Paikallisuutiset

Hautajaisten hinnasta täytyy myös voida keskustella – uusia hautauspalveluja Pietarsaareen

Mikael Östman ja Miia Pahkakangas sekä Östmanin itsensä suunnittelema hautakivi Pedersören kirkon edustalla. Kuva: Pentti Höri

Teerijärvellä ja Kokkolassa toimiva hautaustoimisto Mia’s Blomsterhandel on laajentamassa palveluaan myös Pietarsaareen. Samalla hautaustoimisto on solminut yhteistyösopimuksen pietarsaarelaisen Pohkivi-yrityksen kanssa.

Hautauspalvelua tarjoaa pietarsaarelaissyntyinen, Teerijärvellä asuva Miia Pahkakangas. Hän aloitti kukka- ja hautauspalvelun Teerijärvellä kahdeksan vuotta sitten ja laajensi toimintaa vuosi sitten Kokkolaan. Nyttemmin hän on myynyt Teerijärven liikkeen pois.

Pohkiven yrittäjä Mikael Östmanilla on toimipaikka Pietarsaaressa. Hän aloitti hautakivien välityksen tämän vuoden keväällä. Ajatus syntyi kokemuksesta, kun hänen äitinsä kuoli.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hankimme hautakiven, joka oli mielestäni aika kallis. Etsin sopivaa yhteistyökumppania kaksi vuotta, kunnes löysin sellaisen, joka on valmistanut hautakiviä yli 5 000 kappaletta. Nyt myymme niitä Pohjanmaan alueella. Meillä on jälleenmyyjiä Kokkolan ja Mustasaaren välillä, ja lisää tulee syksyn ja talven aikana, Mikael Östman kertoo.

Haluamme, että ihmiset uskaltavat tilanteessa puhua myös hautausten budjetista.

Hänen arvionsa mukaan hautakivien hinnoissa on paljon ilmaa. Hän ei osaa tarkkaan sanoa, mistä se johtuu, mutta itse valmistustekniikan ei pitäisi olla kallista.

– Kiviä on valmistettu yli 2000 vuotta. Ei ole mikään uusi keksintö hioa ja laittaa nimet kiveen.

Östman arvioi kykenevänsä kilpailemaan myös muistomerkin hinnalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Haluamme, että ihmiset uskaltavat tilanteessa puhua myös hautausten budjetista.

Pohkiven sivuilla on myös mahdollisuus suunnitella hautakivi itse. Miia Pahkakangas tulee tarjoamaan myös Pohkiven muistokiviä omassa palvelussaan.

Hautajaisten kustannukset voivat kohota korkeiksi. Arkkua tai kiveä voidaan valita huolella. Tinkiminen kuuluu harvoin surevien tapoihin.

– Ei varmaankaan siinä tilanteessa. Mutta on paljon asiakkaita, joilla on tiukka taloudellinen tilanne, tai vainajan rahatilanne on ollut huono. Kyllä siinä silloin punnitaan, voidaanko ottaa hirveän kallista, Miia Pahkakangas sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sanotaan näin, että voimme löytää asiakkaalle halvemman vaihtoehdon. Asiakkaalla pitää olla mahdollisuus joko alimpaan tai korkeimpaan hintaan tai jotain siltä väliltä.

Hautajaiset ovat totta kai surullinen tilaisuus. Mutta niissä voi olla myös jotain positiivista ja tulevaisuuteen katsovaa.

Hautaustoimitukset sujuvat vahvasti totuttuun tapaan ja perinteitä kunnioittaen. Pahkakangas havaitsee kuitenkin tiettyjä muutostrendejä.

– Tuhkaus on yleistynyt. Ja olen kokenut, että paljon entistä enemmän ajatellaan, mistä vainaja piti esimerkiksi kukissa. Ja oliko vainajalla omia toiveita järjestelyjen suhteen.

– Toivoisin, että hautajaisista tehtäisiin vainajan näköiset. Hautajaiset ovat totta kai surullinen tilaisuus. Mutta niissä voi olla myös jotain positiivista ja tulevaisuuteen katsovaa. Surusta pääsee jollain tavalla myös eteen päin.

Itse hän sanoo hankkineensa valkoisen auton siksikin, että se antaa toivoa.

– Valkoinen väri symbolisoi puhtautta. Se tuo avoimuutta ja rehellisyyttä, rauhaa, parannusta ja tyyneyttä, Pahkakangas kuvailee.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä