Paikallisuutiset

Äkkiä haaveammattiin valmistuminen ja työelämään tienaamaan pääsy houkuttelevat nuorta: Etelänummelta suunnataan ammatilliseen koulutukseen Kokkolaan, lukio käydään kotikaupungissa

Pietarsaari

Etelänummen yläkoulun opinto-ohjaajaPekka Juanto kokee olevansa haaveammatissaan. Tie opoksi onkin ollut suora; ensin valmistuminen historian, yhteiskuntaopin ja taloustiedon opettajaksi, sitten pätevöityminen opinto-ohjaajaksi opetustyön ohessa.

– On palkitsevaa ja kiinnostavaa saada ohjata nuoria oman koulutuspolun löytämisessä, Juanto kuvaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ammattihaaveet eivät nuorilla ole kymmenessä vuodessa suuresti muuttuneet, on opo pannut merkille.

"Meidän oppilaiden suunta on pääsääntöisesti Kokkola".

Vahvoina hakutoiveina ammatilliseen koulutukseen ovat pitäneet pintansa tekniikan alan, hyvinvoinnin, sosiaali- ja terveysalan sekä kaupallisen alan koulutukset. Pitkän listan kärkipäästä löytyvät autonkuljettaja, ajoneuvoasentaja, sähköasentaja, putkiasentaja, talonrakentaja, turvallisuusvalvoja, lähihoitaja, parturikampaaja, nuoriso- ja yhteisöohjaaja.

– Mennään oppilaan oma kiinnostus edellä ja se ohjaa tulevalle koulutuspolulle. Kun on kiinnostusta, löytyy sitten myös motivaatiota suorittaa koulutus tai tutkinto loppuun. Yhdelle se on ammatillinen koulutus, toiselle lukiokoulutus, kolmannelle kansaopisto, ammatillinen erityisopetus ja ensi syksystä lukien tarjolla on uusi tutkintokoulutukseen valmentava tuva-koulutus.

– Meidän oppilaiden suunta on pääsääntöisesti Kokkola. Kaksikielisistä perheistä muutama oppilas hakee vuosittain Pietarsaaren Optimaan, kertoo Pekka Juanto.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viime vuonna Etelänummella reilut yhdeksänkymmentä yhdeksäsluokkalaista, nyt vajaa kahdeksankymmentä

- Meidän oppilaiden suunta on pääsääntöisesti Kokkola. Kaksikielisistä perheistä muutama oppilas hakee vuosittain Pietarsaaren Optimaan, kertoo Etelänummen opinto-ohjaaja Pekka Juanto.
- Meidän oppilaiden suunta on pääsääntöisesti Kokkola. Kaksikielisistä perheistä muutama oppilas hakee vuosittain Pietarsaaren Optimaan, kertoo Etelänummen opinto-ohjaaja Pekka Juanto. Kuva: Pirkko Högkulla

Halu päästä äkkiä työelämään nousee keskusteluissa nuorten kanssa vahvasti esille.

– Toive työnsyrjästä kiinni saamisesta ja sitä kautta omaa rahaa tienaamaan pääsystä mahdollisimman nopeasti onkin yksin syy siihen, miksi ammatillinen puoli vetää ysejä hieman enemmän kuin yleissivistävä lukiokoulutus. On houkuttelevaa kun kolmessa vuodessa valmistuu suoraan ammattiin, Juanto pohdiskelee.

Lukiovaihtoehdon taas tiedetään vaativan tiedollisesti ja opinnollisesti parempaa pohjaa, perusopetuksen päättötodistuksen lukuaineissa seitsemän keskiarvoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ammattikoulun valinnoissa pelataan pisteillä. Jos oppilaalla on huonot numerot voi käydä niin, että jääkin varasijoille. Siinä tapauksessa annetaan jälkiohjausta kesällä.

Jälkiohjauksen tarve vaihtelee vuosittain. Viime vuonna voimaan tullut laajennettu oppivelvollisuus korostaa vielä ohjauksen merkitystä ja opiskelupaikan saamisen tärkeyttä entisestään.

Omat toiveet ja haluttu koulutuspaikka eivät aina mätsää.

– Suoruus ja rehellisyys ovat oppilaan ohjauksessa tärkeitä. Mikäli huomaan, että tiedot ja taidot eivät nyt kohtaa, kerron siitä hienotunteisesti.

– Oppilas ymmärtää sitten itsekin, että ikävä kyllä tällä hetkellä ollaan tilanteessa, että resurssit eivät riitä. Siitä on hyvä lähteä pohtimaan mitä voidaan tehdä, että toiveet ja näytöt ovat samassa linjassa.

Oppilaanohjausta on oppiaineena seiskaluokalta lähtien kaksitoista tuntia, ysillä määrä tuplaantuu.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä