Paikallisuutiset
Enemmistö poliitikoista ei halua korottaa veroja: Pietarsaaren kaupungin talous 5 miljoonaa pakkaselle ensi vuonna
Pietarsaaren kaupungin arvioidaan tekevän ensi vuonna noin 5,2 miljoonan euron alijäämän. Kaupunginhallitus hyväksyi vuoden 2025 talousarvioehdotuksen ja lähetti sen kaupunginvaltuuston käsittelyyn, mikä tapahtuu joulukuussa.
Tappiolukemien ennakoidaan olevan vuosina 2026–27 yli neljän miljoonan euron luokkaa, ellei kurssi käänny.
Kaupunginjohtaja Anne Ekstrand oli ehdottanut, että tuloveroprosenttia nostettaisiin 9:stä 9,6:een. Tämä olisi tuonut ensi vuonna noin 2,3 miljoonan euron lisätulot.
Hallitus päätti kuitenkin toisin, tosin äänestyksen jälkeen. Enemmistön äänillä sen kummemmin tuloveroihin kuin kiinteistöveroihinkaan ei kosketa.
Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Owe Sjölundin (rkp) mukaan enemmistö ei halunnut hätiköidä veronkorotuksen kanssa.
– Voimme tehdä muita toimenpiteitä ensi vuonna. Meidän pitää selviytyä mahdollisimman pitkälle ilman veronkorotuksia. Se tehdään, kun muita keinoja ei enää ole, Sjölund kommentoi.
Hän pitää varmana, että asiaan palataan vuoden 2026 veroprosenttia lukkoon lyötäessä.
– Silloin korotuspaine voi olla aika kova.
Yhden prosenttiyksikön tuloveron korotus tarkoittaa Pietarsaaressa noin 4 miljoonan euron lisätuloja kaupungille.
Kahden päivän budjettirypistys sujui Sjölundin mukaan muuten verraten kivuttomasti. Huolta aiheuttaa epätietoisuus valtionosuusjärjestelmän tulevista muutoksista, jotka antavat edelleen odottaa itseään.
Kulujen jako hyvinvointialueen ja kuntien välillä aiheuttaa epävarmuutta myös. Tässä vaiheessa vaikuttaa siltä, että Pietarsaaren kaupunki menettää aiemmin saamiaan valtionapuja jopa 12 miljoonan euron verran ensi vuonna.
– Kyse on hyvinvointialueen ja kaupungin rajapinnassa olevista palveluista, kuten After Eightin etsivä nuorisotyö, Resurssikoulu ja asumisneuvonta – kenellä on vastuu ja kuka maksaa, Owe Sjölund sanoo.
Kaupunki investoi ensi vuonna noin 13 miljoonalla eurolla. Pietarsaaren Vesi, joka on kaupungin liikelaitos, rakentaa lisäksi vajaan viiden miljoonan euron hintaisen alavesisäiliön.
Ruotsinkielisen, Läntisen koulun nimellä toistaiseksi kulkevan alakoulun rakentamiseen on varattu 5,4 miljoonaa euroa ensi vuodelle.
Fäbodantiestä kaupungin osuus on noin miljoona euroa, ely-keskus rahoittaa sitä kahdella miljoonalla eurolla. Hankkeesta on jätetty valitus Vaasan hallinto-oikeuteen, mutta Pietarsaaressa uskotaan, että töihin päästään käsiksi sen käsittelystä huolimatta.
Etelänummen yläkoulun remontti näyttää käynnistyvän vuonna 2026. Siihen on varattu 180 000 euron suunnittelumääräraha ensi vuodelle. Kahdelle seuraavalle vuodelle rahoitusta on varattu yhteensä neljä miljoonaa euroa.
Koulun julkisivut saavat uuden ilmeen. Sisätiloissa tehdään tarpeellisia muutoksia.
– Ilmastointi ja tekniset järjestelmät uusitaan melkein aina kun ruvetaan korjaamaan jotain. Energiatehokkuutta parannetaan varmasti muun muassa ikkunoiden vaihdolla, Sjölund avaa toistaiseksi lähtökuopissa olevia suunnitelmia.
Länsinummen alakoulua on esitetty laajennettavaksi, koska Itälän koulu muuttaa sen tiloihin aikaisintaan syksyllä 2026. Ensi vuoden budjettiin rakennustyöt eivät vielä sisälly.
– Länsinummella on varhaiskasvatusryhmiä, jotka pitäisi ensin saada siirrettyä jonnekin muualle, Sjölund sanoo.
Työvoima- ja elinkeinopalvelut siirtyvät vuodenvaihteessa valtiolta kunnille. Pietarsaaressa tämä merkitsee sitä, että kaupunki perustaa 26 uutta virkaa. Lisäksi pitempiaikaisen työttömyyden aiheuttamat sakkomaksut kaupungille tulevat kasvamaan, koska säännöksiä on muutettu.
– Tähän saamme valtionosuudet, ja oli tarkoitus, että siirtymä olisi ollut kustannusneutraali. Valitettavasti ei näytä siltä, vaan tämä tulee maksamaan kaupungille. kaupunginjohtaja Anne Ekstrand huomauttaa.
Kaupunkilaisten palveluista ei ole leikattu mitään olennaista pois, Ekstrand sanoo.
– Yritämme tarjota hyvää palvelua, mutta taloudellisesti ehkä vähän kestävämmin. Kustannuksia on tarkkailtava koko ajan.
Erilaiset kaupungin myöntämät avustukset tulevat pienenemään.
Jokainen uusrekrytointi menee, kuten tähänkin saakka, tiukan seulan läpi. Eläköityvien työntekijöiden tilalle ei oteta ketään, ennen kuin henkilöstöjaosta tai hr.ryhmä on käsitellyt asian.
Pietarsaaren kaupungin avainlukuja
Alijäämä 2025: –5,199 milj. euroa.
Investoinnit yhteensä: kaupunki 12,965 milj. euroa; liikelaitos (Vesi) 4,720 milj. euroa.
Kaupunki rakentaa Läntisen koulun (5,4 milj. euroa) ja Fäbodantien (1 milj. euroa + valtionapu 2 milj. euroa). Etelänummen koulun saneerauksen suunnittelu alkaa ja se toteutuu vuosina 2026–27.
Tuloveroprosentti 9,0 (muuttumaton).
Pietarsaaren kaupungilla on velkaa vuoden 2025 lopussa 5845 euroa asukasta kohti.