Paikallisuutiset
JeppisLit on välitön hit? – Marrashämärän pietarsaarelainen kirjallisuusviikko on ennakkoluuloton idea
Maailmanhistorian ensimmäinen JeppisLit -kirjallisuuviikko venyttää todellisuuden kudosta ainakin kestonsa puolesta. Se kun alkaa 10. marraskuuta ja päätyy yhdeksän päivää myöhemmin eli lauantaina 19. marraskuutta.
Moinen kirjallisuudelle sallittakoon ja onhan heti alku komea: heti torstaina 10. marraskuuta klo 19 on kirjastossa paikalla 3 x Westö eli veljekset Kjell sekä Mårten ja Mårtenin poika Johannes.
Kjell Westö ei kenellekään suomalaisen romaanikirjallisuuden suuntaan viime vuosikymmeninä vilkaisseelle esittelyjä kaipaa. Mårten Westö taas on tullut pietarsaarelaisten tietoon ainakin vuonna 2016 ilmestyneellä kirjallaan Eremenkot.
Johannes Westöllä on jalkapalloyhteys hänelläkin, olihan Johannes maamme mahtiseuran HJK:n nousevia tähtiä päättäessään parikymppisenä lopettaa koko futiksen. Jalkapallo sai tehdä tilaa toiselle intohimolle eli musiikille.
Kirjastossa Johannes Westö esittääkin itse kirjoittamiaan lauluja. Kjell ja Mårten Westö taas jakavat ajatuksiaan uudesta yhteisestä kirjastaan Vuodet.
Seuraavalla viikolla on luvassa muun muassa Sandra Holmgårdin uuden kirjan julkistamistilaisuus sekä Peter ja Ann-Sophie Sandström keskustelemassa Peter Sandströmin kirjasta Ison vaaleen viimeinen kesä. K-G Olin luennoi kirjasarjansa En ny värld. Plock ur finlandssvenskarnas historia i Australien, Nya Zeeland och Stilla havet ensimmäisestä ja toisesta osasta.
Ohjelma näyttää valtaosin perin ruotsinkieliseltä kirjallisuusviikon 19. marraskuuta päättävää lasten lauantaita myöten.
– Asia tiedostetaan ja ensi vuonna tulee suomenkielisiä ja kaksikielisiä tapahtumia olemaan enemmän. Lasten lauantaissa simultaanitulkataan kirjailijoiden puhe suomeksi reaaliajassa, sanoo kulttuuripalvelupäällikköMarja-Leena Hyytinen Pietarsaaren kaupungilta.
JeppisLit järjestetään yhteistyönä kirjaston, kulttuuritoimen ja museon kanssa. Idea syntyi niinkin myöhään kuin tämän vuoden syyskuussa.
– Idean isä on [juuri eläkkeelle jäänyt] kirjastonjohtaja Leif Storbjörk, Hyytinen taustoittaa.
Tapahtuma päätettiin järjestää ensimmäisen kerran heti tänä vuonna ja juuri kiireisen aikataulun Hyytinen kertoo syyksi suomenkielisen tarjonnan vähäisyyteen.
Yksi ensisijaisesti suomenkielinenkin tapahtuma JeppisLit -kirjallisuusviikolta kuitenkin löytyy. Torstaina 17. marraskuuta klo 18 on kirjastossa vieraana tietokirjailija Mika Kulju, jonka tänä vuonna julkaistu Zelenskyi – Koko tarina avaa lukijalle maailman tämän hetken kiinnostavimman ihmisen taustat.
Vuonna 1969 syntynyt Kulju on sukupolvensa menestyneimpiä suomalaisia tietokirjailijoita muun muassa sotahistorian saralla. Hänen kirjaansa Raatteen tie – Talvisodan sankaritarina on Suomessa painettu noin 40 000 kappaletta. Kuljun kirjoja on käännetty useille kielille, muun muassa japaniksi.
Paikallishistoriaa taas on luvassa kaksikielisesti keskiviikkona 16. marraskuuta klo 18, kun museojohtaja Carola Sundqvist esittelee pääasiassa 1950-luvun Pietarsaarta sekä suomeksi että ruotsiksi.
JeppisLitin ennakkolehdistötilaisuudessa ryöpsähti ilmoille spekulaatioita muun muassa siitä, milloin ja mistä on saanut alkunsa nimi Jeppis.
– En aiemmin niin pitänyt tuosta sanasta, mutta nyt olen alkanut pitää, Marja-Leena Hyytinen nauroi.
Kirjallisuusviikolla kelpaa vaihtaa tietoja ja mielipiteitä vaikka yksittäisistä sanoista. Viikon onnistumista mitataan paitsi yleisömäärillä niin tapahtumissa esitetyillä kysymyksillä ja kommenteilla.
JeppisLitiin kuuluvia tapahtumia järjestetään kirjaston lisäksi myös muualla kaupungissa. Luvassa on muun muassa erikseen valituille kohderyhmille suunnattuja kirjallisuuteen liittyviä vierailuja.
JeppisLit 10.-19.11. samanaikaisesti pohjoismaisen kirjallisuusviikon kanssa. Tapahtumat pääasiassa Pietarsaaren kaupunginkirjastossa.