Kokkola-lehti

Ennätysmäärä paristoja ja pienakkuja kierrätykseen viime vuonna

Paristoja ei saa missään nimessä heittää roskiin. Sekajätteen polttoprosessit eivät kestä suuria määriä metallipitoista jätettä ja ne ovat roskiksessa tulipaloriski.
Paristoja ei saa missään nimessä heittää roskiin. Sekajätteen polttoprosessit eivät kestä suuria määriä metallipitoista jätettä ja ne ovat roskiksessa tulipaloriski. Kuva: Eetu Kupulisoja

Suomalaiset kierrättivät viime vuonna paristoja ja akkuja yhteensä 1,4 miljoonaan kiloa eli enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Eniten kauppojen keräyspisteille kiikutettiin kertakäyttöisiä alkaliparistoja ja vähiten esimerkiksi kännyköissä käytettyjä litiumakkuja.

Ennätyksestä huolimatta EU:n 45 prosentin keräystavoite ylitettiin Suomessa vain nipin napin. Tätä selittää paitsi se, että akkuja ja paristoja tulee markkinoille yhä enemmän myös akkujen elinkaaren pidentyminen. Erityisesti älylaitteet jäävät helposti pöytälaatikoihin, vaikka tilalle ostettaisiin uusi laite.

Yli 50 prosenttia akkujen ja paristojen sisältämistä materiaaleista kierrätetään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nykyisellä teknologialla esimerkiksi alkaliparistojen rauta ja sinkki voidaan helposti kierrättää. Kärsämäellä kehitetyllä teknologialla alkaliparistoista voidaan mahdollisesti jo lähitulevaisuudessa jalostaa lannoitetta.

Kauppojen keräyspisteistä Recser Oy toimittaa akut AkkuSer Oy:n tehtaalle Nivalaan, jossa ne lajitellaan jatkokäsittelyyn joko AkkuSerillä tai lähetetään muualle.

Kännyköissä ja tietokoneissa käytetyt litiumakut sisältävät muun muassa kobolttia, jota louhitaan pääosin Kongossa. Litiumioniakut kierrätetään Akkuserin patentoimalla kuivaerottelulla koboltti- ja kuparirikasteiksi sekä rautalastuksi. Kobolttirikaste jatkokäsitellään Freeport Cobaltilla Kokkolassa.

Kierrätyksestä tulee koko ajan yhä tärkeämpää, sillä akkukäyttöisten laitteiden lisääntyminen ja liikenteen sähköistyminen kasvattavat akkujen sisältämien materiaalien tarvetta myös Euroopassa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä