Paikallisuutiset
Freshin ensimmäinen vastuullisuusohjelma on työn alla - tapetilla ekologinen, sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys
Elintarvikealalla muun muassa Pedersören Edsevössä toimivalla Fresh Servantilla on työn alla yrityksen ensimmäinen vastuullisuusohjelma. Sitä on tekemässä oman talon väkeä käytännössä joka osa-alueelta ja ohjelman odotetaan valmistuvan vuonna 2021.
Ohjelmatyötä vetävä projektipäällikköSanna Mikkola kertoo, että Freshin vastuullisuusohjelmiin tulee kirjauksia toiminnan kaikista eri puolista.
– Tapetilla on luonnollisesti niin ekologinen, sosiaalinen kuin taloudellinenkin kestävyys. Ympäristöasioihin liittyen tärkeitä teemoja ovat mm. jätteiden vähentäminen ja energiankulutuksen optimointi. Sosiaaliseen kestävyyteen liittyviä asioita ovat mm. tasa-arvo työpaikalla, ihmisoikeudet, henkilöstön koulutuksen mahdollistaminen, työterveys sekä työturvallisuus.
– Taloudelliseen kestävyyteen kuuluvia asioita ovat esimerkiksi kattava riskienhallinta ja korruptiota vastaan toimiminen sekä vastuulliset hankinnan periaatteet, Sanna Mikkola toteaa.
Ruoan osuus kulutuksen ilmastovaikutuksista on suunnilleen yhtä suuri kuin liikenteen tai asumisen.
– Kun volyymipeluri onnistuu esimerkiksi hävikin hallinnassa, vaikutus todella on huomattava. Me olemme jo aikaisemmin onnistuneet hävikin karsimisessa varsin hyvin ja viime aikoina jätemäärän vähentämisessä on saatu aikaan hyviä tuloksia, Mikkola kertoo
– Läheistä työtä on tehty myös salaattiviljelijöiden kanssa. Verkostomme suurin salaattiviljelijä vaihtoi muoviset kasvatusruukut biokompostoitaviin ruukkuihin ja näin muovinkulutus vähenee vuositasolla 7 600 kiloa.
Mikkola huomauttaa, että vielä hurjempi luku liittyy kuljetuksiin ja pakkauksiin.
– Kun salaattia aikaisemmin kuljetettiin kertakäyttöisissä pahvilaatikoissa, tästä seurasi todellinen pahvivuori. Siirtyminen yhä uudestaan käytettäviin, kierrätettäviin muovilaatikoihin on muuttanut pelin kokonaan.
Vuodessa olemme säästäneet 186 904 kiloa pahvia, jos vertaa nykyistä mallia tuohon vanhaan. Määrä vastaa 40 rekkalastillista pahvia.
Oma lukunsa vastuullisuudessa on logistiikka.
– Kotimaan liikenteen osuus on noin viidennes maamme kaikista kasvihuonekaasupäästöistä ja kansallinen energia- ja ilmastostrategia linjaa, että liikenteen kasvihuonekaasupäästöt on puolitettava vuoteen 2030 mennessä.
– Vastuullinen kuljetus pohjaa pitkälti tehokkaaseen optimointiin. Hyvällä suunnittelulla esimerkiksi vajaatehoiset siirtokuljetukset eri yksiköiden välillä saadaan karsittua pois. Tällä saralla täydet laatikot, täydet autot on hyvä ohjenuora, josta halutaan pitää kiinni, Mikkola sanoo.
Tuotannosta kasvisten kuoret ja muut käyttökelvottomat osat menevät Jepuan biokaasulaitokselle hyötykäyttöön. Biokaasu on puhdas polttoaine, joka ei lisää kasvihuonepäästöjä.
Fresh Servant Oy on vuonna 1995 perustettu hedelmiin ja vihanneksiin erikoistunut yritys, jonka tunnetuimmat brändit ovat Hetki-salaatit ja SalaattiMestari-salaattibaari. Yrityksen liikevaihto oli 66,9 M€ vuonna 2019. Toimipisteet sijaitsevat Pedersören Edsevön lisäksi Seinäjoella ja Lapualla. Yrityksessä työskentelee tänä päivänä noin 500 henkilöä.