Paikallisuutiset
Isä ja poika viihtyvät yrittäjinä yhteisen sorvin äärellä Pedersöressä: ”Taloudellinen puoli pelottaa”
Jepualainen tukki muuttuu Jani ja Jari Broon omistaman puusepänverstaan käsittelyssä vaikkapa pedersöreläiseksi hirsikalusteeksi.
Sansundin teollisuusalueelta Pedersörestä löytyy pieni firma, joka on isän ja pojan yhteinen juttu. Ja jos Broowoodin juuria kaivetaan vähän kauemmaksi on isoisälläkin ollut sormensa pelissä.
– Isä ja minä ostimme aikoinaan tämän hallin, tai käytännössä pelkän peruskiven, sillä rakentaminen oli edelliseltä jäänyt kesken ennen kuin oli kunnolla alkanutkaan. Pystytimme kivijalan päälle peltihallin. Isällä oli metsäkone, jolle piti saada varikkopaikka. Meillä oli myös sorvi ja siirrettiin tänne, kertoo Jari Broo, 56.
Metsäkone ei tosin tainnut sitten kertaakaan seistä parkissa hallissa, mutta sorvi tulisi soimaan yhtä ahkerasti kuin saha.
Jani Broo, 33, muistelee vuotta 2011 kun armeijat oli käyty ja jostain piti keksiä itselle työtä.
– Yrittäjyys kiinnosti. Kävin yrittäjäkurssin ja aloin tehdä pyöröhirsikalusteita, kun oli valmis paikka ja koneita.
Isä, Jari Broo, työskenteli vielä tuohon aikaan palkkatyössä sähköasentajana, mutta auttoi puusepänverstaalla iltaisin ja viikonloppuisin.
Broowoodin yritysmuotona oli alkujaan toiminimi. Muutos avoimeksi yhtiöksi tehtiin keväällä 2014. Jani Broo vastaa toimitusjohtajan tehtävistä ja Jari Broo tuotannosta.
Syömähampaana Broowoodilla ovat edelleen hirsikalusteet, 95 prosenttisesti. Kahteen pekkaan on vuosien varrella tehty monenlaisten puusepäntuotteiden lisäksi pyöröhirrestä puutarhakalusteita ja hirsirakennuksia mökeistä saunoihin.
Sivutoimena syntyy 3D-suunnittelua sekä arkkitehtisiä havainnekuvia Made by Jani Broo. Lisäksi sahataan asiakkaan toivomusten mukaista sahatavaraa.
Kiirettä pitää erityisesti sesonkina pitkin kevättä ja kesän yli.
Panoksia aiotaan siirtää elementtirakentamiseen.
Elementtirakentaminen on herättänyt yrittäjäkaksikon kiinnostuksen ja siihen aiotaan nyt siirtää panoksia.
– Tarkoituksena on tuoda tulevana talvena markkinoille pienrakennuksia elementtimallina, jotka on helppo varastoida ja asiakkaan sitten ruuvata kasaan. Kuivasta puutavarasta on helpompi tehdä valmiiksi paneloituija, kevyempiä ja pieneen pakettiin meneviä elementtejä kuin rakentaa vaikkapa saunoja raskaasta pyöröhirrestä.
– Eristämätön pienrakennus tehdään muutamassa päivässä kun taas hirsituotteiden toimitusaika lasketaan viikoissa, Jari Broo vertailee.
Elementtirakennusten valikoimaan kaavaillaan aluksi saunaa ja varastokatosta.
– Malleja on helppo tehdä lisää sitten kun on valmiit formut, joissa elementit voidaan rakennetaan. Teemme tuotteita tilausten mukaan, mutta elementit mahdollistaisivat jossain määrin myös varastoon tekemisen, kuuluvat suunnitelmat.
Broowoodin tuotteita toimitetaan joka ilmansuuntaan Suomessa, mutta paikallinen myynti on yrittäjien mukaan kovin vähäistä.
Hallitilat Ratatien raitilla ovat käyneet pieniksi. Koneiden osalta on kipuraja saavutettu eikä tilaan mahdu enempää työkaluja. Jari Broo kuvaa miten ahtaus vaikuttaa käytännön työhön kun osaa koneista joudutaan siirtelemään sivummalle tietyissä työvaihessa.
– Jossain vaiheessa rakennetaan laajennusosa taakse. Hallin kyljessä on jo pieni lisäosa, jota tarvitaan muun muassa maalaamiseen. Tukitkin pitäisi saada taivasalta suojaan oman katoksensa alle, toteaa Jani Broo.
Broowood toimii radan varrella noin 4 000 neliön tontilla. Tontti vuokrataan Pedersören kunnalta.
”Ei olla uskallettu lähteä satsaamaan hirveän suuresti, vaan omilla on aina haluttu mennä”.
Suurempia investointeja jarruttaa toimitusjohtajan mukaan uskalluksen puute.
– Taloudellinen puoli pelottaa. Nyt on toki pärjätty, mutta jatkuuko se. Ei olla uskallettu lähteä satsaamaan hirveän suuresti, vaan omilla on aina haluttu mennä. Jos ottaa isot lainat on pakko vastaavasti saada isot rahat sisälle, pohdiskelee Jani Broo.
– Meillä on ollut sellainen lähestymistapa asioille, että edetään pienin askelin eikä olla haluttukaan tehdä tätä liian isoksi. Tarvittavat hankinnat on tehty, mutta harkiten. Usein on kehitelty ratkaisuja itse.
Avainajatuksena on pitää kulut matalalla ja saada itselle palkkaakin. Broowoodin liikevaihto on 150 000 euroa.
Isoihin koneinvestointeihin yrityksen mittapuulla kuuluu piikeillä ja kauhalla varustettu pyörökuormaaja, joka ostettiin käytettynä neljällätoistatuhannella eurolla. Nyt ihmetellään miten ennen pärjättiin ilman. Vielä on yrittäjillä tuoreessa muistissa miten lähdettiin autolla kärry perässä hakemaan tukkeja, jotka käsivoimin pinottiin ensin pihalle ja sieltä halliin sorvin, sahan ja höylän käsittelyyn.
Puuta hankintaa lähinnä Jepuan metsänhoitoyhdistyksen kautta. Ostoissa suositaan kangasmaastossa kasvanutta, siis valmiiksi kuivempaa puuta, ei mielellään suoalueelta kaadettua.
Niin hyvin tullaan juttuun työasioissa, että keskinäisiä mielipide-eroja isä ja poika ovat harvoin joutuneet selvittelemään yhteisen yrittämisen taipaleella.
– Noin kerran kuukaudessa voi olla jotain pientä erimielisyyttä hyvin pienistä asioista tyyliin "miksi laitat sen tähän kun sen voi laittaa tähän", naurahtaa Jari Broo.
– Muutoinkin homma pyörii omilla pyörillä, kun se on kerran saatu hyvin käyntiin.
Broowood
Isä Jari Broon ja poika Jani Broon yhteinen puusepänverstas, perustettu 2011.
Toimii Pedersöressä Sansundin teollisuusalueella.
Valmistaa erilaisia puusepäntuotteita, puutarhakalusteita, terassikalusteita, hirsipöytiä, hirsirakennuksia.
Tähtäimessä on tulevana talvena siirtää panoksia pienelementtirakentamiseen. Elementtirakennusten valikoimaan kaavaillaan aluksi saunaa ja varastokatosta.
Etenee pienin askelin eikä toimintaa olla haluttu tehdä liian isoksi. ”Jos ottaa isot lainat on pakko vastaavasti saada isot rahat sisälle”.
Liikevaihto on 150 000 euroa.