Paikallisuutiset

Abilita tavoittelee isompia sote-tietojärjestelmäkauppoja – pietarsaarelaisyritys hakee vipuvoimaa yhteistyöllä pietarilaisen ja helsinkiläisen toimijan kanssa

Abilitan myyntijohtaja Frej Salmela (vas.) odottaa paljon uudelta yhteis-yritykseltä, jonka on määrä osallistua täysillä sote-ohjelmistomarkkinoilla käytävään kisaan. Pietarsaaren yksikössä työskentelevät myös Petri Tapanainen ja Maria Kaisa Tyni.
Abilitan myyntijohtaja Frej Salmela (vas.) odottaa paljon uudelta yhteis-yritykseltä, jonka on määrä osallistua täysillä sote-ohjelmistomarkkinoilla käytävään kisaan. Pietarsaaren yksikössä työskentelevät myös Petri Tapanainen ja Maria Kaisa Tyni. Kuva: Pentti Höri

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa liikkuu valtavia rahasummia. Yksi kalliiksi käyvä osa-alue on tietohallinto.

Molempien suurten toimialojen tiedonhallinnan yhteensovittaminen on Suomessa miljardiluokan bisnes. Osviittaa tulevasta antaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kilpailutus, jossa järjestelmän toimittajaksi valittiin amerikkalainen Epic.

Järjestelmän ja sen ylläpidon arvioidaan tänä päivänä maksavan sairaanhoitopiirille yli 600 miljoonaa euroa kymmenessä vuodessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaasan sairaahoitopiiri on parhaillaan mukana Keski-Suomi-vetoisessa kilpailutuksessa, johon osallistuu useita muitakin sisä-Suomen sote-alueita.

– Vaasan osalta puhutaan nyt 110 miljoonan euron kustannuksista vuosikymmenen aikana. Tässä pelissä on mukana enää kaksi suurta toimijaa, Epic sekä irlantilainen Cerner, pietarsaarelaisen ohjelmistotalo Abilitan myyntijohtajaFrej Salmela kertoo.

Abilita on pohjanmaalaisten kuntien aikanaan perustama ohjelmistotalo, joka on toimittanut kuntasektorille tietohallintojärjestelmiä lähes 30 vuoden ajan. Asiakkaina on myös sosiaali- ja terveyssektorin toimijoita.

Nyt yritys on ottanut askeleen eteenpäin kyetäkseen kilpailemaan myös huomattavasti suuremmista toimituksista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhdessä helsinkiläisen Citrus Solutions Oy:n ja venäläisen SP.ARM:in kanssa Abilita on perustanut QMS Nordic -yhteisyrityksen. Firma on niin tuore, että se kirjattiin kaupparekisteriin vasta viime viikolla.

– Meillä on selkeä tavoite olla mukana myös sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa. Pelikenttä on muuttumassa, sillä muidenkin ohjelmistotalojen ratkaisut alkavat olla tiensä päässä. Haemme leveämpiä hartioita yhdistämällä voimamme, jotta voimme tarjota sote-alan järjestelmäkokonaisuuksia, Salmela kertoo.

Uudella QMS Nordicilla on hänen mukaansa käytössään yhteensä 250 asiantuntijaa.

Pietarilainen SP.ARM on kehittänyt 30 vuotta sote-tietojärjestelmiä, joita on käytössä yli 300:ssa sairaalassa pääasiassa Venäjällä. Suurin sen toimittama järjestelmä palvelee kolmen miljoonan asukkaan aluetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensimmäinen EU-maa, jossa SP.ARM:in sote-ratkaisut on otettu käyttöön, on Tsekki.

Frej Salmela uskoo, että nyt muodostetulla toimijalla on kaikki mahdollisuudet olla kilpailukykyinen aiempien tietojärjestelmätoimittajien kanssa.

– Pystymme tarjoamaan vähintään yhtä hyviä ratkaisuja huomattavasti halvemmalla. Tavoitteenamme on olla sekä parempi että halvempi, Salmela sanoo.

Kustannuksiin vaikuttaa venäläinen lähdekoodi, joka ei liiku samoissa hinnoissa kuin länsimaisten kilpailijoiden vastaavat.

– Me teemme itse huomattavan osan työstä, ja meidän hintatasomme on pikkuisen eri tasolla kuin kilpailijoiden osaajien. Ja tietenkin teetämme sen mikä on järkevää teettää ulkomailla.

Salmelan mukaan ohjelmointityön ostamisessa ulkomailta ei ole mitään uutta. Sitä on teetetty julkisen ja yksityisen sektorin tarpeisiin jo pitkään esimerkiksi Intiassa ja Baltiassa, ja nyttemmin Venäjä on tullut mukaan kuvaan.

Salmela kehuu venäläisyhtiön ratkaisua hyvin moderniksi, joustavaksi ja skaalautuvaksi, eli sitä voidaan säätää ja hyödyntää hyvin erikokoisten asiakkaiden tarpeisiin.

– Emme suinkaan ole jälleenmyyjinä tässä, vaan yhteisen yrityksen kautta teemme suomalaisia ratkaisuja.

Abilitalla, Citrus Solutionsilla ja SP.ARM:illa on kullakin kolmanneksen osuus QMS Nordicista.

Frej Salmela ei ole lainkaan huolissaan siitä, millaisia mielikuvia venäläinen toimija saattaa suomalaisessa sote-kentässä herättää.

– Ensiksi pitää unohtaa politiikka. Venäläisten intresseissä on toimia ulkomailla ja saada valuuttaa. Mielikuvat syntyvät yleensä poliittiselta kantilta, mutta tässä meidän asiassamme olemme aivan varmoja, että siellä tehdään laadukasta työtä.

Kyseinen ohjelmistoratkaisu on kansainvälisesti sertifioitu, mikä Salmelan mukaan oli ratkaiseva tekijä yhteistyön käynnistämiselle.

Pietarsaaresta käsin toimivan Abilitan omistajista edelleen neljännes on pohjanmaalaisia kuntia.

Salmela sanoo laskeskelleensa ja yllättyneensä siitä, että Pietarsaaren ja Kokkolan alueella Abilita on henkilöstömäärältään suurin ICT-alan yritys.

Pietarsaaressa työskentelee 45 ihmistä ja ja Tampereen yksikössä viisi.

– Olemme kasvava firma, ja rekrytoimme joka vuosi lisää väkeä. Tavoittelemme myös paluumuuttajia, mutta rajoitteena on lähinnä sopivan työpaikan löytyminen heidän puolisoilleen. Enimmäkseen olemme onnistuneet palkkaamaan väkeä lähialueilta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä