Paikallisuutiset

Edessä päivä euroedustajana: Pietarsaaren lukiolaiset valtaavat Strasbourgin

Pietarsaaren lukiolaiset vas. Kirsi Viinamäki, Nooa Hopiavuori, Axeli Ahlvik, Sandra Sandström sekä opettaja Aleksandr Murashev ovat osa joukkoa, joka matkaa loppuviikoksi Strasbourgiin tutustuakseen mepin työhön. Kuva: Pentti Höri

Loppuviikko sujuu jännittävissä merkeissä Pietarsaaren lukion oppilailla, sillä monet heistä lähtevät torstaina matkaan kohti Strasbourgia ja EU-parlamenttia.

Perjantaina 9. helmikuuta he valloittavatkin sitten itse pelipaikat. Euroscola on Euroopan parlamentin lukioille ja ammatillisille oppilaitoksille suuntaama ohjelma, johon koulut eri puolilta Euroopan unionia voivat hakeutua.

– Matkaan lähtee 24 oppilasta ja kaksi opettajaa. Lähtijät ovat vapaaehtoisia, joille on järjestetty valintakokeet EU-tietoudesta, lukion historian ja yhteiskuntaopin opettaja Aleksandr Murashev kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Euroopan parlamentti järjestää vuosittain Euroscola-päiviä, joita tälle keväälle on tarjolla kaikkiaan yhdeksän.

Opiskelijat eri maista valtaavat meppien eli europarlamentaarikkojen tuolit päiväksi. He neuvottelevat kollegoidensa kanssa ja ottavat kantaa päivänpolttaviin kysymyksiin siinä kuin Europarlamentin jäsenet konsanaan.

Euroscola tarjoaa myös opettajille mahdollisuuden tavata kollegoja EU:n jäsenmaista.

Tapahtumaan lukiolaiset ovat valmistautuneet valmistamalla projektin, jonka teemana on yhdenvertaisuus, rasismin vastustaminen ja tasa-arvo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Strasbourgin Euroscola-päivään Sandra Sandström (ed. vas.), Kirsi Viinamäki, Nooa Hopiavuori ja Axeli Ahlvik sekä opettaja Aleksandr Murashev (tak. vas.) ovat valmistautuneet keskittymällä muun muassa tasa-arvon teemaan. Kuva: Pentti Höri

Matkaan lähtijät ovat ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijoita.

– Kuulosti tosi mielenkiintoiselta päästä käymään parlamenttitalossa ja näkemään, millaista siellä on. Siellä kuulee varmaan, mitä mepit viikoittain tekevät, Kirsi Viinamäki sanoo.

– Minua kiinnostaa tavata ihmisiä monista eri maista. Voimme jutella ajankohtaisista asioista yhdessä, Sandra Sandström kertoo.

– On ihan sikasiisti paikka päästä katsomaan, mitä ne siellä oikein päättävät, Nooa Hopiavuori kuvailee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tällaista kokemusta, että pääsee parlamenttihommaa katselemaan, ei varmaan tule toiste elämässä, Axeli Ahlvik puolestaan arvioi.

Olen kiinnostunut politiikasta, kuten jokaisen ihmisen kuuluisi olla.

No jaa, mistäs sitä tietää. Kirsi Viinamäkeä ainakin tuntuu kovin kiinnostavan yhteiskunnallinen vaikuttaminen.

Hän odottaa saavansa reissulta monipuolista näkemystä siitä, millaista olisi toimia vaikkapa itse meppinä.

– Olen pienestä asti halunnut olla päättämässä asioista. Nyt pääsen tutustumaan parlamentaarikon työhön. Jos se vielä tulevaisuudessakin kiinnostaa, voisin miettiä kansanedustajan työtä.

Sandra Sandströmiä puolestaan kiinnostaa nähdä, miten tärkeistä asioista päätetään.

– Ja muutenkin siellä saa vähän lisää näkemystä asioihin, joita uutisissa näkee. Olen kiinnostunut politiikasta, kuten jokaisen ihmisen kuuluisi olla.

Nooa Hopiavuorella on niin ikään mielenkiintoa politiikkaan. Hän aikoo lähteä ottamaan selvää, millä perusteilla europarlamentissa päätökset syntyvät.

– Haluan tietää, vetävätkö he ne päätökset ihan hatusta vai suunnittelevatko he niitä vähän aikaa.

Axeli Ahlvik aikoo kirjoittaa yhteiskuntaopin.

– Sieltä saa vähän pohjustusta, mitä siellä paikan päällä oikein tapahtuu.

Opettaja Aleksandr Murashev toteaa, että yhteiskuntaopin suosio yo-kirjoituksissa vaihtelee sen mukaan, mistä aineista kulloinenkin vuosikurssi on kiinnostunut.

Yleinen maailmantilanne korreloi kuitenkin jonkin verran sen kanssa, mitä valinnaisaineita opiskelijat valitsevat.

– Poliittisten kriisien tullessa tällaiset poliittiset asiat alkavat kiinnostaa, vaikka niistä ei välttämättä kirjoitetakaan.

Strasbourgin reissun kustantaa EU-parlamentti noin 70-prosenttisesti, loppu jää opiskelijoiden itsensä maksettavaksi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä