan valtiolta tarpeen mukaan. Tällä lainsäädännöllä meillä ei ole muuta mahdollisuutta, kun vähentää palveluita. Asumispalveluita meillä on selkeästi enemmän kuin muilla alueilla ja siksi niitä tulee vähentää. Muutoksen myötä tuemme vielä enemmän kotona asumista ja meillä on mahdollisuus ylläpitää perustason palveluita, hyvinvointialueen johtaja Marina Kinnunen jatkaa tiedotteessa.

Ennen hyvinvointialueen toiminnan käynnistymistä ympärivuorokautisen palvelun paikkoja myönnettiin alueella erilaisin kriteerein. Nyt kriteerit ovat yhteiset ja yhdenvertaiset kaikille alueen asukkaille.

Hyvinvointialueen tiedotteen mukaan Pohjanmaalla on jo tehty useita muutoksia, joilla tuetaan sitä, että ikäihmiset voivat asua pidempään turvallisesti omassa kodissaan. Hyvinvointialueella on käynnistetty toimintakykyä edistävä seniorineuvolatoiminta. Kotona asumista edistävät kotikuntoutus, kotisairaalatoiminta ja päivystyksen liikkuvan sairaalan palvelut. Intervallihoidon käyttäjäkuntaa on myös laajennettu.

– Olemme tehneet satsauksia, joiden avulla ihmisten toimintakyky kotona asumista ajatellen vahvistuu. Suurin osa ihmisistä haluaa asua omassa kodissaan eikä laitoksessa, ja sitä haluamme tukea, Vähäkangas sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aluehallituksen valmistelussa hyvinvointialueen keskisen osan eli Vaasan seudun 963:sta ympärivuorokautisen palveluasumisen paikasta vähennettäisiin 145 paikkaa.

Eteläisen alueen 343:sta paikasta vähennettäisiin 53 paikkaa. Suhteessa suurin leikkaus tehtäisiin siten Pietarsaaren seudulla.

Aluehallitus keskusteli suunnitelmasta ja antoi viranhaltijoille tehtäväksi tuoda asia päätöksentekoa varten seuraavaan hallituksen kokoukseen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä