Paikallisuutiset
Asumisneuvonnasta heti menestys – Ebban vuosittaiset häädöt vähenivät Satu Benssammouden johdolla kymmenistä yhteen
Joidenkin uusien asioiden osalta huomataan vasta aikojen päästä, että kyseessä toden totta oli hyvä idea. Pietarsaaren kaupungin asunto-osakeyhtiö Ebban asumisneuvonnan osalta ei näin voi sanoa, se kun osoittautui menestykseksi heti.
Ennen kuin asumisneuvojaSatu Benssammoude aloitti tehtävässään vuoden 2020 joulukuussa tehtiin Ebballa noin 20-30 häätöä vuosittain. Viime vuonna häätöjä oli tasan yksi.
Satu Benssammoude on paitsi Ebban niin myös koko Pietarsaaren ainoa asumisneuvoja. Palvelu on siis avoin muillekin kuin Ebban asunnoissa asuville.
Asumisneuvonta alkoi hieman vaivihkaa sikäli, että Ebbassa ei asiasta suurta meteliä pidetty.
– Ensimmäinen vuosi meni oikeastaan kehittämistyössä, mutta nyt kun tuloksia näkyy niin voi tätä palvelua jo vähän mainostaakin. Viime vuoden alku käytettiin muun muassa verkostojen luomiseen, Benssammoude kertoo.
Kolmen vartin juttutuokio Satu Benssammouden, Ebban toimitusjohtajanÅsa Björkmanin sekä Ebban isännöitsijänKimi Blomströmin kanssa riittää vakuuttamaan, että tärkeästä toiminnasta on todellakin kyse.
Häätö kun voi olla ratkaiseva askel kohti asunnottomuutta, mikä tilanne taas on omiaan syrjäyttämään ihmisen monista muistakin asioista.
– Silloin on monimutkaisempaa saada seuraavaa asuntoa. Vuokranantajat yleensä tarkistavat onko maksuhäiriöitä ja häätöjä, Benssammoude taustoittaa.
Maksuhäiriöt ja häädöt linkittyvät usein toisiinsa siten, että häätö saattaa johtua maksamattomista vuokrista.
Vuokravelat ovatkin yleisin tekijä, joiden kautta häätö uhkaa.
– Yleisinä tekijöinä siihen että vuokraa ei pysty maksamaan ovat pienituloisuus, työttömyys, sairastuminen, avioero tai joku muu elämässä sattuva kriisi, Benssammoude listaa.
Toinen perinteinen häädön syy on ollut toistuva meteli ja muu käytös, joka ei kerrostaloon sovi.
– Paljon häätöjä on nyt saatu estettyä, missä huomataan vaikutus heidän [asukkaiden] elämään, Kimi Blomström sanoo.
– Kyse on monesti alunperin pienistä ongelmista, joihin on mahdollista yhteistyöverkoston kautta varhain puuttua, Blomström jatkaa.
Ebba toimii näissä asioissa yhteistyössä kunnallisten palveluiden ja esimerkiksi kirkon diakoniatyön kanssa.
– Keskustelen vuokralaisen kanssa ja tehdään ensiarvio tilanteesta. Aika vahvastihan tämä työ on sellaista palveluohjausta, Benssammoude kuvaa.
Suorastaan yllättävältä tuntuu, miten arkisilta ja tutuilta monet isännöitsijän ja asumisneuvojan kohtaamat ongelmat tuntuvat. Monilla tämänkin artikkelin lukijoilla saattaa olla nuoruuden kokemuksia siitä, miten sille yhdelle jo omassa asunnossa asuneelle kaverille tai kaverin kaverille tuppauduttiin viettämään iltaa.
Ongelmaksi moinen muodostuu esimerkiksi silloin, kun rapussa rampataan ja asunnossa metelöidään yötä myöten ja toistuvasti.
– Tällaisessa tilanteessa puhutaan asiasta vuokralaisen kanssa ja usein jo tämä onkin johtanut hyviin tuloksiin, Blomström kertoo.
Satu Benssammoude kaivaa samalla esiin tarkan tilaston asumisneuvonnan myötä viime vuonna tapahtumatta jääneistä häädöistä.
– Tarkalleen ottaen 36 häätöä estettiin viime vuoden aikana, Benssammoude sanoo.
Tarkka lukema on tiedossa, koska kaikki tapaukset tulee jo toiminnan valtiolta saaman tuen vuoksi tilastoida.
Asumisneuvonnan tarpeellisuus sinänsä on jo jokin aika sitten tiedostettu niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti.
– Hallitusohjelmaankin on tällainen toiminta kirjattu osaksi asunnottomuuden ehkäisyä, Blomström kertoo.
– Tätä ollaan haaveiltu Pietarsaareen monta vuotta, haaveilin tästä jo silloin kun Ebbaa ei vielä ollut olemassakaan eli kaupungin taloyhtiöt oli ripoteltu eri isännöintitoimistoille, Åsa Björkman muistelee.
– Nähtiin kyllä että tällaiselle on tarvetta ja [kaupungin] asumispoliittisessa ohjelmassakin oli, että asumisneuvoja saataisiin, Björkman jatkaa.
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksessa eli ARA:ssa on laskettu, että yksi häätö aiheuttaa yhteiskunnalle yleensä 5000 - 20 000 euron kustannukset. Mikäli häädön seurauksena on jopa pysyvä syrjäytyminen voivat kulut tietysti olla vielä paljon suuremmat.
– Ja onhan asialla inhimillinen puolensa. Jos ei ole asuntoa ei elämässä pysty paljoa tekemään, Björkman muistuttaa.
Hyväkin idea voi mennä pieleen, jos sitä toteuttamaan valikoituu vääränlainen henkilö. Satu Benssammoude tuntuu olleen Ebballe nappirekrytointi ja paljasjalkainen pietarsaarelainen näyttää itsekin viihtyvän työssään mainiosti.
Vuonna 1994 Pietarsaaren lukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut sosionomi suoritti tänä vuonna isännöinnin ammattitutkinnon Taitotalo-yrityksen kautta. Taitotalossa hänet valittiin vuoden oppisopimusopiskelijaksi.
Benssammoude on aiemmin työskennellyt päivähoidossa ja lastensuojelussa ja on elämässään asunut myös Itävallassa, Marokossa ja Jordaniassa.