Paikallisuutiset
Ikäihmisten perhehoito käynnistyy Pohjanmaalla – infotilaisuus myös Pietarsaaressa
Pohjanmaalla kehitetään ikäihmisten perhehoitoa, joka tarjoaa mahdollisuuden saada tukea ja hoivaa kotona. Perhehoito tuo merkityksellisyyttä niin hoidettavan kuin hoitajan elämään, Pohjanmaan hyvinvointialue tiedottaa.
Ikäihmisten perhehoitoa tarjotaan Suomessa lähes jokaisella hyvinvointialueella, ja nyt toiminta käynnistyy myös Pohjanmaalla. Aluksi perhehoitoa kokeillaan omaishoitajien sijaistamiseen.
– Perhehoitaja menee omaishoidettavan luo hoitamaan tätä sovituksi ajaksi. Aiemmin omaishoitajien vapaat on järjestetty esimerkiksi intervalliosastoille, mutta nyt haluamme tarjota mahdollisuuden saada hoivaa kotona omaishoitajan vapaankin aikana, kertoo palveluohjaaja Stina Nyman hyvinvointialueen tiedotteessa.
Perhehoitajan tehtäviin eivät kuulu sairaanhoidolliset tai lääkinnälliset tehtävät, vaan työssä keskitytään tilanteesta riippuen esimerkiksi hygieniassa, pukeutumisessa ja aterioiden valmistuksessa avustamiseen. Perhehoitaja toimii ikään kuin omaishoitajan tehtävissä tämän vapaan aikana.
– Tehtävät riippuvat siitä, millainen kunto hoidettavalla on ja millaista arkea hän elää, Nyman sanoo.
Perhehoitajalta ei vaadita hoitoalan koulutusta tai työkokemusta. Tehtävään voi hakea kuka tahansa täysi-ikäinen. Perhehoidosta maksetaan palkkiota.
– On hyvä olla kiinnostunut ikäihmisistä ja heidän asioistaan. Perhehoitajana voi toimia niin eläkeläinen kuin opiskelija, omien mahdollisuuksien ja voimavarojen mukaan, selittää palveluohjaaja Nina Koskela tiedotteessa.
Omaishoitaja saattaa ottaa matalammalla kynnyksellä vapaata, kun voi luottaa läheisen olevan hyvässä hoivassa omassa kodissaan.
Perhehoidon vahvuuksia ovat muun muassa pysyvät ihmissuhteet, jatkuvuus ja koti elinympäristönä, kerrotaan Perhehoitoliiton verkkosivuilla. Perhehoitaja on siis tietynlainen arjen sankari.
– Omaishoitaja saattaa ottaa matalammalla kynnyksellä vapaata, kun voi luottaa läheisen olevan hyvässä hoivassa omassa kodissaan eikä siirtymiin tarvitse varata aikaa, Koskela toteaa.
Hyvinvointialue järjestää tuleville perhehoitajille valmennuksen, joka valmistaa perhehoitajana toimimiseen.
– Valmennuskertoja on kahdeksan ja ne sijoittuvat arki-iltoihin. Tarkoituksena on järjestää tilaisuuksia joka toiselle viikolle ja väliviikoilla tehdään valmennukseen kuuluvia kotitehtäviä, kertoo Koskela.
Ensimmäinen valmennus järjestetään alkuvuonna 2025 ja uudet perhehoitajat pääsevät aloittamaan työnsä keväällä. Perhehoitajat ja hoidettavat pyritään löytämään läheltä toisiaan.
– Mahdollisuuksien mukaan huomioimme myös hoitajan ja hoidettavan kiinnostuksen kohteet. Perhehoitaja voi vaikuttaa siihenkin, millaisilla tuntimäärällä haluaa työskennellä ja minkä kuntoisia ikäihmisiä pystyy hoivaamaan, selittää Nyman.
Osallistuminen ei sido mihinkään, vaan sen jälkeen voi rauhassa miettiä, olisiko itsestä perhehoitajaksi.
Lisätietoja perhehoidosta voi tulla kuulemaan marraskuussa järjestettäviin infotilaisuuksiin.
– Toivomme, että perhehoidosta vähänkään kiinnostuneet tulisivat kuulolle. Osallistuminen ei sido mihinkään, vaan sen jälkeen voi rauhassa miettiä, olisiko itsestä perhehoitajaksi, Koskela kannustaa.
Infotilaisuuksista kaksi järjestetään verkossa ja kolme läsnä. Läsnä järjestettäviin tapaamisiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Kaikki tilaisuudet järjestetään kello 16.30-17.30.
Pietarsaaressa Malmin sairaalan Otto-salissa infotilaisuus järjestetään 18. marraskuuta.
Tilaisuudet ovat kaksikielisiä. Lisäksi järjestetään yksi suomenkielinen ja yksi ruotsinkielinen info verkossa. Näihin tilaisuuksiin on ilmoittauduttava etukäteen, osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille sähköpostilla.
Suomeksi tilaisuus on Teamsissa 25.11. ja ruotsiksi 26.11.