Paikallisuutiset
Tileillä makaava raha liikkumaan: Harrastamalla sijoittamista jokainen voi tukea taloutta ja vaikka muuttaa maailmaa
Kansankapitalismi on Suomessa vielä lapsenkengissään, vaikka nyt suomalaisilla alkaisi olla varaa sijoittaa.
Näin sanovat pietarsaarelaisetLasse Strömberg,Tua Thylin jaKari-Matti Inkamo, jotka vetävät Pietarsaaren seudun osakesäästäjien yhdistystä.
– Talousosaaminen on Suomessa vähän heikoilla nyt, pikavippejä otetaan. Olemme kuitenkin saaneet kerättyä vähän vaurautta, ja nyt olisi mahdollisuus sijoittaa. Ruotsissa tätä on harrastettu jo sukupolvien ajan, Kari-Matti Inkamo sanoo.
Yhdistys järjestää 7. toukokuuta Jugend Home Hotelin tiloissa koulutustilaisuuden, johon ovat tervetulleita jäsenten lisäksi kaikki sijoittamisesta kiinnostuneet.
”Voit itse päättää, mitkä firmat menestyvät ja mitä päätöksiä haluat tukea.” Lasse Strömberg
Tilaisuus on osa valtakunnallisen Osakesäästäjien liiton kurssikiertuetta. Kouluttajana toimii liiton koulutusvastaava Sven-Eric Holmström, ja tilaisuus on kaksikielinen.
Aiheina ovat muun muassa uutena tulossa olevan sijoitustilin käyttö sekä salkun ja riskien hallinta.
Suomalaisilla on Lasse Strömbergin mukaan pankkitileillään yhteensä 85 miljardia euroa, jotka eivät tuota kenellekään mitään. Toisinkin voisi olla.
– Nämä rahat pitäisi saada sijoitettua jollakin tavalla, kuten tukemaan meidän omaa teollisuuttamme ja yrittäjyyttämme. Samalla Suomeen tulisi myös enemmän verotuloja.
Yhdistys koostuu Strömbergin mukaan iloisista amatööreistä. Mielikuva osakesäästäjistä jonain eliittinä on hänen mukaansa väärä. Sijoittamisen alkuun pääsee hyvinkin pienillä summilla.
– Aika ja korkoa korolle -ilmiö tekevät tuloksen. Ensi vuonna uutena käyttöön tulevassa osakesäästötilissä tämä lyö täysin läpi, ja kustannustehokkaana sijoitustapana siitä saa kaiken hyödyn irti.
Tilin sisällä voi ostaa ja myydä veroseuraamuksitta. Verottaja puuttuu peliin vasta, kun tililtä nostetaan varoja.
Harrastajasijoittaminen on pitkäjänteistä puuhaa, josta nopeita pikavoittoja on turhaa odottaa. Kari-Matti Inkamo antaa esimerkin:
– Jos sijoittaa lapsia varten 15 euroa kuukaudessa, heillä on 60-vuotiaina 100 000 euroa koossa. Voi kysyä, kenelle sellainen summa ei kelpaisi.
Hänen mielestään suomalaiset maksavat esimerkiksi asuntolainojaan turhan kiivaassa tahdissa pois.
– Jos olet rakentanut talon syrjäseudulle, minkä arvoinen se on, kun olet jäämässä eläkkeelle ja haluat myydä sen?
– Maksamalla lainaa vähän hitaammin ja sijoittamalla osan tuloista olisi kertynyt pikkuisen pääomaa tilannetta varten, Inkamo vertaa.
Tapoja sijoittaa on lukuisia ja lisää on tulossa. Vähilläkin alkutiedoilla pääsee Strömbergin mukaan helposti alkuun. Esimerkiksi indeksirahastoihin sijoittaminen on turvallinen tapa, niillä kun ei ole nurin menemisen riskiä.
Pienelläkin sijoittamisella voi luoda itselleen turvaa arkipäivän tilanteisiin. Vakituinen työpaikka ei ole enää itsestäänselvyys, vaan ammattia voi joutua vaihtamaan.
– Voit joutua kouluttamaan itsesi uudelle alalle. Kun on olemassa pieni pääomapuskuri, on helpompi tehdä rohkea päätös. Ja siitä saa vetoapua ja tukea omaan talouteensa, kun ei tarvitse miettiä, onko varaa ostaa uusi pesukone. Nämä ovat aika yksinkertaisia juttuja, Strömberg sanoo.
Sijoittaa voi myös eettisesti, kestävästi tai muuten haluamallaan tavalla.
– Monet rahastoyhtiöt ja pankit ovat jättäneet esimerkiksi peliyhtiöt, asevalmistajat ja tupakka- sekä alkoholiteollisuuden pois. Sijoittaa voi myös vihreisiin arvoihin tai ilmastonmuutosta hillitsevään toimintaan. Voit itse päättää, mitkä firmat menestyvät ja mitä päätöksiä haluat tukea. Nämä trendit ovat varmasti tulossa.