Paikallisuutiset

Elintarvikkeiden kioskimyynti itsepalvelulla löi itsensä läpi seudulla: ”Toimiva konsepti - tavalliset ihmiset ovat rehellisiä”

Josefin Juutilainen täydentämässä tomaattivalikoimia Kolpin Torpshop -elintarvikekioskissa. Kuva: Pirkko Högkulla

Itsepalvelulla toimivia elintarvikekioskeja löytyy Pietarsaaren seudulta kymmenkunta.

Elintarvikemyynti kioskista itsepalvelulla ei ole aivan uusi ilmiö Pietarsaaren seudulla. Paikallisesti toiminta alkoi kymmenen vuotta sitten kun Torpin puutarha, Torp Handelsträdgård, avasi ensimmäisen, tomaattikioskinsa kasvihuoneensa pihapiiriin Pedersören Kolpissa. Noista ajoista valikoima on kasvanut kattamaan laidasta laitaan muita paikallisesti tuotettuja elintarvikkeita ja kädentaidon luomuksia. Kaupankäynnin idea on pysynyt samana; asiakkaaseen luotetaan ja kioskissa asiointi hoituu itsepalveluperiaatteella.

Uusin, järjestyksessä jo seitsemäs Torpshop -kioski näki päivänvalon Pietarsaaren Kuusisaaren teollisuusalueella viime kesänä. Sen ovet ovat yötä päivää lukossa, mutta sisälle ostoksia tekemään pääsee sovellus lataamalla ja käyttäjäksi kirjautumalla.

Isoin toimipiste laajimmalla tuotevalikoimalla on Kolpin Torpshop, jota on laajennettu tänä vuonna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sadonkorjuuaika on tältä syksyltä kääntynyt loppusuoralle Torpin puutarhalla. Vielä omia tuoreita tomaatteja, paprikoita, chiliä ja jalapenoa riittää suoraan kasvihuoneelta myyntiin poimittavaksi muun muassa suoraan Torpshop-itsepalvelukioskeihin. Kun sato hupenee muutamien viikkojen päästä, painottuu valikoima kioskeissa muihin tuotteisiin.

Viljelypuutarhuri Ralf Snellman muistaa miten idea tomaattien myymisestä itsepalvelulla sai aikoinaan alkunsa.

– Asiakkaat tulivat ostamaan tomaatteja suoraan kasvihuoneelta, mikä oli kivaa, mutta myyminen vei aikaa ja sitoi henkilökuntaa. Keksimme alkaa laittaa tomaatteja ulos itsepalveluna, mikä sai oikein hyvän vastaanoton.

Gourami -tomaatti on yksi erikoisherkku, joka viedään käsistä Torp Handelsträdgård -puutarhan elintarvikekioskeissa. - Se on maultaan makea ja kypsänäkin vihreä, esittelee Josefin Juutilainen. Kuva: Pirkko Högkulla
”Enemmistöön asiakkaista voi kuitenkin luottaa. ”Tavalliset” ihmiset ovat rehellisiä”. Ralf Snellman

Vähitellen avattiin lisää tomaattikioskeja, muun muassa Pietarsaaren Sundin puutarhalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Näimme kaikki mahdollisuudet kehittää liikeideaa. Halusimme laajentaa ja saada lisää asiakkaita, minkä vuoksi kasvatimme valikoimaa muihin lähiseudulla tai Pohjanmaalla paikallisesti tuotettuihin elintarvikkeisiin ja käsitöihin.

– Koko konsepti alkaa olla toimiva etenkin kun meillä on nyt käytössä oma sovellus. Todella moni onkin sen jo ladannut, mutta aika harva vaan vielä käyttää, harmittelee Snellman.

– Voi hyvin sanoa, että meillä on hirveän paljon asiakkaita tänä päivänä. Yritämme pitää valikoiman laajahkona ja tavaraa hyllyllä. Kioskeihin ajetaan tavaraa yleensä neljästi viikossa. Tuottajat toimittavat tuotteensa Kolppiin ja me hoidamme jakelun edelleen kioskeihin.

Toiminnan yhtenä perustana Ralf Snellman kuvaa olevan luottamus ihmisiin, mutta hävikiltäkään ei luonnollisesti olla kokonaan vältytty.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Enemmistöön asiakkaista voi kuitenkin luottaa. ”Tavalliset” ihmiset ovat rehellisiä.

Toiminta perustuu vahvasti paikallisiin tuotteisiin.

Perustuotteita Torpshopeissa ovat muun muassa tomaatit, kurkut, perunat, kananmunat, sekä pakastealtaasta naudanliha, kebab, ahvenet ja mäti.

Valikoimaan kuuluu lisäksi erikoistuotteita, kuten kahvia, suklaata, jauhoja, virvoitusjuomia, hunajaa, jäätelöä, juustoja, yrttejä sekä käsitöitä. Valikoima voi vaihdella kioskeittain.

– Alamme toimittaa myös tuoretta leipää ja pullaa. Asiakas tekee etukäteistilauksen, tuotteet leivotaan perjantaina aamulla ja ne ovat haettavana saman päivänä iltapäivällä halutulta kioskilta.

Vahvaa paikallisuutta kuvaa se, että esimerkiksi jauhoja ja perunoita saadaan Pensalasta, kananmunia Ähtävältä, naudanlihaa Lövöstä, kebabia Edsevöstä, kahvia, suklaata ja koruja Pietarsaaresta, hunajaa ja hunajatuotteita Kolpista ja Purmolta, leipomotuotteita Sansundista ja vaikkapa marjajauheita Lappforsista.

Perustuotteiden lisäksi elintarvikekioskien valikoimaan kuuluu lähiseudulla tai Pohjanmaan alueella tuotettuja erikoistuotteita. Kuva: Pirkko Högkulla

Seitsemästä kioskista sijoittuu tällä hetkellä kaksi Pietarsaareen, Pedersöreen ja Luotoon sekä Kruunupyyhyn yksi.

Ovet ovat avoinna vielä jonkin aikaa päivisin kaikissa paitsi Pietarsaaren Kuusisaaren toimipisteessä eli sisälle pääsee asioimaan vapaasti.

Talven yli pidetään auki neljä isompaa kioskia Kolpissa Tarhatiellä, Kruunupyyssä Kruunupyyntiellä, Pedersören Sansundissa Ratatiellä ja Pietarsaaren Kuusisaaressa Havutiellä. Näissä neljässä kioskissa voi tuolloin asioida vain puhelimeen ladattavan sovelluksen kautta.

Oma sovellus helpottaa asiakkaan näkökulmasta tuotteiden maksamista ja yrittäjälle varaston seurantaa.

– Kun on ladannut sovelluksen ja rekisteröitynyt saa sisälle pääsyä varten ovikoodin puhelimeensa. Halutut tuotteet skannataan puhelimeen, josta tiedot siirretään maksupäätteelle vilauttamalla sille puhelinta. Maksu tapahtuu kortilla, esittelee Josefin Juutilainen Kolpin Torpshopissa.

– Toisena vaihtoehtona on valita ostokset, laskea yhteissumma - tarvittaessa kassalta löytyvällä laskukoneella - ja maksaa. Esimerkiksi Kolpissa meillä on käytettävissä kolme erilaista maksutapaa; kortti, käteinen ja mobilepay.

Uusin Torpshop -elintarvike kioski avattiin Pietarsaaren Kuusisaaren teollisuusalueella viime kesänä. Asioiminen edellyttää sovelluksen lataamista. Kuva: Pirkko Högkulla

Torp Handelsträdgård -puutarhalla on viljelyksessä noin 10 000 tomaatintainta. Eri lajikkeita löytyy yhteensä 27, mukaan lukien chili, paprika ja jalapeno.

Perheyritys on pyörinyt vuodesta 1979 lukien, nyt jo toisessa polvessa, ja se on minkinrehua valmistavan Torp Frysin tytäryhtiö. Yritykset sijaitsevat vierekkäin samalla tontilla Kolpin kylässä ja omistajat ovat pitkälle samat.

Ralf Snellman muistelee aloittaneensa kasvihuoneella jo vuonna 1984. Talvikuukaudet hän työskentelee Torp Frysin puolella.

Kasvihuoneaika alkaa viikolla seitsemän taimien istuttamisella.

– Meillä oli viljelyksessä aikoinaan ensin vain isoja tomaatteja, nykyään mukana on jo 15-17 eri sorttia. Viime kesänä viljelimme myös 2200 mansikan taimea, hyvällä menestyksellä, Snellman iloitsee.

Mahdollisten tuhoeläinten torjunnassa luotetaan biologiseen konstiin; kemikaalien sijaan käytetään kärpäsiä hävittämään mahdolliset tuholaiseläimet.

Torpshop

Torp Handelsträdgård -puutarhan omistamia Torpshop -elintarvikekioskeja. Kioskeja on Pietarsaaren seudulla tällä hetkellä yhteensä seitsemän; kaksi Pedersöressä, Pietarsaaressa sekä Luodossa ja yksi Kruunupyyssä.

Puutarha toimii Pedersören Kolpissa, josta elintarvikekioskien toiminta alkoi tomaattien myynnillä itsepalveluna kymmenen vuotta sitten.

Perustuotteita ovat muun muassa tomaatit, kurkut, perunat, kananmunat, sekä pakastealtaasta naudanliha, kebab, ahvenet ja mäti. Valikoimiin kuuluu lisäksi mm. kahvia, suklaata, jauhoja, virvoitusjuomia, hunajaa, jäätelöä, juustoja, yrttejä sekä käsitöitä. Valikoima voi vaihdella kioskeittain.

Ostaminen tapahtuu omatoimisesti. Enemmistö kioskeista on vielä auki päiväsaikaan. Talven yli pidetään auki vain neljä isointa kioskia, joissa voi tuolloin asioida vain puhelimeen ladattavan sovelluksen kautta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä