Paikallisuutiset
Mepiksi tähtäävä Silvia Modig näkee ilmastoratkaisuissa kasvun paikan Suomelle: ”Meidän ei tarvitse pelkästään luopua”
Vasemmistoliiton helsinkiläinen kansanedustajaSilvia Modig putosi äskettäisissä vaaleissa eduskunnasta hyvin pienellä marginaalilla. Uudelleenvalinnasta jäi puuttumaan 170 ääntä.
Tilanne teki hänelle helpoksi lähteä eurovaaliehdokkaaksi, mutta aikeissa EU-vaikuttaminen on ollut jo pitempään.
– Olin jo viime eurovaaleissa ehdolla, joten europarlamentti on aina kiinnostanut minua. Olen ihmetellyt, miksi se meillä koetaan kakkosjuttuna, kun monissa muissa maissa se nähdään ykköstavoitteena. EU-parlamentti on jäänyt meille jotenkin etäiseksi, ja se näkyy äänestysprosentissa myös.
Modigin mielestä Suomella on ollut pitkään ahkeria ja vaikutusvaltaisia meppejä, jotka ovat raivanneet tiensä päättäviin pöytiin ja tehneet hyvää työtä yli puoluerajojen.
Ilmastonmuutoksen torjunta on Silvia Modigin asialistalla ykkösenä, ja ratkaisut vaativat rajat ylittäviä toimenpiteitä, joiden on myös oltava kestäviä alueelliset eroavaisuudet huomioonottaen.
Hän myöntää, että helsinkiläisenä on helppo puhua autoilun vähentämisestä, mutta suuressa osassa Suomea auton käyttö on välttämätöntä.
– Tottakai kulutustottumuksilla on merkitystä, mutta en näe, että meidän pitää vain luopua ja mennä takaisin johonkin askeesiin. On saatava aikaan systeeminen muutos.
Sen sijaan, että kulutushyödykkeet tuotetaan neitseellisistä luonnonvaroista, jotka käyttöikänsä lopussa päätyvät jätteeksi, Modig kasvattaisi kiertotalouden huippuunsa.
– Siinä tuote suunnitellaan kierrätettäväksi, jolloin sama luonnonvara kiertää paljon pitempään.
Hän ei ymmärrä ajattelua, jossa Suomen ja suomalaisten katsotaan tehneen jo osansa ilmaston eteen.
– Voisimme ottaa minkä tahansa viiden miljoonan ihmisen ryhmän ja sanoa, että heidän ei tarvitse tehdä mitään ilmastonmuutokselle, koska heitä on vähän. Ovatko he sitten newyorkilaisia miehiä vai vasenkätisiä ranskalaisia?
– Ilmakehäähän ei kiinnosta, mistä se päästötonni on tullut, onko se kiinalainen, intialainen vai suomalainen. Jokaisella on merkitystä. Ja kyllä minä näen tässä historiallisen vastuun. Me rikkaat teollisuusmaat olemme vaikuttaneet negatiiviseen kehitykseen voimakkaimmin, siksi meidän pitää myös kantaa vastuumme.
Modigin mukaan on tärkeintä muistaa, ettei kysymys ole maksumiehiksi joutumisesta.
– Jos teemme nyt asioita etunojassa, tuemme rohkeasti tutkimusta ja kehitystä sekä suomalaisia yrityksiä, joilla on jo innovaatioita ilmastoratkaisuihin, me voitamme tässä. Tämä voi luoda uusia työpaikkoja ja uuden kestävän talouskasvun mahdollisuuden meille.
Äärioikeiston ja -konservatiivisuuden nousu Euroopassa huolettaa Silvia Modigia. Hän sanoo vuonna 1976 syntyneenä suomalaisena naisena pitävänsä käsittämättömänä, että Euroopassa on tahoja, joiden mukaan abortti pitää kieltää tai että naisen paikka on kotona.
– Olen saanut elää yhteiskunnassa, jossa naisille kaikki on mahdollista. Tottakai tasa-arvon kanssa on vielä työtä, mutta isossa kuvassa olen kokenut naisena, ettei minulla ole mitään esteitä tässä yhteiskunnassa.
Ääriajatusten ja rasismin hän uskoo kumpuavan ihmisten peloista, osattomuudesta ja huolesta tulevaisuudesta, minkä takia ihmisen on vaikeaa löytää omaa paikkaansa ja viiteryhmäänsä.
– Näihin tietyt voimat tarttuvat kiinni. Sen takia oikeudenmukaisuuden ja työpaikkojen on oltava ilmastonmuutoskeskustelussa koko ajan mukana. Se on aivan keskeistä, koska kaikkien pitää olla siihen osallisia, emmekä onnistu kuin yhdessä. Mitä paremmin ihminen voi, sitä vähemmän hän vihaa.
Veronkiertoa ja veroparatiiseja Modig suitsisi muun muassa säätämällä EU-tasoisen minimin jäsenvaltioiden yhteisöveroille.
– Ei ole tervettä, että EU-maat kilpailevat yhteisöveron tasolla kohti pohjaa. Mieluummin maat voisivat kilpailla sillä, kenellä on vakain ympäristö yrityksille toimia. Eihän yritys katso pelkästään, missä voi maksaa vähiten veroja, vaan missä on osaavaa työvoimaa ja jossa uskaltaa tehdä investointeja ja panostuksia tulevaisuuteen. Ennemmin kannattaisi kilpailla laadulla eikä vain veropohjalla.