Paikallisuutiset
Ovet avoinna ongelmaisille nuorille
Pietarsaari
After Eightin sisäpihan punamullanvärisessä rakennuksessa pitää tukikohtanaan nuorten mielenterveyden hyväksi työtä tekevä nuorisoasema Fiilis. Toiminta käynnistyi tasan vuosi sitten ja asiakkaita on riittänyt.
– Vuoden aikana olemme käyneet yksityisiä keskusteluja sadan nuoren kanssa molemmista kieliryhmistä. Syyskaudella oli enemmän ruotsinkielisiä nuoria, mutta kevätpuolella kielijakauma tasaantui, kertoo toimintaa koordinoiva David Sandström.
Nuorisoasema toimii sosiaali- ja terveysviraston alaisuudessa vastuualueenaan Pietarsaaren lisäksi Pedersöre, Luoto ja Uusikaarlepyy. Toiminnan painopiste on ennaltaehkäisevässä työssä, eli tavoittaa nuoret erinäisine ongelmineen ennen kuin ne ehtivät paisua suuriksi.
– Yhteistä kaikille asiakkaillemme on psyykkinen pahoinvointi, mikä ilmenee hyvin kirjavasti. Saattaa olla päihdeongelmia, peliriippuvuutta, talousongelmia, yleistä ahdistusta, erilaisia kriisitilanteita, eli kaikkea laidasta laitaan. Toiminnan kulmakivenä on pitää kynnys mahdollisimman matalana, eli osallistuakseen ei tarvitse olla psyykkisesti sairas. Monella nuorella on yksinkertaisesti vain suuri tarve puhua elämäntilanteestaan, mutta kukaan ei ole kuuntelemassa, Sandström kiteyttää.
Nuorisoasema sijaitsee keskeisellä paikalla lähellä mm. Etelänummen ja Oxhamnin kouluja. Matka asemalle voi kuitenkin olla pelottava kynnys.
– Kaikki keskustelut täällä ovat luottamuksellisia. Jopa niin, että vanhemmatkaan eivät siitä saa tietää. Usein tosin nuoret hakeutuvat tänne äidin johdattamina. Joskus voi olla niinkin, että nuori tarvitsee tukea, koska vanhemmat voivat huonosti.
Aikuissosiaalityön yksikönjohtaja Maria Aho pitää nuorisoaseman roolia tärkeänä henkisen pahoinvoinnin ennaltaehkäisyssä.
– Toiminta helpottaa mielenterveystoimiston painetta ja jonoja, koska matalan kynnyksen nuorisoasema palvelee nuoria, jotka eivät tarvitse ns. raskasta palvelua.
Sandström kertoo, että asiakkaina on ollut myös turvapaikanhakijoita, joille uusi kulttuuri asettaa uusia haasteita.
– Nuoret turvapaikanhakijat ovat valtava paineen alla, koska heidän vanhempansa ovat täysin tietämättömiä, miten uudessa maassa toimitaan. Sopeutuminen on paljolti perheen nuorten harteilla. Eräskin nuori turvapaikanhakija saapui luokseni pitkän kysymyslistan kanssa, joka koski lähinnä kulttuurieroja. Sen läpikäymiseen olisi mennyt tunteja.
Nuorisoasemalla on käytössään myös vertaistukea, eli kokemusasiantuntijoita. Heidän kanssa nuoret pääsevät helpommin samalle aaltopituudelle, koska he ovat kokeneet samoja asioita.
Toisen toimintavuoden tavoitteena on tavoittaa entistä enemmän nuoria Nuorisoaseman toimintaan.
– Parasta tietenkin olisi, että meitä ei tarvittaisi lainkaan, mutta totuus on toinen. Meillä on rahkeita ottaa enemmänkin nuoria vastaan, kunhan saamme toiminnastamme enemmän tietoa ulos. Tavoitteena on myös perustaa vertaistukiryhmiä, Sandström pohtii.
ps@pietarsaarensanomat.fi