Mielipiteet
Hanna Palovuoren mielipidekirjoitus: Puiden puolesta
Kirjoittaja edustaa Pietarsaaren vihreitä.
Pietarsaaren vihreät perustettiin vuonna 1986. Puoluekartalla vihreä liitto oli kummajainen: sitä ennen puolueet sijoittuivat joko vasemmalle tai oikealle. Vihreät perustettiin näiden rintamalinjojen väliin. Ei vasemmalle tai oikealle vaan ympäristön ja luonnonsuojelun puolesta. Pietarsaari oli yksi maan ensimmäisiä kaupunkeja, jonne perustettiin uuden puolueen paikallisyhdistys.
Yhdistys aiheutti ristiriitoja. Paperitehdas haisi ja saastutti mutta tuotti kaupungille ja kaupunkilaisille tuloja. Paikalliset vihreät kampanjoivat silti paperitehtaan päästöjä vastaan. Palkansaajat pelkäsivät, että paperitehtaan kritisoiminen johtaisi työpaikkojen menettämiseen.
Nykyään tuollaista haisevaa savusaastetta tuskin siedettäisiin, en usko että yhdellekään teollisuuden alalle enää annettaisiin lupaa alistaa koko kaupunki hajulle ja tehdaspäästöille – kahdeksankymmentäluvulla savupiiput olivat lyhyitä ja paperin menekki kova.
Millä tavoin vihreä liike on merkityksellinen tämän päivän kaupunkilaisille? Samaan aikaan kun ilmastopuheet, kasvisruokavalio, vegaaninen kosmetiikka ja puhdistusaineet ovat nousseet normaaliksi asiaksi tavallisen kuluttajan saavutettaviksi, tuntuu ympäristön suojelu olevan vieläkin harvinainen juhlapuheiden ja kuluttajamainonnan ulkopuolella.
Puut ovat ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa kultaakin kalliimpia, olemme siirtymässä aikaan jolloin puut ovat itsessään arvokkaampia kuin niistä saatava selluloosa ja paperi. Puut tarjoavat suojaa entistä kuumemmiksi käyvinä kesäpäivinä. Metsän olemassaolo itsessään on arvokasta ilmastonmuutoksen hillitsijänä.
Vieläkö tässä maailmassa on kaupunkeja, joissa mökkikylät rakennetaan harvinaisen, yli 100-vuotiaan metsän päälle?
Läntisen koulun tontti valittiin sen kauniin ympäristön vuoksi. Tonttia reunustavat koivut ja kallioinen alue ja lapset olisivat koulussaan kuin kuin metsän sylissä. Miksei rakennuksia voi suunnitella ja rakentaa ympäröivää luontoa kunnioittaen ja siihen sopivasti? Koivikko ollaan nyt korvaamassa kahdeksan puun rivillä ja parkkipaikalla.
Entä mitä kuuluu Fäbodan alueen suunnitelmille? Vieläkö tässä maailmassa on kaupunkeja, joissa mökkikylät rakennetaan harvinaisen, yli 100-vuotiaan metsän päälle?
Tuntuu, että metsää tuhotaan pala kerrallaan. On ihme, että sitä on enää ollenkaan jäljellä. Lohko sieltä, toinen täältä, teetetään kuuliaisesti liito-orava -selvityksiä ja hakataan vain vähän, jätetään yhä kapenevia käytäviä luonnoneläinten siirtyä reviirillään.
Elinkeinoelämä muuttuu, vanha teollisuus vaihtuu tietoteknikkaan, uusin ja pelottavin elinkeinoelämän uhka on pula työvoimasta. Puut ovat viihtyisyyttä, tuottavat happea ja suojaavat meitä yhä paahtavammaksi käyvältä auringolta. Ehdotan, että tässä kaupungissa otetaan puiden hyvinvointi osaksi kaikkea kaavoitusta ja rakentamista!