Paikallisuutiset

Kokkolan-Pietarsaaren vesilaitosfuusion selvitystyö sai valtionavustusta

Laitosten yhdistäminen toisi useita etuja turvallisuudessa ja käyttövarmuudessa.

Mikäli suuri alueellinen vesilaitosten yhdistäminen toteutuu, luopuu Pietarsaari Ähtävänjoen pintaveden käytöstä. Kuvassa Pietarsaaren vesitorni. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaren seudun ja Kokkolan vesilaitosten yhdistymistä selvittelevään työhön on saatu 50 000 euron valtionavustus. Etelä-Savon ely-keskus sekä maa- ja metsätalousministeriö julkistivat avustusten saajat keskiviikkona.

Valtion vuoden 2023 talousarvioon varattiin uutta määrärahaa vesihuollon toimintavarmuuden ja kyberturvallisuuden parantamiseksi. Määräraha on osa laajempaa kokonaisuutta, jolla varmistetaan kriittisen infrastruktuurin toiminta muuttuneessa turvallisuusympäristössä.

Vesihuollon toimintavarmuuden ja kyberturvallisuuden parantamiseen myönnettiin avustusta 2,23 miljoonaa euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Avustuksen saaneet 51 hanketta edistävät vesihuollon kyberturvallisuuden lisäksi vesihuoltolaitosten alueellista yhteistyötä ja yhdistymisiä.

Vesihuollon alueellisen yhteistyön kehittämishankkeen toteutuskunnat ovat Kokkola, Pietarsaari, Kruunupyy, Luoto, Pedersöre ja Uusikaarlepyy.

Hankkeessa laaditaan esiselvitystyö Kokkolan ja naapurikuntien vesilaitosten mahdollisesta yhdistymisestä. Hankkeen tavoitteena on saada vesilaitosten yhdistymiseen tähtäävään päätöksentekoon esisuunnitelma, jonka pohjalta voidaan arvioida yhdistymishankkeen kannattavuutta.

Hankkeen toteutusaika on tämän vuoden alusta 31. toukokuuta 2025 saakka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös Kruunupyyn alueen vesilaitokset saivat reilun 55 000 euron avustuksen. Puolenkymmentä yhtiötä ja vesiosuuskuntaa haluavat selvittää, miten vesihuoltopalveluiden yleistä valmiutta voidaan lisätä ja vesilaitosten välistä yhteistyötä syventää. Myös vesilaitosten yhdistymismahdollisuuksia selvitetään.

– Kyberturvallisuuden parantamisen lisäksi ilahduttavan paljon hakemuksia saatiin vesihuollon rakennemuutoksen edistämiseen. Samalla toteutetaan kansallisen vesihuoltouudistuksen tavoitteita, maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Johanna Kallio sanoo tiedotteessa.

Pietarsaaren Sanomat kertoi fuusiomahdollisuuksien selvittämisestä viime vuoden joulukuussa. Ajatus on lähtöisin Kokkolan Vedeltä, joka on aloittamassa uuden vedenkäsittelylaitoksen rakennustyöt Patamäelle näillä näkymin keväällä.

Kokkolan Vesi hakee parhaillaan aluehallintovirastolta vesilupaa myös uudelle Karhinkankaan vedenottamolle Lohtajalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Näiden myötä ja muita vesivarantoja yhdistämällä pääsisimme jopa 20 000 kuutiometrin vuorokautiseen vedentuotantoon. Sellaista määrää Kokkola ei tarvitse. Sen sijaan määrä riittäisi hyvin myös Pietarsaaren, Kruunupyyn, Luodon ja Pedersören tarpeisiin, Kokkolan Veden vesilaitosjohtaja Minna Väisänen kertoi PS:n haastattelussa joulukuussa.

Väisäsen mukaan Kokkolan–Pietarsaaren seudun yhteinen vesihuolto tavoittaisi optimaalisen määrän asiakkaita.

Samalla vesihuollosta saataisiin lisää tehoja irti ja sitä voitaisiin kehittää. Väisäsen mukaan huoltovarmuus lisääntyisi, ja verkoston kuntoon ja saneerauksiin kyettäisiin satsaamaan enemmän.

Hajautettu vedenotto parantaisi myös turvallisuutta poikkeustilanteissa.

Yhteistyöhahmotelmassa Kokkolan Vesi valmistaisi veden ja myisi sen Pietarsaaren seudun kuntiin. Tämä tarkoittaisi myös sitä, että Pietarsaaren raakaveden otto Ähtävänjoesta loppuisi.

Toteutuessaan hanke vaatisi mittavat investoinnit eritoten putkiverkostoon. Suuntaa antavat kustannukset selvinnevät esisuunnitelmatyössä. Käytännön toteutukset veisivät vuosia.

Pietarsaaren Veden toimitusjohtaja Andreas Svarvar totesi PS:lle joulukuussa, että Pietarsaarelle tämä merkitsisi siirtymistä pintaveden ottamisesta pääasiallisesti pohjaveden ottoon.

– Samalla se pienentäisi omia investointitarpeitamme. Hanke sisältää useita vesilähteitä ja vesilaitoksia, mikä merkitsisi myös nykyistä suurempaa turvallisuutta häiriötilanteissa. Luultavasti hanke toisi myös mukanaan käyttökustannussäästöjä, Svarvar sanoi.

Pietarsaari kuluttaa tänään keskimäärin 5 000 kuutiometriä vettä vuorokaudessa.

– Turvallisuusnäkökulmasta olisi kuitenkin hyvä säilyttää Ähtävänjoen Åminnen vedenottamo ainakin alueellisena varavesilaitoksena, Andreas Svarvar huomautti.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä