Paikallisuutiset
Hoitoleikkaukset pietarsaarelaispäättäjille järkytyksen paikka: ”Valmistautuminen on monta vuotta myöhässä”
Järkyttävää. Näin kuvailee tuntemuksiaan pietarsaarelainen Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuutettu Helinä Sipinen (ps) tutustuttuaan ensi vuoden palveluleikkauslistaan. Hän ja muut valtuutetut saivat tietoa viranhaltijajohdon ehdotuksista viime perjantaina järjestetyssä seminaarissa.
– Ensimmäinen ajatus oli, että nämä kohdistuvat kaikkein heikko-osaisimpiin, jotka eivät pysty itse asioitaan ajamaan, Sipinen sanoo ja viittaa vanhuksiin kohdistuviin säästöihin.
Ikäihmisten hoitopaikkoja on vähennetty jo tänä vuonna, ja sama trendi näyttää jatkuvan. Helinä Sipinen ei osaa sanoa tarkkaan, millaisia vaikutuksia näiltä osin Pietarsaaren seudulle on tulossa, mutta ostopalveluja esitetään vähennettäväksi myös pohjoisella alueella.
Satsaukset vanhuksiin tulevat liian myöhään.
Hyvinvointialue rakentaa seniorilinjaa, seniorineuvolaa, kotikuntoutusta, kotisairaalatoimintaa ja liikkuvaa päivystyspalvelua sekä kehittää niin sanottuja välimuotoisia asumismalleja vanhusten turvaksi.
Perusongelmana on Sipisen mukaan se, että kyseisiä palveluja ei vielä ole.
– Nämä muutokset välimuotoisen ja yhteisöasumisen osalta olisi pitänyt aloittaa jo vuosia sitten. Ne ovat hienoja ja hyviä ideoita, mutta nyt nämä satsaukset tulevat liian myöhään.
Sipinen uskoo, että nopea vanhuspaikkojen alasajo tulee kostautumaan erikoissairaanhoidon puolella.
– Tälläkin hetkellä ihmisiä makaa väärillä paikoilla sairaaloissa.
Yöpäivystyksen lakkauttamista Pietarsaaressa Helinä Sipinen ei näe sellaisena menetyksenä, etteikö sen kanssa pärjättäisi, jos sen saisi olemaan avoinna esimerkiksi iltakymmeneen.
– Kokkolahan on meitä lähellä. Soiten kanssa pitäisi ehdottomasti neuvotella, että ihmiset voisivat hakeutua sinne yöaikaan.
Lastenosaston lakkauttaminen Malmilta on ollut jo jonkin aikaa tapetilla. Sipinen arvioi, että suunniteltu kotisairaalapalvelu kompensoi menetystä.
– Jos päivystys ja lastenosasto menevät, niin Kokkolaanhan täältä hakeudutaan, se on selvää.
Maksatetaanko Vaasan laaja päivystys nyt muilla?
Hän heittää kysymyksen, maksatetaanko Vaasan keskussairaalan laajaa päivystystä nyt reuna-alueiden palveluja karsimalla.
– Tällainen tunne minulle tulee. Laaja päivystys on ollut sellainen tabu, josta ei ole saanut puhua. Onko järkevää pitää kaikki mahdollinen päivystys ja maksaa kalliista ostolääkäripalveluista, kun tekijöitä ei ole?
Pohjanmaan hyvinvointialueen on löydettävä säästöjä ja sopeutuksia vuosina 2023–26 yhteensä 85 miljoonan euron verran saavuttaaksen taloudellisen tasapainon. Helinä Sipisen mielestä vauhti on aivan liian kova.
– Ehdottomasti kiirehditään liikaa. Kompensoivista systeemeistä puhutaan nätisti, mutta kun niitä ei vielä ole. Esimerkiksi vanhusten välimuotoista asumista eivät rakenna kunnat, hyvinvointialue eivätkä yksityiset toimijat. Jos paikkoja vähennetään jo muutaman kuukauden päästä, eihän näitä ehditä kehittää, Sipinen sanoo.
– Tämä aikataulu tulee johtamaan pienempään tai suurempaan katastrofiin.
Kokonaisvaikutusten arviointi on tehtävä.
Sdp:tä aluevaltuustossa ja -hallituksessa edustava pietarsaarelainen Mervi Rantala ei pidä hyvänä, että Malmin palveluja ajetaan alas.
– Yritän tehdä parhaani ja pistää virkamiehet tiukoille, että saan selkeän kokonaisvaikutusarvioinnin. Emme ole saaneet oikein mitään sellaista tässä vaiheessa. Hätiköityjä ratkaisuja ei pidä tehdä, Rantala sanoo.
Itse hän sanoo hyväksyvänsä kirurgisten toimenpiteiden siirron Vaasaan. Iltapäivystyksen on hänen mukaansa oltava auki riittävän myöhään, ja neurologian poliklinikkapalveluita varsinkin ikääntyneille ja huonosti liikkuville pitää olla muutaman kerran kuussa tarjolla Malmilla.
Vuodeosastopaikkojen ja tehostetun palveluasumisen vähentäminen ei Mervi Rantalalle sovi. Hyvinvointialueen tiedotusmateriaalissa ei ole yksilöity, mistä ne vähennetään.
– Olen peräänkuuluttanut yhteisöllistä asumista, joka on uusi palvelumuoto, jota Pietarsaaressa ei ole kyetty järjestämään laisinkaan. Kunnat eivät ole olleet halukkaita rakentamaan esteettömiä kerrostaloja vanhuksille eikä vammaisille. Emme pääse kustannuksissa alaspäin ollenkaan, ellemme saa niitä, Rantala sanoo.
– Siitä huolimatta ajamme alas tehostettua palveluasumista. En ole valmis leikkaamaan siitä.
Hyvinvointialueet pakotetaan tekemään likainen työ.
Aikaa näin rajuihin sopeutuksiin ei Rantalan mukaan ole riittävästi.
– Ikääntyneiden palveluista yritetään nyt hakea eniten säästöjä. Meidän olisi pitänyt panostaa ennaltaehkäiseviin palveluihin tehokkaasti kolmen vuoden ajan, jotta ihmiset todella pärjäisivät kotonaan.
Hän uskoo, että pitemmällä siirtymäajalla sote-kustannusten hillintä olisi onnistunut hyvin vuoteen 2030 mennessä.
– Ikäviin toimenpiteisiin joudutaan, koska tämä hallitus leikkasi sotemenoista 1,4 miljardia euroa. Hyvinvointialueet pakotetaan tekemään nyt tämä likainen työ.
Mervi Rantala povaa vaikeaa rakoa myös rkp:lle, jolla on aluevaltuustossa muutaman paikan enemmistö.
– Rkp:n rivit tulevat varmasti rakoilemaan. Ja puolue on [maan] hallituksessa. Heillähän on avaimet käsissään.