Paikallisuutiset

Ajan sivu - PS 10 vuotta sitten: Itälään halutaan tykkilunta

PS kirjoitti Itälän tykkilumihankkeesta 12.9.2014. Kuva: Pentti Höri

Itälässä viritellään ideaa, jonka ansiosta hiihtokautta viiden kilometrin valaistulla ladulla voitaisiin aikaistaa. Puuhamies ja innokas hiihtäjä Tauno Pasanen on pohtinut asiaa jo pitempään ja on tullut siihen tulokseen, että Itälän ladulle olisi mahdollista tykittää lunta.

– Runebergintuvasta hieman kaupunkiin päin on oiva paikka. Latu kulkee Itärannantien vieressä ja tien toisella puolella on järvi. Siinä kohdalla on myös tien alla rumpu, josta letkut voi vetää toiselle puolelle, Pasanen listaa.

Mutta pelkkä lumitykki letkuineen ei riitä. Järven puolelle tarvittaisiin uppopumppu ja tien toiselle puolelle sähkökaappi sekä lumitykille oma pumppuasema, joka tuottaisi vähintään 20 barin paineen. Sellainen maksaa maltaita, eikä sivistyslautakunnan liikuntajaosto lämmennyt asialle tiistain kokouksessaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Käytetyn voisi saada halvemmalla ja silloin palaset olisivat kohdallaan. Paikka on ideaali ja ladun vieressä on avoin paikka, mihin tykkilunta voisi kasata ja siitä levittää kilometrin pituiselle lenkille. Itälän latu on erittäin hiihtoystävällinen, koska siinä ei ole liian kovia nousuja tai laskuja, Pasanen jatkaa.

Kaupungin taholta ideaa pidetään toteuttamiskelpoisena, mutta kantona kaskessa on raha. Tai pikemminkin sen puute. Liikuntatoimenjohtaja Tove Jansson sanoo, että rahanpuutteen lisäksi on muitakin esteitä.

– Liikuntatoimen henkilökunta ja kalusto ei yksinkertaisesti riitä. Lumetus alkaa yleensä heti, kun pakkasasteita on riittävästi, eikä meidän voimavarat riitä kahteen paikkaan samanaikaisesti.

Liikuntatoimen kunnossapitopäällikkö Hans-Erik Thel pitää Itälän hanketta hyvänä, mutta tällä hetkellä mahdottomana toteuttaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos tykkilumelle haluaa kaupungissa, jää ainoaksi mahdollisuudeksi Vestersundinkylä, ainakin toistaiseksi. Thel painottaa, että latu on kaikkien kaupunkilaisten käytössä.

– Usein luullaan, että se on Brahen latu, mutta näin ei ole. Brahe omistaa vain majan, mutta kaupunki maa-alueen.

Pietarsaaren Sanomat julkaisee tällä palstalla siivuja vanhoista jutuistaan. Tämä on julkaistu 12.9.2014.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä