Paikallisuutiset
Sanan ja kuvan voimalla päin normipakkoa
Jukka Iiskonmäki
Näyttely Tupakkamakasiinilla sisältää nyt valokuvia puhekuplien kanssa ja ilman, eli kyseessä on kaksi erillistä esillepanoa. Tupakkamakasiinilla esittäytyvät nyt Heidi Lunabban ja Ilar Gunilla Perssoniin kuvamaailmat, joiden yhteinen nimittäjä on ihmisen ja yhteisöjen ristiriidat. Lunabackan kuvien sanoma muodostuu joko pelkän kuvan tai sen ja sitä tukevan tekstin avulla.
Lukuisia näyttelyitä pääosin Skandinaviassa pitänyt, Uudessakaarlepyyssä valokuvausta opiskellut Ilar Gunilla Persson kuvaa yhteisöjen vaikutusta jäsenistönsä elämään. Kuvaprojektiaan varten hän on etsinyt ihmisiä, joilla hänen tapaansa on kokemusta kasvamisesta uskonnollisessa yhteisössä, jossa johtajuus on hyvin keskitettyä ja vahvasti korostunutta.
Persson itse varttui keskiruotsalaisessa kylässä, jossa oli seitsemän eri vapaakirkko-seurakuntaa. Hänen monet sukulaisensa, ystävänsä ja naapurinsa olivat niiden jäseniä, ja yhteisöllisyys oli voimakasta. Persson itsekin osallistui toimintaan ja monia hienojakin muistoja kertyi.
– Koin silti erilaisuutta ja ulkopuolisuutta, enkä pystynyt ottamaan vastaan heidän sanomaansa. Syyn ymmärsin vasta aikuisiässä, enkä voinut hyväksyä heidän käyttäytymistään niitä ihmisiä kohtaan, jotka eivät olleet kuten he.
Persson toteaa jumalakäsityksestään, että Jumala tuskin loi ihmisiä erilaisiksi sen vuoksi, että tietty ryhmä ei olisi hänelle otollinen.
– Raamatun mukaan olemme kaikki luotuja ja sellaisina yhtä arvokkaita, Persson sanoo.
Kuvien ymmärtämistä selventää näyttelyssä jaettava vihkonen, jossa työt taustoitetaan. Kuvattavista jotkut ovat kokeneet syntyneensä väärään sukupuoleen, ja kasvaminen seurakunnassa on ollut elämässä vain aiheuttamassa häpeää. Jumalalta ei vastausta ongelmaan ei ole saatu, joten vaihtoehtoina ovat olleet joko käsitteen hylkääminen tai oman jumalakuvan päivittäminen.
Heidi Lunabba puolestaan pohtii töissään sukupuolirooleja, ja kuvia täydentävät puhekuplat. Lunabba toimii enimmäkseen yhteisötaiteen projekteissa, joissa ihmiset osallistuvat teosten luomiseen ja ovat osittain itsekin teoksia.
Hän on opiskellut valokuvaajaksi, ja ammatinvalinta oli selvillä jo varhain. Hänen taiteensa julistaa pitkälle samaa pride-sanomaa kuin Perssoninkin teokset.