Paikallisuutiset
Jeppis Pridessä viritellään toistamiseen pyykkinaruja sateenkaaren väreissä - ”Sateenkaari-ihmisiä syntyy koko ajan aivan kaikkialla”
Pietarsaaressa vietetään heinäkuussa Jeppis Prideä kymmenen vuoden tauon jälkeen. Tapahtuman yhteydessä uusitaan myös Pyykkinaru -yhteisötaideprojekti, jossa ideana on ripustaa esille tekstiilejä sateenkaaren väreissä moninaisuuteen kannustamisen, tasa-arvoisuuden ja yhdenvertaisen kohtelun puolesta.
Kun ensimmäistä Jeppis Prideä vietettiin Pietarsaaressa 2014 loivat taiteilijat Heidi Lunabba ja Ilar Gunilla Persson tapahtuman yhteydessä Tvättlina - Pyykkinaru -yhteisötaideteoksen. Osallistava taideprojekti syntyi nopeana vastareaktiona pride festivaalin kohtaamaan vastustukseen paikallisesti. Pieni joukko protestoi tapahtuman uutisointia sekä sateenkaariliputusta raatihuoneen ja kaupungintalon edustalla.
Negatiivinen huomio tuli erittäin näkyväksi, vaikka ryhmä, joka seisoi sen takana, olikin aika pieni - mutta äänekkäästi huutava.
Heidi Lunabballa on vielä tuoreessa muistissa miten negatiivinen huomio tuli erittäin näkyväksi, vaikka ryhmä, joka seisoi sen takana, olikin aika pieni - mutta äänekkäästi huutava.
– Tuolloin meille heräsi vahva tunne siitä, että seudulta löytyy Jeppis Pridelle myös laajaa tukea, vaikkei suurin osa siitä halunnut kirjoittaa mielipiteitä paikallislehtiin.
– Pohdimme Ilarin kanssa mikä olisi paitsi sopiva myös helppo, hauska ja luova työkalu heille, jotka haluavat osoittaa tukeaan HBLTQ+-ihmisille. Niin syntyi idea pyykkinarusta sateenkaaren väreissä ystävällisen eleen symbolina. Osallistujia oli julkaistuista kuvista päätellen useita satoja ihmisiä Pietarsaaressa.
Lunabba muistuttaa, että tasa-arvon eteen tarvitaan yhä työtä yhtäläisten oikeuksien saamiseksi kaikille ihmisille, seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta riippumatta.
– Sateenkaari-ihmisiä syntyy koko ajan aivan kaikkialla. Etenkin nuorella tunne siitä ettei ole tervetullut yhteisöön omana itsenään on tosi rankkaa.
– Jos katsoo lakeja, tilanne muuttuu parempaan suuntaan koko ajan.
”Ystävällisen viestin näkeminen voi olla voimakas kokemus vaikkapa jollekin naapurille, joka ei ole vielä tullut kaapista ulos - sekä ihan jokaiselle jota asia koskettaa”.
Osallistumalla Pyykkinaru -taideprojektiin voi osoittaa tukeaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille ja viestittää, että paikkakunnalta löytyy kannustavia ihmisiä.
– Tällaisen ystävällisen viestin näkeminen voi olla voimakas kokemus vaikkapa jollekin naapurille, joka ei ole vielä tullut kaapista ulos - sekä ihan jokaiselle jota asia koskettaa, Heidi Lunabba muistuttaa.
Ideana on ripustaa narulle sateenkaaren värejä edustavia tekstiilejä, ottaa valokuvia sateenkaaripyykkinaruista pihoilla ja julkisilla paikoilla ja julkaista niitä somessa (#tvattlina ja #pyykkinaru).
– Halutessaan voi kuvan lähettää myös meille sähköpostilla - rainbowtvattlina@gmail.com - ja julkaisemme sen meidän tilillä, Lunabba vinkkaa.
Jos ei ole pyykkinarua eikä omaa pihaa, voi värejä ripustaa vaikkapa parvekkeelle, autoon, veneeseen, pyörään, reppuun.
– Harvoilla on pride-lippuja, mutta monilta löytyy jotain värikästä vaatetta tai tekstiiliä joista voi muodostaa sateenkaaren värit. Muodolla tai sijoituspaikalla ei ole väliä. Värit ovat pääasia.
Taiteilijakollegat aikovat itsekin viritellä väreissä hehkuvat narut näkyvälle paikalle Pietarsaaren keskustaan. Ajatuksena on lisäksi palkita yleisön joukosta pyykkinaru kekseliäisyydestä ja näkyvyydestä. Voittajat valitsee kuvataideyhdistys Jakarte.
Toiveena on, että Jeppis Pride -festivaalin aikana 17.-21. heinäkuuta liehuvat lippujen lisäksi monet pyykkinarut Pride-hengessä Pietarsaaressa ja seudulla.
Pietarsaaren ensimmäisen ja samalla ensimmäisen ruotsinkielisen Jeppis Priden näyttävimpään osuuteen, paraatiin, osallistui arviolta 2 000-2 500 Pride-marssijaa vuonna 2014. Paraati lähti liikkeelle Pursisalmen kentältä, kulki keskustan läpi päätyen After Eightille.