Paikallisuutiset

Pietarsaaren lastenosasto suljetaan jo viikon kuluttua: ”Tässä ei ole kyse säästötoimenpiteestä”

Pietarsaaren Malmin sairaalan lastenosasto sulkee ovensa lopullisesti ensi viikon perjantaina. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaaren Malmin sairaalan lastenosaston sulkemisesta on keskusteltu syksyn aikana. Päätös sulkemisesta vahvistettiin perjantaina, kun Pohjanmaan hyvinvointialueen hallitus teki asiaa koskevan päätöksen.

Lastenosaston toiminta päättyy jo viikon kuluttua 22. joulukuuta. Henkilökuntaa ei irtisanota, vaan heille tarjotaan mahdollisuutta työskennellä hyvinvointialueen muissa yksiköissä, kuten lasten poliklinikalla ja kotisairaalassa.

Aluksi lastenosaston sulkemisen perusteena mainittiin taloudelliset syyt, mutta myöhemmin korostettiin potilasturvallisuutta. Malmin lastenosasto on Suomessa ainutlaatuinen, sillä se ei ole osa keskussairaalaa tai yliopistosairaalaa. Lisäksi se on pieni yksikkö, jossa on käytössä vain kolme potilaspaikkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lastenlääkäri on ollut paikalla arkisin kello 9-16 ja viikonloppuisin vain tarvittaessa. Muina aikoina yhteistyötä on tehty Vaasan keskussairaalan lastenlääkäreiden kanssa.

– Iltaisin ja öisin, kun paikalla ei ole omaa lastenlääkäriä, on ollut tilanteita, joissa keskussairaalan päivystävän lastenlääkärin on ollut vaikeaa tehdä päätöstä tarvittavasta hoidosta näkemättä potilasta, johtajaylilääkäri Peter Nieminen kertoo.

Malmin lastenosaston sulkemista on harkittu aiemminkin, mutta nyt käytyjen keskustelujen ja asiantuntijalausunnon perusteella on tullut selväksi, että toimintaa ei voida jatkaa.

– Tässä ei ole kyse säästötoimenpiteestä vaan siitä, että osastolla ei ole käytössään ympäri vuorokauden sellaista monialaista erikoissairaanhoidon valmiutta, mitä tänä päivänä edellytetään, toteaa Nieminen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pienen yksikön toimintaan liittyy riskejä. Pohjanmaan hyvinvointialue on käynyt keskusteluja sosiaali- ja terveysministeriön, aluehallintoviraston sekä Valviran edustajien kanssa Malmin lastenosaston toimintaedellytyksistä.

– Pyysimme ulkopuolisen asiantuntijalausunnon ja olemme tehneet omavalvonnallisia toimenpiteitä, hyvinvointialueen johtaja Marina Kinnunen kertoo.

Lisäksi hän korostaa, että Valvira tai aluehallintovirasto eivät voi tehdä asiassa ennakkopäätöksiä, vaan hyvinvointialueen tulee itse ryhtyä toimenpiteisiin, jos on olemassa riski potilasturvallisuudelle.

Pohjanmaan hyvinvointialueen johtaja Marina Kinnunen kertoo, että lastenosaston sulkeminen perustuu asiantuntijalausuntoon.

Pohjanmaan hyvinvointialueelta vakuutetaan, että ympärivuorokautinen hoito pystytään tarjoamaan nykyisten erikoissairaanhoidon kriteerien mukaisesti Pietarsaaren seudun lapsiperheille. Hoito tapahtuu joko Kokkolassa tai Vaasassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyvinvointialueen johto lupaa, että lasten ja nuorten sairaanhoidon palveluita kehitetään Pietarsaaren seudulla keskittymällä päivystystoimintaan päiväaikaan, vahvistamalla lastenpoliklinikan toimintaa sekä kehittämällä kotisairaalaa.

Päiväaikaan tehtyjä toimenpiteitä, kuten esimerkiksi suonensisäisten lääkkeiden antamista jatketaan kuten ennenkin.

Malmin sairaalan lastenosaston lakkauttamista käsiteltiin talousarvion yhteydessä.

Pietarsaaren palveluverkkoon tulee muitakin muutoksia. Kaksi yleislääketieteen osastoa yhdistetään ja niiden potilaspaikkoja vähennetään kymmenellä. Gynekologisen poliklinikan toiminta loppuu ja se muuttuu ehkäisyneuvolaksi. Neurologinen poliklinikka yhdistetään keskussairaalan vastaavaan ja toimenpideyksikkö lakkautetaan. Jatkossa hyvinvointialue ostaa yksityisiltä palveluntuottajilta 22 palveluasumisen paikkaa vähemmän kuin aikaisemmin.

Pohjanmaan hyvinvointialue tavoittelee 30 miljoonan euron säästöjä ensi vuodelle. Budjetti menee vielä valtuuston tarkasteltavaksi ensi viikolla, mutta muutoksia palveluverkkoon ei enää vahvisteta valtuustossa – hallituksen hyväksyntä riittää.

Pohjanmaan hyvinvointialue on saanut päätökseen yt-neuvottelut, jotka ovat koskeneet kaikkiaan 8 000 työntekijää. Hyvinvointialue tavoittelee 140 henkilötyövuoden vähennystä, mutta vielä ei ole selvää, tuleeko irtisanomisia. Lopputulos riippuu siitä, ovatko työntekijät valmiita ottamaan vastaan heille tarjottavia uusia työtehtäviä.

Osa työntekijöistä jää eläkkelle, osa henkilöstöstä siirtyy uusiin tehtäviin, eikä vapautuviin työtehtäviin palkata uusia työntekijöitä. Henkilöstön sijoittamista koskevat päätökset on tehtävä tammikuun alkuun mennessä.

///Juttua on korjattu perjantaina 15.12 kello 20.56 poliklinikkatoimintojen osalta///

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä