Paikallisuutiset

Ekorosk penkoi jätepussit: puolet biojätteistä väärin pakattuja – voi johtaa maksunkorotuksiin

Kotitalousjätteiden lajittelu energia- ja biojätteisiin sujuu Ekoroskin alueella enimmäkseen, mutta biojäte pakataan usein vääränlaiseen pussiin. Kuva: Markku Jokela

Jätehuoltoyhtiö Ekorosk teki kesäkuukausina vuosittaisen poiminta-analyysinsä asuinkiinteistöiltä kerättävästä bio- ja energiajätteestä. Kaikkiaan analysoitiin 4 172 kg jätettä.

Biojäte aiheuttaa eniten ongelmia Ekoroskilla ja sen jälkeisessä käsittelyketjussa. Lähes puolet biojätteestä pakataan väärin.

Ekoroskin tiedotteen mukaan 16,1 prosenttia kotitalouksista käyttää paperipusseja, 36 prosenttia biohajoavia pusseja ja 47,9 prosenttia ei-sallittuja muovipusseja biojätteelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tulos vastaa odotuksia. Ekorosk jatkaa tiedotustyötä, jotta useammat saadaan vaihtamaan oikeaan pussiin, toimitusjohtaja Michael Östman sanoo tiedotteessa.

Kotitalouksien käyttämä pussi vaikuttaa Ekoroskin mukaan myös siihen, mitä pussiin laitetaan. Oikein lajitellun biojätteen osuus oli paperipusseissa yli 98 %. Sen jälkeen paras tulos oli biohajoavissa pusseissa, kun taas muovipusseissa oikein lajitellun biojätteen osuus oli alle 74 %.

Muovipussien heikompi lajittelu vähentää merkittävästi lajittelutulosta.

Ekorosk haluaa käyttää paperipussia, koska se soveltuu parhaiten biojätteen käsittelyyn.

Biojäte on määräysten mukaan lajiteltava biojätepussiin. Pakatun biojätteen osalta pakkaus ja biojäte on erotettava toisistaan, jotta pakkaus voidaan heittää pois pakkausjätteenä tai energiajätteenä ja biojäte biojätepussiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ekorosk haluaa käyttää paperipussia, koska se soveltuu parhaiten biojätteen käsittelyyn, Östman kertoo.

Jätemääräykset sallivat myös standardin EN 13432 mukaiset Ekoroskin hyväksymät biohajoavat pussit.

Ekorosk korostaa ympäristön kannalta olevan tärkeää, että jätteet lajitellaan oikein.

Ekoroskin näkökulmasta esimerkiksi biojätteen väärä lajittelu tarkoittaa sitä, että on vähemmän biokaasulaitoksia, jotka ovat halukkaita ottamaan vastaan kotitalouksien biojätettä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kotitalouksien näkökulmasta virhelajittelu merkitsee pidemmällä aikavälillä korkeampia jätemaksuja.

Energiajätteen lajitteluprosentti oli tänä vuonna 77%, mikä on lähes sama kuin vuoden 2023 tulos. Edelleen lähinnä biojätteet ja pakatut biojätteet ovat niitä kahta jätetyyppiä, jotka muodostavat suurimman osan energiajätteen väärin lajitelluista jätteistä.

Biojätteen lajitteluprosentti oli tänä vuonna 86 %. Tulos parani vuodesta 2023 (80 %). Viimevuotinen paperipussiin siirtyminen on vaikuttanut selvästi tulokseen. Samoin siirtyminen kahteen erilliseen bio- ja energiajäteastiaan vaikutti vuonna 2019 tulokseen.

Pakattu biojäte on pääasiallinen väärin lajiteltu materiaali. Mukana on myös kotieläinten ulosteita ja vaippoja, jotka molemmat kuuluvat energiajätepussiin, Ekorosk muistuttaa.

Ekorosk toimii kymmenessä kunnassa ja palvelee 124 000 asukasta. Ekoroskin toiminta-alueeseen kuuluvat Pietarsaari, Kokkola, Evijärvi, Kauhava, Kaustinen, Kruunupyy, Luoto, Uusikaarlepyy, Pedersöre ja Veteli.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä