Paikallisuutiset

Rotareilta lahjoitus avuksi hoitotyöhön – palvelukoti Rauhalassa päivät ovat virikkeellisiä

Palvelukoti Rauhala sai tiistaina tarpeellisen työkalun, kun rotaryklubi Pietarsaari–Mässkär lahjoitti taloon nostolaitteen.

Oikeammin laite oli jo hankittu, mutta klubin lupaama tuhannen euron rahoitus saapui perille eilen.

– Olimme palvelutalon johtoon yhteydessä vajaa vuosi sitten, teimme päätöksen ja aloimme kerätä siihen rahaa, klubin sihteeriErkki Salmu kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Varat tulevat puoliksi omalta jäsenistöltä ja loput rotarypiirin säätiöltä. Rotaryt tekevät lahjoituksia suhteellisen säännöllisesti, mikäli joltakin sen avustamilta sektoreilta löytyy sopiva kohde.

Perusperiaatteita ja avustamisen kohteita järjestöllä on viisi: sairaudenhoito, lukutaito, äitien ja lasten terveys, vesi ja saniteetti sekä rauhantyö.

– Viimemainittu on jäänyt vähän vähemmälle Suomessa, klubin puheenjohtajaVille Hautala sanoo.

Nyt lahjoituksella hankittu nostolaite on Rauhalalle toinen, mutta isompana ja tehokkaampana työkaluna sillä voidaan avustaa lattiallekin kaatunut vanhus ylös.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tällä hetkellä asukkaat ovat suhteellisen hyväkuntoisia, mutta tilanteet muuttuvat nopeasti. Tällainen on hyvä olla varalla, vaikka toivomme tietysti, ettei sille olisi kovin paljon käyttöä, Rauhalan johtajaLisbeth Adler-Miettinen sanoo.

Tällä hetkellä Rauhalan kaikki 31 paikkaa ovat täynnä. Adler-Miettisen mukaan paikan vapautuessa ei ole minkäänlaista ongelmaa saada uutta asukasta.

– Kuukausitolkulla ei ole tarvinnut odotella. Muistan sellaisenkin ajan, kun lehteen on pitänyt laittaa ilmoitus vapaista huoneista.

Palvelukoti organisoitiin uudelleen viime vuoden keväällä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt palveluasumisessa on kahdeksan paikkaa, tehostetussa palveluasumisessa 12 paikkaa ja dementiapuolen Helmikodissa 11 paikkaa.

– Tämä oli hyvä ja hirveän onnistunut ratkaisu. Se luo asukkaille turvallisuutta, että on paikka mihin siirtyä, jos kunto tai muisti huononee.

– Me hoidamme asukkaan täällä ihan loppuun asti. Rauhalassa on saattohoitoon koulutettua henkilökuntaa, Adler-Miettinen kertoo.

Rauhala sai puolisen vuotta sitten oman virikeohjaajan. Ravintola-alalla yrittäjänä toimineellaVirve Tialalla oli edessään uranvaihto omista terveydellisistä syistä.

Hänelle juolahti mieleen tiedustella töitä Rauhalasta, joka oli Tialalle entuudestaan tuttu paikka.

– Tällainen viriketoimintahan on nykyään ihan ykkösjuttuja palvelutaloissa. Ja tässä puolessa vuodessa jo huomaa, että asukkaat ovat piristyneet. Muistisairaatkin jo tunnistavat, olen sen verran paljon heidän kanssaan, Tiala kertoo.

Meneillään on virikehetki Helmikodin puolella.Fanni Långström kokoaa palapeliä, ja tehtävässä auttaa kuva-aihe.

– Kuule, minä olen ollut elämäni hevosten parissa, Långström muistuttaa ohjaajalleen. Ja palat loksahtavat kohdalleen.

Kliiniseen hoitotyöhön virikeohjaaja ei osallistu, vaan hän on nyt se henkilökunnasta, jolla on aikaa istua alas.

– Pelaamme neljänä päivänä viikossa bingoa, kokoamme palapelejä, teemme käsitöitä, piirrämme, väritämme, harjoittelemme kirjaimia ja numeroita, jotka tuppaavat unohtumaan. Olemme käyneet taidenäyttelyssäkin, Tiala kertoo.

Hän sanoo pitäneensä omasta mielenkiinnostaan päiväkirjaa, johon hän on kirjannut tapahtumat, mukanaolijat ja tunnelmat.

– Olen voinut tehdä päivässä 3–4 eri asiaa. Asukkaista parikymmentä on sillä lailla aktiivisia, että he osallistuvat viikottain tekemisiin. Osa ei halua tai kiinnostu, ja osa on niin hyvässä kunnossa että heillä on muuta tekemistä. Mutta kyllä täällä tarvetta tällaiselle on.

Työsopimusta on jäljellä syyskuun puoliväliin.

– Toivottavasti tämä jatkuu. Itse olen ollut ihan tyytyväinen, ja olen ymmärtänyt että talossakin ollaan. Ja omaisiltakin on tullut kiitosta, äidin tai isän on huomattu piristyneen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä