Kulttuuri

Rusk juhlii rojaalilla teemalla - festivaalilla takanaan ensimmäinen vuosikymmen

BBC Concert Orchestran ylikapellimestariksi nimitetty Anna-Maria Helsing on toiminut pietarsaarelaisen Rusk-festivaalin taiteellisena johtajana vuodesta 2020 lähtien. Kuva: Chris Christodoulou

Juhlafestivaalissa 21.-25. marraskuuta muistellaan menneiden vuosien unohtumattomia elämyksiä.

Klarinetisti Christoffer Sundqvist ja säveltäjä Sebastian Fagerlund perustivat Rusk Kamarimusiikkia -festivaalin vuonna 2013 Pietarsaaressa. Nyt Rusk juhlii ensimmäistä kymmentä toimintavuottaan juhlafestivaalilla, joka muistelee menneiden vuosien unohtumattomia elämyksiä. Viisipäiväisen juhlafestivaalin teemana on ”kuninkaallinen juhla” ja sitä vietetään 21.-25. marraskuuta. Pääestradina on Campus Allegro.

Taiteilijoihin kuuluvat mm. Marco Bottet, Teo de la Cruz, Pontus Grans, Anna-Maria Helsing, Marika Holm, Emil Holmström, Mariam Junolainen, Anu Komsi, Touko Leinonen, Paula Malmivaara, Tania Nathan, Tanja Nisonen, Tuija-Maija Nurminen, Erica Nygård, Hugo Olsson, Rocco Rupolo, Julia Sporsén, Christoffer Sundqvist, Christian Svarfvar, Opus13 (Sonoko Miriam Welde, Edvard Erdal, Ami-Louise Johnsson, Daniel Thorell), Rock Theatre, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, Vaasan kaupunginorkesteri.

Taiteellisena johtajana toimii kapellimestari Anna-Maria Helsing, vuoden säveltäjänä Sebastian Hill ja festivaalin suojelijana Anna-Maja Henriksson.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viikon aikana kuullaan kaksi Sebastian Hillin kantaesitystä, joista torstain kamarimusiikkiteos Palace on Ruskin tilausteos.

Ohjelmassa on mm. musiikkia, jota on käytetty kuninkaallisissa yhteyksissä ja musiikkia, jonka henkilöhahmot ovat kuninkaallisia.
Klarinetisti Christoffer Sundqvist ja säveltäjä Sebastian Fagerlund perustivat Rusk Kamarimusiikia -festivaalin vuonna 2013. Tapahtuman taiteellisina johtajina he toimivat vuoteen 2019 saakka. Arkistokuva vuoden 2016 festivaalitunnelmista. Kuva: Clas-Olav Slotte

Anna-Maria Helsing kertoo tiedotteessa valinneensa taiteellisena johtajana teoksia, jotka viittaavat kuninkaallisuuden erilaisiin näkökulmiin – kuningattaria unohtamatta.

– Toisaalta ohjelmistossa on musiikkia, jota on käytetty kuninkaallisissa yhteyksissä, kuten Romanin Drottningholmsmusiken ja Haydnin Keisarikvartetto. Toisaalta kuulemme musiikkia, jonka henkilöhahmot ovat kuninkaallisia; Sibeliuksen Belsazarin pidot, Mozartin Yön kuningattaren aaria tai prinssi Calafin aaria oopperasta Turandot. Juhlaamme sopii lisäksi muissa juhlallisuuksissa käytetty musiikki, esimerkiksi Anna Clynen Pivot, Andrea Tarrodin Festuvertyr, Boris Pigovatin Jewish Wedding ja Jimmy Lopez Bellidon Fiesta.

Runoutta edustavat laulut mm. Wesendonck-laulut ja Hillin You Are the Earth Beneath You (Du är jorden under dig).

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Myös Hillin jousikvartetto Elogio de la sombra rakentuu Jorge Luis Borgesin runouteen. Rock Theatren Selling Finland ja estradirunoilija Tania Nathan valottavat suhtautumistapaamme historiaan: luokkayhteiskuntaan, kolonialismiin ja imperialismiin, Anna-Maria Helsing kuvailee tiedotteessa.

”Lauantain oopperagaalan myötä haluamme palkita uskollisen Rusk-yleisömme siitä, että se on ennakkoluulottomalla ja rohkealla tavalla uskaltanut heittäytyä kaikkeen, jota olemme vuosien aikana keksineet”.

Festivaali huipentuu oopperagaalaan lauantaina.

– Lauantain oopperagaalan myötä haluamme palkita uskollisen Rusk-yleisömme siitä, että se on ennakkoluulottomalla ja rohkealla tavalla uskaltanut heittäytyä kaikkeen, jota olemme vuosien aikana keksineet.

– Rusk on tehnyt itsensä tunnetuksi asenteella ”mitä vain voi tapahtua”, jolloin yleisö on jatkuvasti yllätetty kaikenlaisella kokeilevalla musiikilla sekä kokonaistaideteoksilla. Näin jatkamme luonnollisesti myös tulevaisuudessa, sillä juuri se tekee Ruskista Ruskin. Mutta – yhden illan aikana haluamme tarjota yleisölle the best of the best, tunnetuista tunnetuinta, voisipa jopa todeta: kaikkien aikojen hittiaarioita, toteaa Anna-Maria Helsing.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä