Paikallisuutiset

Uuden päiväkodin tarve on nostettu päättäjien pöydille

Varhaiskasvatus toimii Pietarsaaressa useissa väliaikaisissa tiloissa. Osa päiväkodeista myös elinkaarensa päässä.

Pietarsaari on kipeästi uuden päiväkodin tarpeessa. Tällä hetkellä varhaiskasvatusta pystytään tarjoamaan useiden tilapäisratkaisujen avulla.

– Varhaiskasvatusjaostossa ja sivistys- ja hyvinvointilautakunnassa olemme keskustelleet tilantarpeesta ja todenneet, että tarvitsemme kestävämpiä ratkaisuja, Näitä tilapäisiä on nyt ollut monta, varhaiskasvatuspäällikkö Matilda Engström kertoo.

Alman päiväkodin yksi ylimääräinen ryhmä toimii viereisessä Bodgärdetin kerrostalossa. Länsinummen koululle on sijoitettu kaksi lapsiryhmää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Myös Viktorian jo kertaalleen lopettanut päiväkoti on taas käytössä. Permon päiväkodille rakennetaan moduuleja kahdelle ryhmälle, ne aukeavat elokuussa.

Permon päiväkodin tontille rakennetaan parhaillaan väliaikaista moduulipäiväkotia, johon majoittuu kaksi osastoa. Leasing-sopimus on toistaiseksi kirjoitettu kahdeksi vuodeksi. Kuva: Pentti Höri

Permon moduulien vuokra-aika on alustavasti kaksi vuotta. Vestersundinkylän koulun tiloissa on kaksi varhaiskasvatusryhmää.

– Koulujen tiloissa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta niitä ei ole suunniteltu alusta asti päivähoidon tarpeisiin. Ruokakuljetukset ja -jakelu eivät toimi niin sujuvasti, ja niihin tarvitaan ylimääräistä henkilökuntaa. Pihallekin pitää kulkea kauemmas, Engström sanoo.

Monet päiväkotirakennukset alkavat olla elinkaarensa loppupuolella. Jos ne remontoidaan, se on yhtä kallista kuin uuden rakentaminen.

Länsinummen päiväkodin lisäksi Marjalan ja Barnabon rakennukset vaativat peruskorjauksia, mikäli niiden käyttöä aiotaan jatkaa. Vaihtoehtona on niiden myyminen muuhun käyttöön.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– En nyt ota kantaa siihen, mitä niille pitäisi tehdä. Mutta jos ne remontoidaan, se on yhtä kallista kuin uuden rakentaminen.

Kaupunginhallitus sai juhannuksen alla tiedokseen Matilda Engströmin selvityksen varhaiskasvatuksen tilantarpeista.

Siinä Engström esittää, että Pietarsaaren rakennettaisiin uusi, 8 - 10 osaston päiväkoti. Suunnittelun tulisi alkaa välittömästi niin, että päiväkoti olisi käytössä jo vuonna 2005.

Monet nykyiset tilapäisratkaisut eivät ole kuitenkaan ainoa syy, miksi rakentamista tulisi kiirehtiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Monet päiväkotirakennukset alkavat olla elinkaarensa loppupuolella, kuten esimerkiksi Länsinummen päiväkoti. Sitä ei kannata enää korjata. Se on rakennettu samanlaisista moduuleista ja samaan aikaan kuin Itälän ja Bonäsin koulut, Engström kertoo.

Länsinummen päiväkodin lisäksi Marjalan ja Barnabon rakennukset vaativat peruskorjauksia, mikäli niiden käyttöä aiotaan jatkaa. Vaihtoehtona on niiden myyminen muuhun käyttöön.

– En nyt ota kantaa siihen, mitä niille pitäisi tehdä. Mutta jos ne remontoidaan, se on yhtä kallista kuin uuden rakentaminen. Sama raha tarvitaan joka tapauksessa.

Uuden päiväkodin sijoitukseen Matilda Engström ei myöskään ota kantaa. Tyhjiä tontteja on, mutta mikäli päiväkodin rakentaminen vaatii asemakaavan muutoksen, siihenkin kuluu vähintään vuosi aikaa.

Pietarsaaren varhaiskasvatuksen piirissä on tällä hetkellä noin 850 lasta. Määrä on ollut lisääntymään päin, mutta tilantarve on kasvanut myös lakiteknisistä syystä.

Vuonna 2020 tuli voimaan lakiuudistus, jossa hoitolasten enimmäismäärä yhtä aikuista kohden laski kahdeksasta seitsemään. Tämä lisäsi ryhmien lukumäärää.

Samaan aikaan Pietarsaaressa otettiin käyttöön uusi päiväkoti Alma, joka oli suunniteltu 10:lle osastolle. Matilda Engström ehdotus uudisrakennuksesta on suunnilleen vastaavan kokoinen.

Alman rakentamisen kokonaiskustannukset olivat noin 8,5 miljoonaa euroa.

– Vein tämän kaupunginhallitukseen siksi, että päättäjät olisivat tietoisia tilanteesta eikä heille tulisi yllätyksenä, jos sivistyslautakunta tulevana syksynä tästä aloitteen tekee.

– Nyt ollaan tekemässä ensi vuoden budjettia ja samalla taloutta katsotaan jo vuoteen 2026 saakka eteen päin.

Kaupunginhallitus ei tehnyt mitään päätöstä, vaan ainoastaan keskusteli asiasta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä