Paikallisuutiset
Eläköityville halutaan omaa hoitotiimiä: Hyvinvointialueen tulevaisuus kiinnosti monia
Pohjanmaan hyvinvointialue jalkautui torstai-iltana Pietarsaareen kertomaan suunnitelmistaan ja kuulemaan paikallisten asukkaiden mielipiteitä ja ehdotuksia palveluista ja niiden kehittämisestä.
Tilaisuus keräsikin Campus Allegron Rotunda-salin likipitäen täyteen.
Yleisön reaktioista eli kunnon aplodeista päätellen illan kannatetuimman ja konkreettisimman ehdotuksen teki yleisössä ollut fysioterapeutti Monica Penttala.
– Olen huomannut työssäni varsinkin ikääntyneiden kanssa, että sosiaali- ja terveysalalla ei ole olemassa ihmistä, joka olisi hämähäkkinä verkossa eli vastuussa ja vetäisi naruista.
– Ehdotukseni on, että kun ihminen siirtyy eläkkeelle ja alkaa ikääntyä, hän saisi oman hoitotiimin, jossa olisi ainakin yleislääketieteen omalääkäri ja oma terveydenhoitaja. Henkilö olisi aina yhteydessä heihin, ja he olisivat vastuussa hänestä. Näin hänen ei tarvitsisi joka kerta selittää kaikkia asioita päivystävälle lääkärille, joka tulee Ruotsista tai on tilapäisesti päivystämässä, Penttala esitti.
Sosiaali- ja terveyskeskuksen toimialajohtaja Sofia Svartsjö ilahtui ajatuksesta.
– Tämä on aivan erinomainen ehdotus. Myös minun unelmani on, että meillä olisi juuri tällainen toimintamalli, Svartsjö vastasi.
Hän piti yhtenä haasteena ja rajoittavana tekijänä lääkäripulaa, joka on vallinnut jo pitkään perusterveydenhuollossa. Tämä haittaa hoidon jatkuvuutta.
– Lääkäri on tietysti yksi asiantuntija, mutta sitä on myös hoitaja. Olemme kyllä miettineet ja suunnitelleet myös tätä, ja tähän suuntaan haluamme mennä.
Askeleeksi sinne päin hän nimesi seniorineuvolan, jollainen aloittaa myös Pietarsaaressa aivan tuota pikaa.
– Jos puhutaan ikäihmisistä, tämä seniorineuvola on yksi tie palveluihin. Ainakin itse näen seniorineuvolan hoitajan tuona hämähäkkinä, Svartsjö sanoi.
Penttalan mukaan vanhemmille ihmisille päivystyksen käyttö on haastavaa, kun henkilöstö siellä vaihtuu koko ajan.
– On erittäin tärkeää kehittää perus- ja ennaltaehkäisevää työtä ongelmien nappaamiseksi ajoissa. Se on nyt jäänyt. Jos saisin päättää, haluaisin että meillä olisi sellainen järjestelmä, jossa perheellä, heti kun lapsi syntyy, on se oma hoitava tiimi, Monica Penttala jatkoi PS:n toimitukselle.
Seniorineuvola on avautumassa näinä päivinä Pietarsaaren keskustassa olevan seniorikeskuksen yhteyteen. Paikka on entisessä Sokos-talossa Runeberginkadulla.
Seniorineuvolassa käydään terveyteen liittyviä riskitekijöitä läpi ja mietitään ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä. Toiminnassa on tarkoitus hyödyntää yhteistyötä muiden toimijoiden kuten kuntien, järjestöjen ja muiden paikallisten ryhmien kanssa.
Sofia Svartsjön mukaan Pietarsaaressa toiminta käynnistyy seniorikeskuksen tiloissa, mutta hän näkisi kernaasti sen jatkossa sijoittuvan Malmille.
– Silloin se olisi lähellä muita palveluja kuten terveyskeskuslääkäriä, muistihoitajaa ja fysioterapeutteja.
Entinen kansanedustaja ja lääkäri Pehr Löv kuvaili, miten uskomattoman suuri ryhmä vanhuksia asuu yksin jaksamatta edes syödä omin neuvoin, ja joita ei viiden minuutin kotihoitokäynti auta.
– Tiedämme, että asumispaikkoja vähennetään. Onko jokaisessa tapauksessa tehty vaikuttavuusarviot siitä, kuinka nämä ihmiset saavat hoitoa sen jälkeen, Löv kysyi.
Kun vertaamme Pohjanmaan kotihoidon käyntejä muihin hyvinvointialueisiin, meillä on vielä kehitettävää siinä, että voimme lisätä asiakaskohtaista hoitoaikaa ja toimintaa.
Ikäihmisten palveluiden sektorijohtaja Pia Vähäkangas totesi Pohjanmaalla olevan vajaat 8 000 yli 75-vuotiasta, jotka asuvat yksin. Kaikki eivät kuitenkaan kärsi yksinäisyydestä tai turvattomuudesta.
– Vastaamme kotihoidolla osittain heidän tarpeisiinsa. Kun vertaamme Pohjanmaan kotihoidon käyntejä muihin hyvinvointialueisiin, meillä on vielä kehitettävää siinä, että voimme lisätä asiakaskohtaista hoitoaikaa ja toimintaa.
– Yksinään hyvinvointialue ei pysty yksinäisyyttä ja turvattomuutta käsittelemään. Tarvitsemme yhteistyötä kuntien, kolmannen sektorin ja yksityisiä palveluja tuottavien kanssa, Pia Vähäkangas totesi.
Hän vakuutti kuitenkin, että vaikuttavuusarviot tehdään hyvinvointialueen hallituksessa aina, kun palveluverkon muutoksia käsitellään.
Pohjanmaan hyvinvointialueen johtajisto on vieraillut nyt Kaskisissa ja Pietarsaaressa. Lähiviikkoina vastaavat keskustelu- ja evästystilaisuudet järjestetään Laihialla ja Vöyrillä.