Paikallisuutiset

Koulun ja vanhempien tahto ratkaisi Länsinummi-päätöksen

“Sopu on saatu ja ratkaisu on tässä.” Suomenkieliset alakoululaiset siirtyvät Länsinummelle.

Pietarsaaren suomenkieliset alakoulujen oppilaat keskitetään Länsinummen kouluun ja ruotsinkielisille alaluokille rakennetaan uusi koulu, mahdollisesti Bonäsin purettavan koulun tontille.

Näin käy, mikäli Pietarsaaren kaupunginvaltuusto asettuu kaupunginhallituksen kanssa samalle kannalle ensi maanantaina.

Länsinummen koulu säilyy suomenkielisellä koulutoimella. Itälän koulun oppilaat siirtyvät sinne jollain aikataululla. Pienimmille pitkämatkalaisille mietitään koulukuljetuksen rajan alentamista kahteen kilometriin. Kuva: Pirkko Högkulla

Kaupunginhallituksessa maanantaina käydyn keskustelun aikana Ulla Hellén (sdp) ehdotti, että suomenkieliset alakoulut Itälä ja Länsinummi yhdistetään ja sijoitetaan Länsinummen kiinteistöön. Vaikka asiasta ei äänestetty, ehdotus jäi pöytäkirjaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskustelun aikana kaupunginjohtaja Anne Ekstrand antoi uuden päätösehdotuksen, jonka mukaan kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että 250 000 euron suunnittelumääräraha käytetään uuden koulurakennuksen suunnittelemiseen ruotsinkielisille vuosikurssien 0–5 oppilaille.

Tämä jäi kaupunginhallituksen yksimieliseksi päätökseksi kuitenkin niin, että Helinä Sipinen ilmoitti eriävän mielipiteen pöytäkirjaan.

Sdp:n mandaatilla kaupunginhallituksessa istuva Ulla Hellén vaikuttaa helpottuneelta vuosia kestäneen kouluväännön jälkeen.

– Kyllä se nyt siltä näyttää, että sopu olisi saatu ja ratkaisu on tässä. Viimeisen viikonlopun lukuisat yhteydenotot ja keskustelut eri ryhmien välillä ovat painaneet vaakakupissa, Hellén kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän viittaa muun muassa Länsinummen ja Itälän koulujen opettajien ja henkilökunnan laajasti perusteltuun vetoomukseen sekä Länsinummen ja ruotsinkielisen Fyren -vanhempainyhdistysten yhteiseen kirjelmään. Molemmissa halutaan Länsinummen säilyvän suomenkielisten oppilaiden yhteisenä kouluna.

– Ryhmien välisissä keskusteluissa tuli ilmi, että kaikki olivat valmiita sopuun. Nyt on otettava lusikka kauniiseen käteen ja otettava huomioon nämä toivomukset ja se tahtotila, mikä käyttäjiltä on esitetty. Saamme koulurauhan, Hellen sanoo.

Luultavasti kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä. Tämän kanssa voimme elää.

Itälän koulun sulkeuduttua kaupungin itäpuolen oppilaiden koulumatka pitenee huomattavasti. Ulla Hellén lähtisi pohtimaan koulukyytirajan alentamista ainakin pienempien oppilaiden kohdalla.

– Sitä on mahdollista muuttaa esimerkiksi kolmesta kahteen kilometriin. Tästä on ollut päättäjien piirissä keskustelua yhtenä ratkaisuna. Sitä ei kuitenkaan voida nyt kaupunginvaltuustossa päättää, vaan asiaa voidaan käsitellä seuraavassa vaiheessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hellen pitää ratkaisua sellaisena, jossa kukaan ei voita eikä kukaan häviäkään.

– Luultavasti kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä. Tämän kanssa voimme elää.

Kaupunginhallituksessa asiasta ei äänestetty, mutta yksi eriävä mielipide jätettiin. Ulla Hellénin mukaan selvä enemmistö poliittisista päättäjistä on kuitenkin nyt tehdyn ehdotuksen takana.

Pietarsaaren kaupunginvaltuusto sanoo asiassa viimeisen sanan maanantaina 12. kesäkuuta.

Kouluverkkoasiaa on tällä erää työstetty Pietarsaaressa vuodesta 2019 lähtien.

Viime viikolla julkistetussa Länsinummen ja Itälän koulujen opettajien ja henkilökunnan vetoomuksessa perusteltiin seikkaperäisesti, miksi suomenkielisten alakoululaisten keskittäminen Länsinummen kouluun on paras ratkaisu:

“Kouluverkkokeskustelussa on painotettu kolmea eri faktaa, joihin kouluverkkopäätös perustuu; oppilaat, henkilöstö ja pitkäaikainen jatkumo kouluissa tuntikehyksen osalta. Me allekirjoittaneet haluamme tällä vetoomuksella tuoda esille sen vaihtoehdon, jota kannatamme kouluverkkoehdotuksessa, joka täyttää kaikki kolme kriteeriä.

Me Länsinummen ja Itälän koulujen opettajat ja henkilökunta olemme sitä mieltä, että koulujen yhdistyminen yhdeksi alakouluksi Länsinummen koulun kiinteistöön on toimivin, edullisin - ja ilmoille heitetyistä vaihtoehdoista - myös lapsen edun kannalta paras ratkaisu.

Länsinummen ja Itälän koulujen yhdistymistä voitaisiin jouduttaa siten, että jatkuvan vatvomisen sijaan olisimme yhden katon alla jo syksyllä 2024. Kiiruhdetussa ratkaisussa annetaan työrauha opettajille, avustajille, oppilaille ja heidän vanhemmilleen. Muutos aiheuttaa usein vastarintaa, mutta vallitsevien oppilasmäärien ja budjettien valossa, tämä on pitkällä tähtäimellä järkevin ja edullisinkin ratkaisu, johon on helppo lopulta sopeutua“, myös PS:n digilehdessä julkaistussa vetoomuksessa kirjoitetaan.

Edelleen tekstissä painotetaan, että yhdistyneet koulut mahdollistavat laajan tuntikehyksen, mutta myös pienet opetusryhmät. Maahanmuuttajaoppilaat eivät kuormita luokka-asteella vain yhtä luokkaa, vaan oppilaat voidaan jakaa rinnakkaisluokille.

“Länsinummen koulun piha-alueesta ja paikoitus- ja saattopaikoista saadaan suhteellisen pienin panoksin toimiva ja suurempaa lapsimäärää palveleva”, kirjelmässä todetaan.

Lisäksi korostetaan Länsinummen tilojen esteettömyyttä ja soveltuvuutta jo nykymuodossaan erityisryhmien opettamiseen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä