Paikallisuutiset

Evijärveläinen Ateno kasvaa osaamisen kautta – myös pituutta

Kantatie 68 ja suunta lähtöpisteestä Pietarsaaresta kohti etelää. Kun matkamittarissa on karvan verran yli 50 kilometriä aletaan saapua Evijärven keskustaajaman seutuville ja samalla oikealla levittäytyy järvipitäjän ylivoimaisesti suurin tienvarsinähtävyys.

Teräksen laser– ja kuituleikkaukseen sekä muun muassa vesileikkaukseen erikoistuva evijärveläisyritys Ateno on parissakymmenessä vuodessa kasvanut tyhjästä voimatekijäksi. Nyt sen massiivinen teollisuushallikompleksi tarjoaa työpaikan yli 80 ihmiselle ja liikevaihto on pitkään kasvanut jopa kymmenien prosenttien vuositahtia.

– Ihan omana yrityksenä tämä perustettiin vuonna 1999 ja nollasta lähdettiin. Kunta rakensi kuudensadan neliön hallin, muistelee Atenon toimitusjohtajaJuhani Koivisto.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän perusti Atenon yhdessä veljensä Kari Koiviston kanssa ja sama voimakaksikko seisoo yrityksen kivijalkana yhä. Kari Koiviston tittelinä on tuotantojohtaja.

”Koko ajan ollaan investoitu ja paljon, kolmen viime vuoden aikana yhteensä kymmenen miljoonaa euroa.” Juhani Koivisto Ateno Oy:n toimitusjohtaja

Toiminta lähti liikkeelle yhdestä vesileikkauskoneesta ja siihen liittyvästä osaamisesta.

– Siitä lähdettiin hiljalleen kasvamaan ja sitä rataa ollaan menty.

Vesileikkauksella voidaan leikata hyvin monenlaisia materiaaleja mitä erilaisimpiin muotoihin ja tehdä vaikkapa pieniä reikiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koivisto muistelee, että heti yrityksen alkutaipaleella asiakkaita löytyi Pietarsaarenkin suunnalta.

– Japrotek ainakin.

Teräksen vesileikkaus kuuluu Atenon asiakkailleen tarjoamaan valikoimaan yhä, mutta jo pitkään on paljon suurempaa roolia yrityksessä näytellyt laserleikkaus särmäyksineen.

– Vuonna 2003 tuli ensimmäinen laserleikkauskone ja laserin kautta kasvua on sitten tullut aika huimasti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kolmentoistatuhannen neliön tiloissa on käytössä moderni konekanta, jonka tämänhetkisenä kruununjalokivenä komeilee uunituore pitkien putkien laserleikkaukseen tarkoitettu Maraz 3D Fabri Gear 400 -leikkuri.

Kone kykenee leikkaamaan viisitoista metriä pitkiä ja halkaisijaltaan 400 millimetrin kokoisia putkia. Koivisto paljastaa kysyttäessä, paljonko moisen ostaja kaupassa köyhtyy.

– Puolisentoista miljoonaa. Samoihin aikoihin hankimme kolme uutta tasolaserleikkuria.

Ateno ei ole kasvussaan liiemmin henkeä vetänyt.

– Koko ajan ollaan investoitu ja paljon, kolmen viime vuoden aikana kymmenen miljoonaa euroa uusiin koneisiin, laitteisiin ja tiloihin.

Ajan hermolla ja teknisen kehityksen kärkikyydissä pysytteleminen on Atenolle elinehto.

– Markkinoilla pitää olla kilpailukykyinen ja koska meillä ei ole omia tuotteita vaan olemme alihankintakonepaja, niin siinä ratkaisevat eurot ja tehokkuus.

Pitkä matka on tultu yhden vesileikkauskoneen yrityksestä.

– Hinnan lisäksi ratkaisevat toimitusvarmuus ja laatu. Ja osaava työntekijäkanta tietenkin, sillä on ollut iso merkitys tässä hommassa.

Pietarsaari ympäryskuntineen tuskailee tuotantoteollisuuden osalta jopa työvoimapulassa ja tekijöitä etsitään ulkomaita myöten. Atenossa ei moista ongelmaa suuremmin tunnisteta.

– Maaseudulla on se hyvä puolensa, että työntekijöiden vaihtuvuus on aika pientä. Lähipitäjistä on löytynyt osaavaa työvoimaa.

Ehkä maalla yhä varttuu sellaista työvoimaa, joilta kädentyöt sujuvat luontevasti eivätkä isot koneet pelota?

– Näin asia varmasti on.

Koivistojen konepajayritys kantaa maakunnassa mainetta reiluna työnantajana, joka jätti kiky-tunnit väliin.

– Nythän ne taitavatkin olla kokonaan lopetettu, Koivisto virnistää.

Ateno on kotimarkkinateollisuutta sikäli, että asiakkaat löytyvät valtaosin Suomesta. Näiden tuotteet toki menevät usein vientiin.

– Rannikko-Pohjanmaalla meillä on merkittäviä asiakkaita paljonkin, sanoo Koivisto.

– Lasereleikkaus ja särmäys meillä tosiaan keihäänkärkenä ovat ja isosti tonneja tehdään, Koivisto summaa.

Atenolla kaikki hyvin eikä taivaalla pilvenhattaraakaan? Ei täysin niinkään, koska maailmantalouden tuulista riippuvaisella alalla toimiva yritys joutuu pohtimaan pikkuruista virusta.

– Korona jos pysäyttää talouden pariksi kuukaudeksi, niin siinähän ollaan tämän vuoden osalta.

Koronavirukselle on vähän tehtävissä edes evijärveläisellä sisulla ja yrittäjähengellä, joten atenolaisetkin joutuvat seurailemaan tilanteen etenemistä ja toivomaan parasta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä