Paikallisuutiset
Itämeri tutuksi elokuvan avulla: 10 vuoden kuvausurakka on valmis – ensi-ilta myös Pietarsaaressa
Toimittaja, Itämeriharrastaja Ari Heinilän kuvaama, käsikirjoittama ja ohjaama dokumenttielokuva Minun mereni nähdään 40:ssä ilmaisesityksessä Suomen rannikkokaupungeissa ja kunnissa Itämeripäivänä torstaina 29. elokuuta.
Ensi-iltaesitys nähdään muun muassa Pietarsaaressa, Kokkolassa ja Kalajoella.
Ari Heinilä on kuvannut materiaalia Itämerestä kertovaan elokuvaan kymmenisen vuotta. Hän on aiemmin julkaissut Minun mereni ry:n sivuille toistasataa lyhyttä videotarinaa Itämerestä.
– Nyt halusin saada tämän innostavan elokuvan valkokankaalle ja myös kouluille nähtäväksi. Ajatuksena oli julkaista elokuva juuri Itämeripäivänä. Rannikkokaupungeissa on ollut aivan mahtava vastaanotto ja kaikki lähtivät talkoisiin mukaan. Innostus yllätti positiivisesti, Heinilä kertoo.
Pyrimme olemaan lähellä ihmisiä ja innostamaan heitä merestä.
Hän on Minun mereni -yhdistyksen puheenjohtaja. Yhdistys kertoo olevansa Itämeren äänenkannattaja, jonka tavoitteena on auttaa ihmisiä löytämään meri esimerkiksi mielekkään harrastuksen kautta.
Yhdistys haluaa myös olla kasvattamassa uutta sukupolvea, joka ymmärtää ja kohtelee Itämerta edellisiä sukupolvia paremmin.
– Pyrimme olemaan lähellä ihmisiä ja innostamaan heitä merestä. Tällä saralla toimii useita hyviä järjestöjä, mutta me olemme keskittyneet rannikkoseutuihin ja ihmisiin.
Heinilä kasvoi sisämaassa, Päijänteen rannalla. Aloitettuaan purjelautailun hän kaipasi isompia aaltoja. Oma mökki löytyi 1980-luvulla Hankoniemeltä.
– Meri on suuri seikkailu. Olen äärimmäisen utelias ihminen ja haluan tutkia luonnon ilmiöitä. Olen myös yltiöpäinen luonnossa liikkuja. Sukellan, melon ja leijasurfaan ja samalla olen intohimoinen kuvaaja, hän sanoo.
Elokuvan lajityyppi on hankalasti määriteltävissä. Ari Heinilä hyväksyy dokufiktio-luonnehdinnan, sillä siinä esiintyy suomalaisia eturivin näyttelijöitä: Taneli Mäkelä, Irina Björklund ja Martti Suosalo, jotka Heinilä on onnistunut kiinnittämään yhdistyksensä merikummeiksi. He kertovat kukin merisuhteestaan.
– Ihminen on tässä elokuvassa sivuosassa, eivätkä he näy lähikuvissa. Ainoa joka pääsee niihin, on karvakuono Valla.
Valla on perheen supermerikoira, joka on elementistä aivan innoissaan.
– Kun olemme sukeltelemassa ja snorklaamassa, Valla tekee omia kuvioitaan. Se varmasti vähän pehmentää koululaisten lähestymistä, kun tämmöinen karvakuono hämmentää siellä mukana.
Toivomme, että kouluissa ruvetaan tekemään kaikennäköisiä teoksia, olivat ne sitten räppiä, kuvataidetta tai musiikkia.
Projektiin kuuluu elokuvan jakelu myös kouluihin alakouluista lukioon. Heinilän puoliso Päivi Lehti on äidinkielenopettaja, joka viimeistelee elokuvaan liittyvää opetusmateriaalia.
– Meillä on todella positiivinen yhteistyö sekä biologian ja maantiedon opettajien liiton että Koulukinon kanssa. Luovun tavallaan tekijänoikeuksistani tähän ja annan koululaisille tilaisuuden leikellä elokuvasta omia teoksiaan ja lisäillä niihin omia juttujaan, Heinilä sanoo.
– Toivomme, että kouluissa ruvetaan tekemään kaikennäköisiä teoksia, olivat ne sitten räppiä, kuvataidetta tai musiikkia. Haluamme innostaa lapsia löytämään sen oman merensä.
Olen huomannut, että kun koulussa puhutaan lasten kanssa ympäristötyöstä, viesti kulkee heidän mukanaan vanhemmille.
Miten elokuvan tekijä kehottaisi koululaista aloittamaan omalta osaltaan Itämeren suojelun?
– Hän voi rannalla kävellessään joskus panna sukellusmaskin silmilleen ja katsoa, mitä pinnan alla tapahtuu. Ainahan voi poimia roskan, jonka joku toinen on pudottanut, Ari Heinilä sanoo.
– Ja hän voi haastaa vanhempiaan. Olen huomannut, että kun koulussa puhutaan lasten kanssa ympäristötyöstä, viesti kulkee heidän mukanaan vanhemmille. Toivottavasti lapset ja nuoret alkavat huomata meren arvon, ja sieltä kasvaa uusi sukupolvi joka kohtelee merta eri tavalla, Päivi Lehti jatkaa.
Oppimateriaali elokuvineen julkaistaan ensi vuoden maaliskuussa kaikkien koulujen käytettäväksi.
Minun mereni -elokuva esitetään 29.8. Pietarsaaressa Kino Cityssä klo 17.
Pietarsaaressa paikallinen yhteistyökumppani on kulttuuri- ja vapaa-aikatoimi. Sen päällikön Päivi Rosnellin mukaan filmi sopii mainiosti esitettäväksi kaupungissa, sillä Pietarsaari nimettiin aiemmin yhdeksi Itämeren kulttuurihelmistä.