Paikallisuutiset
Alexander Stubb tuli kuin kotiinsa: ”Ehkä minusta on tullut vähän rauhallisempi ja hillitympi”
Tuleva kokoomuksen presidenttiehdokas houkutteli runsaasti yleisöä ähtäväläisen kyläkaupan pihalle.
Presidenttiehdokas aloittaa puheensa Kjellmanin kyläkaupan pihalla Ähtävällä.
– Montako Stubbia täällä on? Entä sellaista, joka on jotain sukua Stubbeille?
Arviolta kolmannes yleisöstä heilauttaa kättään. Ähtävän kehumisella ryyditetyt pikkupuheet seuraavat toistaan, kun [tuleva] kokoomuksen ehdokas Alexander Stubb kokee saapuneensa omiensa joukkoon.
Vastaanottajien joukossa on myös Lotta Stubb sylissään nelikuukautinen Amilia.
– Hän taitaa olla kaikkein nuorin Stubb, ainakin Ähtävällä, Lotta naurahtaa.
Itse hän kantaa sukunimeä avioliiton kautta, mutta kertoo, että perhe asuu samalla tontilla, jossa aikoinaan piti taloaan myös ehdokkaan isoisän isoisä.
– Se talo tosin purettiin kymmenen vuotta sitten.
Pikku hiljaa päästään puhumaan presidentin tehtäviin varsinaisesti kuuluvista teemoista. Alexander Stubb nostaa esiin kolme Suomen turvallisuuden lukkoa, eli itsenäisen ja uskottavan maanpuolustuksen, Nato-jäsenyyden ja kahdenvälisen yhteistyön Yhdysvaltojen kanssa.
– En ole koskaan nähnyt Suomen turvallisuuspoliittista tilannetta varmempana kuin se on nyt, Stubb sanoo.
Häneltä kysytään, millaisen presidentin Suomi hänestä saisi. Ehdokas vastaa diplomaattisesti, että käy vaalissa kuinka vain, maa saa hyvän presidentin. Niin paljon ulko- ja turvallisuuspoliittista osaamista on monilla muillakin ehdokkailla.
– Olisin ensimmäinen ruotsinkielinen presidentti sitten Mannerheimin. Minulla on vuosien varrelta laaja kansainvälinen verkosto, ja tiettyä erikoisosaamista ja kielitaitoa presidentin tehtäviin.
Alexander Stubb on muun muassa entinen europoliitikko, ulkoministeri ja pääministeri. Nyt hän on ollut akateemisella uralla viimeiset seitsemän vuotta. Tämän hän katsoo edukseen vaalikampanjassaankin.
– Ihminen saa vähän perspektiiviä ja kokemusta. Ehkä minusta on tullut vähän rauhallisempi ja hillitympi. Osaan myös analysoida maailmaa toisella tavalla. Ja jos ei ole aina oikeassa, oppii jotain uutta.
Juuri nyt meidän ei pidä ylläpitää illuusiota, että Venäjästä tulisi normaali demokratia.
Stubbia pyydetään ennustamaan, miltä tilanne itärajallamme näyttää 10 vuoden kuluttua. Tämä arvelee, että raja on siellä missä nytkin.
– Minun analyysissäni Eurooppa tulee olemaan kahtiajakautunut aika kauan eteenpäin. Valitettavasti tulemme elämään sekasortoisia aikoja. Ennusteeni on, että tulee kulumaan 10 vuotta ennen kuin maailma löytää uudet asemansa.
– Juuri nyt meidän ei pidä ylläpitää illuusiota, että Venäjästä tulisi normaali demokratia, tai että tilanne rauhoittuisi. Venäjä tulee edelleen olemaan imperialistinen, aggressiivinen ja revisionistinen maa. Haluaisimme, että naapuri olisi kuin Ruotsi, mutta niin ei valitettavasti ole lähitulevaisuudessa.
Stubb lisää, että keskitymme nyt vahvasti Putiniin, mutta totuus on hänen mukaansa, että tämän seuraajakaan ei tule olemaan rauhallinen ja liberaali, vaan mahdollisesti paljonkin kovempi henkilö.
– En ole ylipäätään huolissani turvallisuuspoliittisesta tilanteestamme. Me tapaamme tehdä ja olemme tehneet oikeita päätöksiä historian saatossa ja myös nyt, Natojäsenyyden ja itsenäisen ja uskottavan puolustuksemme suhteen, Alexander Stubb rauhoittelee.
Emme kuluta Naton suojaa vaan tuotamme sitä.
Hän ei halua asettaa minkäänlaisia rajoitteita Suomen Nato-jäsenyydelle.
– Natossa on tiettyjä velvoitteita. Emme kuluta Naton suojaa vaan tuotamme sitä. Ydinaseuhka on osa turvallisuuttamme juuri nyt. En usko, että Suomeen tulee ydinaseita. Mutta jos joskus niitä tarvitsisimme, meidän ei tule sanoa niille ei.
Valitaan Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi kuka tahansa, sen ei pidä merkitä seuraavalle Suomen tasavallan presidentille sen kummempaa.
– Heidän täytyy tulla toimeen keskenään.