Paikallisuutiset

Ajan sivu - PS 10 v sitten: Hevosenkenkäkaupasta Mattsoniksi

PS kirjoitti Mattsonin 90-vuotisesta liikehistoriasta 22.10.2014. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaaren Sanomat julkaisee tällä palstalla siivuja vanhoista jutuistaan. Tämä on julkaistu keskiviikkona 22.10.2014.

Urheiluaitta Mattson on yksi Suomen vanhimmista urheiluliikkeistä, ehkä jopa vanhin. Liikkeen perustivat veljekset Ernst ja Sanfrid Mattson vuonna 1924 Mattsonin nimellä.

Alussa toimialana oli ajan tavan mukaan sekatavarakauppa, jossa myytiin kaikenlaista ompelukoneista hevosenkenkiin, öljylampuista rautapatoihin. Liike sijaitsi Isollakadulla.

Vähitellen keskityttiin pelkästään polkupyöriin. Polkupyörät koottiin paikan päällä ympäri maailmaa ostetuista osista. Pyöriä myytiin tukussa Suomessa ja tavaramerkkeihin kuului Svea, Cleveland ja Hamilton. Lisäksi tuotiin valmiita pyöriä, lähinnä Ruotsista, Monarkilta ja Nymanbolagenilta, sekä Hermeksen ja Crescentin pyöriä ja mopoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perustajaveljeksistä Sanfrid Mattson muutti lähetyssaarnaajaksi Etiopiaan ja Ernst jatkoi yksi Mattsonin toimintaa kunnes hän 1961 menehtyi traagisesti suuressa lento-onnettomuudessa. Tämän jälkeen yhtiö järjestettiin uudelleen ja mukaan tuli uusia yrittäjiä.

Laajentuminen alkoi vuonna 1973 kun Mattsson osti Markkulan urheiluliikkeen Uudestakaarlepyystä. 1975 Pietarsaaren Urheiluaitta ja edelleen 1985 jäljellä ollut osa Falleniuksen urheiluliikkeestä liitettiin yhtiöön. Samana vuonna Mattsonista tuli Suomen Intersportin jäsen N:o 65. Urheiluaitta Mattson oli tässä vaiheessa syntynyt.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä