Mielipiteet

Alerten Stefan Grönholmin vastine Anders Kronholmin mielipidekirjoitukseen

Kirjoittaja on Alerte Oy:n toimitusjohtaja.

Vastaus Anders Kronholmin mielipidekirjoitukseen Pietarsaaren Sanomissa 9.9.2024 (printtilehdessä 11.9.2024).

Lisää aiheesta

Tekstissä oli niin monta virhettä ja harhaanjohtavaa kommenttia, että on vaikea tietää mistä aloittaa. Jäljempänä yritän vastata pääkohtiin.

On ehkä parasta kommentoida alkuun, että Alerte lähtee hoitamaan aurauksen heti, kun siihen saadaan tilaus kaupungin päivystystä hoitavalta henkilöltä. Kaupunki siis päättää, milloin ja missä aurataan, me hoidamme työn. Kaupunki on tietoisesti nostanut kynnystä meidän kutsumiseemme. Näin on toimittu Alerten ja kaupungin viranhaltijoiden välisessä hyvässä yhteistyössä. Pyrimme yhdessä pitämään kustannukset alhaisina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Laatua on seurattu useamman vuoden ajan samalla asukaskyselyllä, ja laadun on koettu laskevan. Tämä ei ole yllätys, vaan pikemminkin looginen seuraus siitä, että on jouduttu säästämään ja näin ollen laskemaan laadun tasoa.

Asukkaat olivat muutama vuosi sitten tyytyväisempiä ja sijoitus oli kyselyssä keskivaiheilla. Asukkaat antavat nyt vastauksissaan keskiarvon 3,09 asteikolla 1–5, eli noin 8 kouluarvosanojen mukaan, mitä ei voida pitää täysin huonona. Me Alertella suhtaudumme luonnollisesti myönteisesti laadun nostamiseen, mutta tämä vaatii lisää rahaa tai uudelleenpriorisointia. Tasapainottelu on vaikeaa.

Se, että Anders uskoo, että vuosittain yli 1,5 miljoonan euron suuruisesta kustannuksesta voidaan säästää yli 1 miljoonaa euroa, tuntuu mahdottomalta haavekuvitelmalta, erityisesti jos laatua tulisi samalla parantaa. Olemme kuitenkin aina kiinnostuneita kuulemaan uusia ajatuksia.

Hinnoittelun osalta ei ensinnäkään tulisi koskaan verrata taajamaa ja maaseutukuntaa. Toisekseen, kilometrikohtainen hinta on oikea mittari vain, jos kunnossapitovaatimukset ovat samat ja kadut ovat vertailukelpoisia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Väittämä, että alihankkijoidemme kutsuminen töihin kestäisi kauan, on virheellinen ja asia voidaan helposti tarkistaa seurannastamme.

Virheitä oli myös väittämässä, kuka auraa mitäkin kaupungissa. Jos kaikki yksiköt lähtevät katuja auraamaan, liikkeelle lähtee yleensä 12 Alerten ajoneuvoa ja 6 alihankkijoiden ajoneuvoa. Alihankkijat on kilpailutettu aivan normaaliin tapaan julkisen hankintamenettelyn kautta, töitä ei ”jaeta yrittäjille vaasalaisen konsulttitoimiston kautta”. Urakoitsijoiden “yömaksu” ei todellakaan ole lähelläkään Andersin mainitsemaa summaa.

Anders on jo alkuvuodesta saanut vastauksen sekä minulta että kaupungin kunnossapitoinsinööriltä 26.12. koskevaan esimerkkiin. Myös tuolloin kerroimme, ettei asia mennyt hänen kuvailemallaan tavalla. Kaupungin päivystysyksikkö tilasi 27.12. klo 7 aamulla asuinalueiden aurauksen, ei pyöräteiden, pääväylien eikä keskustan aurausta, sillä kyseiset alueet olivat jo aurattuina 26.12. klo 2.30 tehdyn tilauksen ansiosta.

Väittämä, että alihankkijoidemme kutsuminen töihin kestäisi kauan, on virheellinen ja asia voidaan helposti tarkistaa seurannastamme.

Työntekijöidemme työehtosopimuksen osalta noudatamme yhteisesti laadittua paikallista sopimusta, joka on erittäin hyvä ja joustava. Sopimus laadittiin, kun yritimme viimeksi kiristää nälkävyötä katujen kunnossapitoa koskien. Sopimuksessa ei ole ongelmia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Anders tuntuu saaneen kielteisen kuvan Alertesta – en tunnista kuvausta excelhessuista tai väliportaan pomoista ja koen kyllä että tiedän Alerten ydintoiminnot erinomaisesti.

Toimintansa aloittamisen jälkeen vuonna 2017 Alerte on onnistunut tehostamaan ja vähentämään työntekijöidensä määrää, ja näin ollen myös kustannukset ovat joko laskeneet tai pysyneet muuttumattomina. Näin on toimittu parhaassa yhteisymmärryksessä kaupungin viranhaltijoiden kanssa. Jos Anders tai kaupungin viranhaltijat kaipaavat tietoa, allekirjoittaneeseen voi olla yhteydessä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä