Paikallisuutiset
Asema Luotsi muuttaa Pedersiin helmikuussa - ryhmätoiminnalle tarkoituksenmukaisemmat tilat
Nykyiset neliöt Jaakonkadulla ovat kuntouttavalle työtoiminnalle liian suuret kierrätysmyymälän sulkeuduttua eivätkä tila vastaa uuden ryhmätoiminnan tarpeita.
Asema Luotsissa pakataan kimpsut ja kampsut helmikuussa. Muuttokuorma suuntaa uuteen osoitteeseen Pedersin kaupunginosaan, josta on vuokrattu yksityiseltä halli. Taakse jää kiinteistö Jaakonkadulla, jossa ehdittiin toimia syksystä 2021 lukien.
– Olemme käyneet läpi kuntouttavan työtoiminnan tilat koko hyvinvointialueella ja tarkastelleet ovatko ne asianmukaisia. Pietarsaaren yksikössä todettiin, että nykyiset tilat ovat nyt turhan suuret myymälän sulkeuduttua eivätkä tilat sovi meidän uuteen ryhmätoimintaankaan, kuvaa kuntouttavan työtoiminnan palvelupäällikkö ja Asema Luotsin esimies Annika Lill-Sundqvist Pohjanmaan hyvinvointialueelta.
– Halli Pedersissä remontoidaan meidän tarpeita varten. Luultavasti muutetaan muutaman viikon sisällä. Ajatuksena on, että asiakkaat, jotka osallistuvat kuntouttavaan työtoimintaan, osallistuvat myös muuttoon. He saavat olla mukana pakkaamassa ja uudessa paikassa taas laittamassa tavaroita esille, kuuluvat suunnitelmat.
Luotsilla työskentelee neljä työvalmentajaa, jotka luotsaavat 50-60 asiakasta kuntouttavan työtoiminnan parissa. Päivisin pyörii neljä ryhmää, sillä jokainen valmentaja vetää yhden ryhmän päivässä.
Tarjolla on kieli-, keittiö-, puutyö-, kädentaidot-, liikunta- sekä starttiryhmää. Starttiryhmässä fokus on hyvinvoinnissa, käydään läpi ravintoa, nukkumista ja arkeen liittyviä asioita laidasta laitaan.
Lisäksi on eteenpäin/framåt -ryhmä, joka on tarkoitettu pidempään kuntoutukseen osallistuneille ja mahdollisesti seuraavaan askeleeseen valmiina oleville eli työpaikan katsomiseen tai vaikkapa opiskelemaan hakemiseen.
Asiakas voi osallistua useampaan ryhmään. Työaika on neljä tuntia päivässä ja työviikko on maksimissaan nelipäiväinen.
”Luotsi voi olla vaihtoehtona, jos ajatellaan, että ryhmätoiminta ja matalan kynnyksen toiminta voisivat olla oikeita toimia”.
Kuntouttava työtoiminta on matalalla kynnyksellä suunnattu henkilöille, jotka eivät työ- ja toimintakykynsä asettamien rajoitusten vuoksi voi osallistua julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Tavoitteena on parantaa heidän valmiuksiaan työelämään sekä arjen hallintakykyä.
– Kuntouttavan työtoiminnan piiriin pääsemiseksi hakija ensin tekee aktivointisuunnitelman esimerkiksi te-keskuksessa. Käydään elämäntilanne läpi ja pohditaan eri mahdollisuuksia. Luotsi voi olla vaihtoehtona, jos ajatellaan, että ryhmätoiminta ja matalan kynnyksen toiminta voisivat olla oikeita toimia.
Jatkoa arvioidaan kolmen ensimmäisen kuukauden jälkeen. Kyse on sosiaalihuoltolain mukaisesta sosiaalipalvelusta. Lain mukaan kuntouttavan työtoiminnan parissa saa olla maksimissaan kaksi vuotta.
– Pidempi aika on mahdollista erityisistä syistä, jos henkilö ei juuri nyt olekaan valmis seuraavaan palveluun, mutta ehkä lähitulevaisuudessa on, kuvaa Annika Lill-Sundqvist.
– Arvio jatkosta tehdään aina yhdessä asiakkaan kanssa. Tarkoituksena on, että asiakas menee jossain vaiheessa eteenpäin ja löytää siihen keinot. Siihen pisteeseen voi olla haastavaa päästää, jos on ollut kauan kotona.
– Seuraava vaihe kuntouttavan työtoiminnan jälkeen voi olla jokin toinen paikka lähempänä työelämää esimerkiksi jossain yhdistyksessä, jossa valmentajaa ja ohjaajaa ei ole paikalla koko ajan, mutta on tavoitettavissa. Ehkä työkokeilu, työpaikka tai lähtö opiskelemaan. Työkokeilupaikan asiakkaan pitää itse löytää, hakuprosessissa saa testata oma-aloitteisuutta, huomauttaa Annika Lill-Sundqvist.