Paikallisuutiset

Pietarsaaressa selvitetään saaren ottamista teollisuuskäyttöön: Kiinnostus vihreän vedyn investointiin on suurta

Pietarsaaren satamasta ja Alholmasta etsitään parhaillaan tilaa suuren luokan vihreän vedyn tehtaalle. Vaihtoehdoksi on noussut myös läheinen Gräggörenin saari, joka jää kuvan ulkopuolelle vasemmalle. Kuva: Pietarsaaren Satama

Pietarsaari aloittaa selvityksen vihreän vedyn ja e-metanolin tuotantomahdollisuuksista Alholman teollisuusalueen ja Pietarsaaren sataman yhteydessä.

Kaupunki on allekirjoittanut aiesopimuksen merkittävän kansainvälisen toimijan kanssa. Tämä voi investoida laitokseen, jos selvitys osoittaa, että se on teknisesti, ympäristön kannalta ja taloudellisesti toteutettavissa.

– Pietarsaari ja Alholma sopivat erinomaisesti tarkoitukseen. Ainoa ongelma on, että meiltä puuttuu Alholmasta riittävä tonttimaa, Pietarsaaren kaupunkikehitysjohtaja Mika Hakosalo kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämän johdosta tutkittavaksi tulee myös sataman läheisen Gräggören-saaren mahdollinen käyttö teollisuuden tarpeisiin. Pohjanmaan maakuntakaavassa saari on merkitty satama-alueeksi, ja se voidaan Hakosalon mukaan muuttaa kemiallisen teollisuuden alueeksi.

Gräggörenissä on tällä hetkellä kesämökkejä. Saarelle ei ole maayhteyttä. Sen lähin etäisyys Pietarsaaren satamasta katsottuna on 300–400 metriä.

– Tämä selvitys on ihan tarpeesta syntynyt. Seitsemän–kahdeksan valtakunnallista ja kansainvälistä yritystä on ottanut kaupunkiin yhteyttä tiedustellen, voiko Alholman alueelle rakentaa, Hakosalo sanoo.

Investointien kokoluokka on hänen mukaansa yhdestä kahteen miljardiin euroa, ja työllistävä vaikutus 100–200 henkilöä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt tehty aiesopimus rajaa Hakosalon mukaan kaupungin vastuut ainoastaan tilanteen kartoitukseen.

Mikäli päädytään Gräggörenin kaavoittamiseen teollisuusalueeksi, edessä ovat mittavat infrainvestoinnit. Kaupungin resurssit eivät välttämättä yksin riitä niiden toteuttamiseen.

– Valtiolta ja EU:lta on haettavissa tukia tämän tyyppisiin hankkeisiin. Minkään muunlaisen teollisuuden osalta asiaa ei olisi järkevää tarkastellakaan, Mika Hakosalo toteaa.

Selvityshankkeeseen Pietarsaaren kaupunki on hakenut EU-tukea lähes 300 000 euroa. Myönteisessä tapauksessa selvitys voidaan tehdä ilman, että kaupunki käyttää siihen lainkaan omia varojaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Asiaan liittyvä tiedotustilaisuus aiesopimuksesta pidetään Luodossa myöhemmin tänään iltapäivällä.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä