Paikallisuutiset
Eduskuntavaalit: Janne Sankelon työlistalla liikenne ja biotalous
Pentti Höri
Pietarsaaren kokoomus ei aseta kevään eduskuntavaaleihin ehdokasta omista riveistään, vaan asettuu tuoreella päätöksellään Kauhavan Kortesjärvellä asuvanJanne Sankelon taakse.
Sankelo on peräti kahdesti jäänyt ”sadasosan” päähän kansanedustajan paikasta. Vuonna 2007 hän hävisi paikan Petri Pihlajaniemelle 10 äänellä. Seuraavissa vaaleissa hän tuli valituksi, mutta tipahti eduskunnasta vuoden 2015 vaaleissa vain 16 äänen erolla. Tuolloin kokoomuslaisista ohi meni Susanna Koski.
Pietarsaaren kokoomuslaiset uskovat, että keskittämällä äänet nyt Sankelolle vastaava ei enää toistu.
Erityisesti seudulla luotetaan Janne Sankelon mielenkiintoon liikennehankkeita kohtaan.
– Ne ovat avainkysymyksiä. Valtatie 8:n statuksen nostaminen ja sen välityskyvyn saaminen merkityksensä mukaiselle tasolle on yksi seuraavan vaalikauden isoja asioita. Se vaatii nyt vääntövoimaa, että saadaan asia etenemään valtakunnan tasolla, Sankelo sanoo.
Niukat vaalitappiot ovat opettaneet hänelle ainakin sen, että jokainen ääni voi olla ratkaiseva.
Nykyisessä työssään energiayhtiö Vapon sidosryhmäjohtajana Janne Sankelo sanoo saaneensa uutta näkökulmaa elinkeinoelämän keskeisiin tarpeisiin, ja poliittista prosessiakin katsoo uusin silmin.
– Energiapolitiikan pitää olla pitkäjänteistä. Toimijoiden kannalta siitä ei tule yhtään mitään, jos päätöksiä tehdään vaalikausi kerrallaan.
Metsäteollisuudella on buumi päällä, ja puun käyttö ja biotalous ovat kokonaisuus, jonka tukemista myös valtion toimin Sankelo pitää välttämättömänä.
– Se tapahtuu parhaiten sitä kautta, että valtio ei rakenna uusia keinotekoisia esteitä yritysten toimintaympäristöön. Sääntö-Suomi on varmasti aika lähellä lakipistettään. Yritykset toimivat vastuullisesti, mutta meidän on huolehdittava kilpailukyvystämme globaalisti.
Koulutuksen ja osaamisen tukeminen esikoulusta yliopistoihin on yksi Janne Sankelon keskeisistä teemoista.
– Kaikkien opinpolut eivät kuitenkaan ole menestystarinoita. Meidän täytyy huolehtia, että meillä on koulutusjärjestelmä, joka ottaa myös pudokkaista riittävän hyvin kiinni.
Vaasan vaalipiirin tulokset voivat olla yllättäviä, Sankelo arvioi.
Perussuomalaiset saivat lähes 39 000 ääntä ja kolme edustajaa viime vaaleissa. Puolueen hajoaminen kesken vaalikauden saattaa liikuttaa huomattavaa äänipottia suuntaan jos toiseenkin.
– Tiistaina julkaistun HS-gallupin mukaan kokoomus on valtakunnassa kakkosena sdp:n jälkeen. Hyvällä ehdokasasettelulla pidän mahdollisena, että kokoomus saa kolmannen paikan takaisin.
Janne Sankelo, kok.
51-vuotias sidosryhmäjohtaja Vapolla, entinen kansanedustaja
perhe: vaimo ja 4 poikaa
asuu: omakotitalossa Kortesjärvellä
harrastukset: jalkapallo, erotuomaritoiminta, metsästys
mieluiten syö: paistettua siikaa