Kotimaa
Anna-Maja Henriksson kertoo olevansa valmis harkitsemaan presidenttiehdokkuutta, kommentoi Ylellä myös turkistarhauksen tulevaisuutta
Pietarsaarelainen opetusministeri, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson avasi lauantaina ajatuksiaan mahdollisesta presidenttiehdokkuudestaan.
Henriksson oli haastateltavana Ylen Ykkösaamussa. Hän kommentoi aluksi esille tulleita tietoja Eurooppa- ja omistajaohjausministerin Anders Adlercreutzin (r.) puolison perheyrityksen Venäjä-yhteyksistä.
Adlercreutzin langon johtaman perheyrityksen kerrotaan vieneen talvirenkaiden nastoja Venäjälle Ukrainan sodan aikana. Asiasta kertoi ensin Ilta-Sanomat.
– Olen ymmärtänyt, että Adlercreutzilla ei ole minkäänlaisia siteitä tähän yritykseen. Hän ei ole yrityksen hallituksessa eikä missään määräävässä asemassa. Olen ymmärtänyt, että tämä yritys on tehnyt sopimuksia, joista pidetään kiinni. Varmasti meillä on yrityksiä Suomessa, joilla on vaikeuksia päästä irti tekemistään sopimuksista, Henriksson totesi Ylen Ykkösaamussa.
Aiemmin tällä viikolla syntyi sopu rasismitiedonannosta, joka katsottiin hallituksen tulevaisuuden kannalta merkittäväksi. Henriksson myönsi Ylelle, että RKP:n lähtö hallituksesta on ollut puolueen keskusteluissa esillä. Hän kertoo kuitenkin halunneensa luottaa siihen, että ratkaisu tulee.
– Olin itsekin välillä epätoivoinen, että tuleeko tästä mitään ja nyt ollaan tässä. Tilanne oli hyvin vakava ja kriittinen. Itse näin niin, että meidän on yritettävä.
Henrikssonilta kysyttiin myös turkistarhauksen tulevaisuudesta: voisiko RKP tukea tarhaajien uudelleenkoulutusta, jotta ala voitaisiin ajaa hallitusti alas?
– Turkistarhaus on elinkeino siinä, missä muutkin elinkeinot, Henriksson muistutti ja totesi, että tarhaajat ovat lintuinfluenssan vuoksi nyt hankalassa tilanteessa.
– Niin kauan kuin maailmalla on kysyntää turkiksille, on parempi, että turkistarhaajat pysyvät Suomessa, missä meillä on eläinsuojelu korkealla tasolla.
Henriksson kommentoi myös, että tarhaajien hankala tilanne voi lopulta johtaa siihen, että tarhaus loppuu Suomesta.
– Sen on tapahduttava niin, että heitä tuetaan siinä, ei pakolla, Henriksson sanoi Ylen haastattelussa.
Ykkösaamun päätteeksi Henrikssonilta kysyttiin, asettaako RKP presidentinvaaleihin oman ehdokkaansa ja onko puolueen puheenjohtajalla kiinnostusta tehtävään.
Henriksson kertoi, että RKP:n puoluehallitus käsittelee tätä asiaa ensi viikolla.
– Meidän pitää miettiä yhdessä, asetetaanko ehdokas vai ei. Tilanne on todella mielenkiintoinen moneltakin näkökulmalta. Haluan käydä puoluehallituksen kanssa syvällistä keskustelua. Mikäli puoluehallitus tulisi siihen johtopäätökseen, että meidän kannattaa asettaa oma ehdokas, silloin olen valmis sitä harkitsemaan.