Paikallisuutiset
Grönlannin naiset valokeilassa Nanoqissa: hellan äärestä perheen elättäjiksi
Arktinen museo Nanoqin kesänäyttelynä on avautunut Arnaq - Naiset Grönlannissa.
– Tänä kesänä keskiöön on nostettu Grönlannin naisten elämä, työ ja taide historian saatossa ja nykypäivänä, Nanoqin museoamanuenssi Ville Ahokas sanoo.
Päähuomio on saaren alkuperäisväestössä eli inuiiteissa. Näyttelyssä on esillä toki muutama naparetkeilijäkin.
Suomalainen esimerkki löytyy Tuulentytöt-kolmikosta. Jaana Vanhatalo, Jenni Nurminen ja Marjo Lindberg olivat ensimmäinen suomalainen kokonaan naisista koostuva retkikunta, joka ylitti Grönlannin mannerjään vuonna 2017.
Grönlannin yli 56 000:sta vakituisesta asukkaasta naisia on enemmistö. Syytä Ville Ahokas ei suoraan osaa sanoa, mutta sen sijaan hän tietää, miten heidän asemansa on muuttunut vuosien mittaan.
– Aikaisemmin työnjako oli sellainen, että miehet metsästivät ja naiset tekivät kotityöt. Kun Grönlannin yhteiskunta on modernisoitunut, naiset käyvät nykyään palkkatöissä esimerkiksi kunnalla tai valtiolla, kun taas miesten asema on pitkälti pysynyt samana. He metsästävät edelleen, Ahokas kertoo.
– Tämä tarkoittaa sitä, että nykyään perheen rahallisesta tulosta vastaa suurimmalta osin nainen.
Näyttelyssä on myös Tiina Itkosen Nanoqissa ennen näkemättömiä valokuvia. Itkonen on liikkunut Grönlannissa kuvaamassa alkuperäisväestöä ja heidän arkeaan.
Tämän kesäinen näyttely on koottu Nanoqin omasta esineistöstä, joka on museon kokoon nähden mittava ja vain kasvamaan päin.
– Perusnäyttelymme on todella laaja. Hyvin paljon tavaraa on ahdettu pieneen tilaan. Silloin esineet helposti hukkuvat kaiken tavaran joukkoon, eivätkä pääse arvonsa mukaisesti esille, Ahokas toteaa.
Esimerkki tällaisesta on amaut, puuvillasta valmistettu naisten asuste, jossa olevassa hupussa lapsi istuu ja kulkee mukana. Kesä-amaut on normaalisti ”näytteillä” kokoon taitettuna, mutta nyt se on päässyt erikseen vitriiniin ja mallinuken päälle.
Nanoqin varastotilat ovat hyvin rajalliset, ja lahjoituksia tulee edelleen. Niitä voi tarjota museolle, mikäli niillä on kytkös arktiseen tai antarktiseen seutuun.
Kesällä Nanoq on avoinna joka päivä juhannusta lukuunottamatta. Lastenseikkailurata on uudistettu.
– Optiman nuoriso-ohjaajalinjan opiskelijat kehittivät meille uuden seikkailun, jossa lapset pääsevät jääkarhututkijoiksi.
Viime vuoden Jaakon Päivillä kokeiltiin savusaunatapahtumaa, johon saattoi tulla ilman ennakkoilmoittautumista. Se osoittautui niin suosituksi, että sama uusitaan tämän vuoden Jaakon Päivillä.
Uutta on myös, että Fäbodabussi poikkeaa Nanoqin kautta mennen tullen kerran päivässä. Näyttely on avoinna 31. elokuuta saakka.