Paikallisuutiset

Kappale Kabulia Pietarsaaren ravintolatarjontaan – Masouda Ajab Gul-Huhtamäen Kabulistan yhdistelee Afganistanin rikkaita makumaailmoja

Kristian Sundqvist

Liisan Pizzan kulmana kansan suussa yhä kulkeva liikepaikka on saanut uuden ja neliömäärältään kasvaneen elämän afganistanilaisena ravintolana.

Masouda Ajab Gul-Huhtamäen emännöimä ravitsemusliike on tarjoillut lounasta puolentoista viikon ajan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ja minulla on jo kanta-asiakkaita, Gul-Huhtamäki iloitsee.

”Afganistanilainen ruoka ei ole samanlaista kuin intialainen, vaikka niin luullaan.” Masouda Ajab Gul-Huhtamäki

Afganistanilainen ravintola on aavistuksen epämääräinen termi sikäli, että Afganistan on laaja ja monikulttuurinen maa.

– Erilaisten etnisten ja kulttuuristen ryhmien ruokaperinteet kohtaavat pääkaupunki Kabulissa, joka kokoaa asioita yhteen samaan tapaan kuin Helsinki Suomessa.

Kabulistan tarjoaa siis eräänlaista afganistanilaista fuusiokeittiötä. Mitä se käytännössä tarkoittaa?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Suomalaiset saattavat luulla, että afganistanilainen ruoka muistuttaisi intialaista, mutta se ei pidä paikkaansa.

Esimerkiksi Gul-Huhtamäki nostaa mausteiden käytön. Intiassa mausteet usein paistetaan tai friteerataan jotta niistä saadaan kaikki potku ja aromit irti, afganistanilainen ote taas on herkempi.

Suomalaisia saattaa aasialaisissa makumaailmoissa pelottaa myös tulisuus, vaikka Euroopassa tarjoiltavassa intialaista, nepalilaista tai bangladeshilaisessa ruossa tätä ulottuvuutta yleensä säädetään pienemmälle. Kabulistanissa ei pelkoon ole aihetta.

– Meillä käytetään punaisen sijaista etupäässä vihreää chiliä ja sitäkin korianterin tapaan antamaan makua niin, että chiliä ei ole tarkoitus syödä. Chilin ja mausteiden ei ole koskaan tarkoitus taistella pääraaka-aineiden makujen kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikka afganistanilainen keittiö kuulostaisi pohjalaiseen korvaan eksoottiselta ponnahtelee Gul-Huhtamäen puheesta ilmaisuja, jotka ovat oikealla tavalla tuttuja: raaka-aineiden kunnioitus, tuoreus, runsas kasvisten käyttö. Suomen ja Pietarsaaren sijainti kaukana Euroopan pohjoislaidalla asettaa tiettyjä haasteita.

– Kaikkien tarpeellisten raaka-aineiden hankkiminen on ongelmallista.

Gul-Huhtamäki on sisustanut ravintolasalin alusta asti itse. Lämpimän maan auringon loistoa on näille hyisille rannoille hankala tuoda, mutta Kabulistan on ideoitu mahdollisimman valoisaksi ja kevyeksi.

Pankkilainaa yrittäjän ei ole tarvinnut ottaa eikä hän pelkää ravintolatoiminnan yrittäjäriskiä.

– Tämä on ollut pitkään unelmani ja luotan siihen, että hyvä ruoka markkinoi ravintolaa.

Haastatteluhetkellä keittiössä ahkeroivat kokki ja kylmäkkö, kun Kabulistan valmistautuu avaamaan lounasta varten. Tarjolla on aina liha- sekä kasvisruokalaji.

Pikapuoliin on tarkoituksena laajentaa viikonloppujen a la carte -serviisiin sekä brunssiin. Kabulistan yrittää tarrata vankalla otteella kiinni Pietarsaaren alati kilpaillumpaan ravintolamaailmaan.

Masouda Ajab Gul-Huhtamäki ei vaikuta erityisen stressaantuneelta, vaikka uuden ravintoloitsijan elämässä riittää pohtimista. Afganistanilaista chaita ei sovi tarjoilla mistä hyvänsä kupeista ja allergikkojen erityistarpeet tulee huomioida; asioita asioiden jälkeen.

– Meillä kuuluu tuntea olevansa Kabulissa, tiivistää kaupungin tuorein ravintoloitsija ja paljastaa ravintolan nimen leikittelevän ruotsin kielellä.

– Kabul i stan!

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä