Paikallisuutiset
Ajan sivu - PS 5 vuotta sitten: Marskikin yöpyi opiston talossa
Suomenkielisen työväenopiston tilat Runeberginkadulla ovat kokeneet monenlaisia vaiheita ja myös Pietarsaaren porvariston sekä teollistumisen historiaa. Päärakennus, sen vanhin osa on vuodelta 1836.
Tuohon aikaan porvaristo asui Etelänummella. Alueen kiinteistöt tuhoutuivat tulipalossa vuonna 1835. Vain kivestä rakennettu Lindskogin talo säilyi.
– Palon jälkeen alueelle tehtiin uusi asemakaava. Tuolloin nykyinen Runeberginkatu oli nimeltään Itäinen pitkäkatu. Se varrelle ja tälle tontille vauras porvari Johan Adolf Thodén rakennutti talonsa, museonjohtaja Carola Sundqvist kertoo.
Taalainmaalta muuttaneella Thodénilla oli suuri kauppahuone, kuten Peter Malmilla ja Adolf Lindskogilla.
Wilhelm Schaumanin sikuritehtaan toiminta alkoi Thodénin piharakennuksessa, mistä siirtyi Vanhaan satamaan ja myöhemmin Alholmaan 1890.
Strengberg-yhtiö osti rakennukset vuonna 1918. Runeberginkadun tiloissa asuivat sittemmin monet tupakkatehtaan johtajat perheineen.
Sota-ajalta [tupakkatehtaan johtaja Heikki] Kekoni tunsi marsalkka Carl Gustav Mannerheimin, joka toimi lyhyen kauden myös Suomen presidenttinä.
Mannerheim vieraili Kekonin luona Pietarsaaressa v. 1946. Hän sairastui tuolloin ja viettikin kaupungissa toista kuukautta. Hänellä oli vatsahaava, jonka lääkäri Runar Öhman leikkasi.
Seuraava Strengbergin johtaja oli Lauri Miettinen. Hän oli ollut aktiiviurheilija ja johtotehtävissä urheilupiireissä. Noilta ajoilta hän tunsi sittemmin presidentin virkaan valitun Urho Kekkosen, joka vieraili tupakkatehtaan 200-vuotisjuhlassa ja Miettisen Runeberginkadun kodissa.
Pietarsaaren Sanomat julkaisee tällä palstalla siivuja vanhoista jutuistaan. Tämä on julkaistu 27.11.2019.