Paikallisuutiset

Arjen vaivojen ratkaisija kirjoitti työoppaan – pietarsaarelaissyntyinen OMT-fysioterapeutti Jukka Nordström laati alansa ensimmäisen taskuatlaksen

Terveydenhuollon ammattilaiset, jotka kohtaavat arjessaan tuki- ja liikuntaeliperäisistä vaivoista ja sairauksista kärsiviä ihmisiä, ovat saaneet oman tietokirjansa. Jykevän 400-sivuisen TULE – Ammattilaisen taskuatlas -teoksen on kirjoittanut ja osin kuvittanut pietarsaarelaislähtöinen, nyt Helsingissä asuvaJukka Nordström.

Teos on laatuaan vasta ensimmäinen suomeksi kirjoitettu alan ammattilaisten tietopaketti.

– Kirjan tekee uniikiksi se, että siihen on koottu tieto vastaa kysymykseen ”mitä minun on vähintään hyvä tietää käytännön työssäni vastaanotolla”. En osaa sanoa, saati spekuloida, miksi tällaista kirjaa ei aiemmin ole kirjoitettu suomen kielellä. Muilla kielellä tämäntyyppisiä teoksia kyllä on, Jukka Nordström kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hänen erikoisalaansa on ortopedinen manuaalinen terapia (OMT). Se keskittyy henkilön fyysisen toimintakyvyn arviointiin, hermo-, lihas- ja nivelrakenteiden tutkimiseen ja terapiaan sekä toimintahäiriöiden ennaltaehkäisyyn.

”Tärkeää on myös selkeä käsitys siitä, mitä asiakas toivoo minulta. Tästä johtuen paljon aikaa menee kohtaamiseen ja keskusteluun.” Jukka Nordström

Nordström kirjoitti ylioppilaaksi Pietarsaaren lukiosta vuonna 1997. Hän muutti aluksi Vaasaan tarkoituksenaan aloittaa sairaanhoitajan opinnot, mutta pääsi varasijalta Helsinkiin opiskelemaan fysioterapiaa.

– Pitkäaikaisesta haaveestani tuli näin totta. Olen siitä lähtien ollut työelämässä kiinni ja tehnyt kliinistä yksilöfysioterapiaa. Tein töitä pari vuotta, joka oli yksi kriteereistä ja edellytys OMT-koulutukseen hakemiselle. Hain ja pääsin sisään vuonna 2006, ensimmäisellä yrittämällä tällä kertaa.

– Opiskelu on kuitenkin jatkuvaa, eikä milloinkaan tule valmiiksi. Erikoisalayhdistys valvoo ja edellyttää, että OMT-asiantuntijarekisterissä pysyäkseen tulee jatkuvasti päivittää tieto-taitoaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ammattini on antanut minulle uskomattoman paljon, ja tie on osoittautunut monella tavalla oikeaksi, Jukka Nordström sanoo.

Työkseen hän ratkoo työterveyshuollossa, aktiiviliikkujien ja huippu-urheilun parissa ongelmia, jotka häiritsevät ihmisten arkeen osallistumista.

– Teen työtä ihmisten kanssa, joiden arkea häiritsee, rajoittaa tai estää tuki- ja liikuntaelinperäiset vaivat ja tuntemukset. Asiakkaiden ikähaarukka vaihtelee kasvuikäisistä seniorikansalaisiin. Vaivojen kirjo on sangen laaja, ja yksilölliset aiheet saapua vastaanotolle ovat erittäin moninaiset.

Vaivan ratkaisu edellyttää Nordströmin mukaan aina, että hän ymmärtää, mitä asiakas kokee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tärkeää kannaltani on myös selkeä käsitys siitä, mitä asiakas toivoo minulta. Tästä johtuen paljon aikaa menee kohtaamiseen ja keskusteluun. Ongelmien ja vaivojen ratkaisussa käytän paljon erilaisia lähestymistapoja, jotka jälleen riippuvat ihmisestä ja hänen kokemastaan vaivasta. Joskus asiaa viedään eteenpäin pelkästään keskustelemalla, toisinaan pitää ”käydä käsiksi”. Joskus vaivan ratkeaminen vaatii harjoittelua. Useimmiten kaikkea näitä eri suhteissa.

Ammattikirjan teko ei ollut Jukka Nordströmille mikään elämänmittainen unelma. Aiemmat kirjoittamisen kokemukset eivät varsinaisesti rohkaisseet.

– Kirjoitin aikanaan omakustanteisen e-kirjan erittäin huonolla menestyksellä ja ajattelin, että kirjoittaminen oli tässä. Kirjoittaisin jatkossa ainoastaan omaksi ilokseni.

Nordström oli kuitenkin valmistellut itselleen lunttilappu-tyyppistä kirjaa vastaanottonsa tarpeisiin ja kerännyt tietoa kliinisessä työssä tärkeistä käytännön kysymyksistä.

VK-Kustannuksen Pasi Kokkonen otti yhteyttä ja ehdotti kipu- ja biomekaniikka-aiheista kirjaa. Tästä Nordström kieltäytyi kohteliaasti, mutta hänen oma ideansa tuki- ja liikuntaelinvaivojen ammattilaisille kirjoitettavasta taskuatlaasta meni saman tien läpi.

Nordström on paitsi kirjoittanut, myös kuvittanut teoksen. Tekoprosessi ei ollut helpoimmasta päästä, mutta hän kokee tuloksen nyt palkitsevana.

– Olen onnistunut saamaan kirjaan sellaista tietoa, joka kestää ajan hammasta. Tämä oli tärkeää, koska tulokulmat vaihtelevat ajassa lukijasta riippuen. Siinä missä opiskelija käyttää kirjaa opiskeluympäristönä, saattaa aloitteleva kliinikko käyttää kirjaa intensiivisemmin päätöksenteon tukena. Kokeneempi kliinikko ja spesialisti rakentaa perustiedon päälle, josta kirja toimii heille muistutuksena.

Palaute teoksesta on ollut Nordströmin mukaan positiivista. Arvoa kirjalle ja sen lukijalle luo tiedon käytännöllisyys.

– Kustantajan mukaan on käyty myös keskustelua, jossa kirjaa harkitaan virallisiin koulutusohjelmiin fysioterapian ja hieronnan saralla. Pelkästään tämä keskustelu kertoo, että jossain on onnistuttu vaikka sitä ei valittaisikaan. Oppikirjan statuksen saavuttaakseen on kirjan kestettävä erittäin kriittinen tarkastelu opettajakunnan taholta.

Fysioterapia alkoi kiinnostaa häntä jo nappulaikäisenä. Useaa urheilulajia harrastanut, sittemmin jalkapalloon keskittynyt Nordström kävi alun toisellakymmenellä ikävuodellaan Malmin sairaalassa fysioterapeutin hoidossa.

– Tällä oli tapana hörppäillä kahvia työn tohinassa ja heittää huulta samalla. Jotenkin se työn tekemisen rentous yhdistettynä asiantuntevaan habitukseen vakuutti minut siitä, että minäkin haluan olla fyssari sitten aikanaan. Ja juoda kahvia työssäni, Jukka Nordström naurahtaa.

Naprapaatti Johan Hult puolestaan sai hänet vakuuttuneeksi käsillä tekemisen taidoista.

Nordströmin perheeseen kuuluvat bulgarialaissyntyinen vaimo Teddy, jonka hän tapasi opintojen loppuvaiheessa, sekä kaksi tytärtä, Vanessa ja Olivia.

Ortopedinen manuaalinen terapia

Ortopedinen manuaalinen terapia (OMT) on fysioterapian erikoisala, joka keskittyy henkilön fyysisen toimintakyvyn arviointiin, hermo-, lihas- ja nivelrakenteiden tutkimiseen ja terapiaan sekä toimintahäiriöiden ennaltaehkäisyyn.

OMT perustuu tarkkaan tutkimiseen ja kliiniseen päättelyyn. Terapiamuotoina käytetään mm. manuaalisia tekniikoita ja terapeuttista harjoittelua. Asianmukaisella ohjauksella sekä omatoimisella harjoittelulla pyritään tuki- ja liikuntaelinongelmien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Lisäksi tutkimisessa ja terapiassa huomioidaan yksilöllisesti kunkin henkilön psykososiaaliset- ja ympäristötekijät.

Ortopedisen manuaalisen terapian jatkuvaan arviointiin ja kehittämiseen käytetään uusinta tieteellistä tietoa ja vahvaa kliinistä näyttöä.

Lähde: Suomen Ortopedisen Manuaalisen Terapian Yhdistys ry.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä