Paikallisuutiset

Sara teki seitsenvuotiaana läppärin kanssa sinunkaupat: nuori pietarsaarelainen lähtee ammattikoululaisten ”mestaruuskisoihin”, vaikka takana on vasta puolisen vuotta opiskelua

Sara Sandbergin lähtötaso tietotekniikassa oli sen verran hyvä, että hän tietää selvittävänsä ammatillisen perustutkinnon reilusti etuajassa.
Sara Sandbergin lähtötaso tietotekniikassa oli sen verran hyvä, että hän tietää selvittävänsä ammatillisen perustutkinnon reilusti etuajassa. Kuva: Pentti Höri

Joukko nuoria ammattiopiskelijoita on jälleen valittu edustamaan Pietarsaarenkin seutua ja kouluaan – ja tietenkin itseään – vuotuiseen Taitaja-finaaliin, joka järjestetään tänä vuonna Porissa.

PietarsaarelainenSara Sandberg on heistä yksi. Hän opiskelee vasta ensimmäistä vuottaan tietojenkäsittelyä ja viestintää Keski-Pohjanmaan ammattiopistossa Kokkolassa, mutta selvitti valtakunnallisen semifinaalin komeasti.

Saran, 17, puheessa vuorottelevat kunnianhimo ja realismi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Valmistautuessani viime vuoden puolella harjoittelin aika paljonkin, mutta sitten tuli joululoma ja olin unohtanut koko kisat. Tuli vähän shokkina, että ai, onko meillä huomenna tämmöiset! Mutta hyvin se meni siitä huolimatta, että kuulin näiden tehtävien olleen aiempaa vaikeampia.

Toukokuussa hän kilpailee samalle alalle tähtäävien suomalaisnuorten parhaimmiston kanssa, mutta laskelmoi, ettei ehkä voita.

– Minä sain semifinaalissa 69 pistettä sadasta, kisan ykkönen sai 91. Mahdollisuudet on, vaikkakin pienet.

Hän ei ota erityisempiä paineita pärjäämisestä siksikään, että hänellä on mahdollisuus yrittää Taitaja-finaaliin vielä vuodenkin kuluttua. Ammattitutkinnon hän tietää kuitenkin suorittavansa etuajassa, kahdessa tai kahdessa ja puolessa vuodessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sara Sandberg sai ensimmäisen läppärinsä ollessaan 7-vuotias. Siitä pitäen häntä on tietokoneiden maailmassa kiinnostanut suunnilleen kaikki. Ensimmäisten ammattiopintoviikkojen aikana hän myöntää myös turhautuneensa, luvut kun alkavat sillä periaatteella, että ensin opetetaan tiedostojen tallentaminen ja uuden kansion luonti.

Sara toki osasi nämä ja paljon muuta harrastuneisuutensa vuoksi. Nyt hän jo opiskelee kakkosvuoden repertuaaria.

– Minulla on pohjaa ja olen nopea oppimaan, hän taustoittaa.

Hän on jo valinnut perusopintojen jälkeisen oman suuntautumisensa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen oikeastaan tiennyt koko ajan, että minusta tulee IT-tukihenkilö. Sellainen kiinnostaa, ja siinä pääsee auttamaan ihmisiä eri asioissa.

– Olisi ihan mukavaa päästä myös korjaamaan tietokoneita. Ja kyllä varmaan tulenkin pääsemään, ei se nyt niin vaikeaa voi olla.

Sara uskoo vakaasti työtä löytyvän alalta. Jo osallistuminen Taitaja-kilpailun finaaliin merkitsee cv:ssä jotain, hän tietää.

– Koululla sanottiin, että sillä perusteella voidaan palkata töihin suoraan. Toki muullakin on väliä, mutta tämä on sellaista, mikä buustaa työhakemusta, Sara Sandberg sanoo.

Finaalipaikasta saa myös 15 osaamispistettä, mikä auttaa valmistumaan opinnoista nopeammin.

Sara oli kaksivuotias, kun perhe muutti Turusta Pietarsaareen. Vanhemmat ovat seudulta kotoisin. Tästä hänellä ei muistikuvaa ole. Pietarsaari on tuntunut aina kotikaupungilta. – Täällä ovat kaikki sukulaiset ja kaverit.

Tunnettu tosiasia on, että moni pietarsaarelaisnuori, eritoten suomenkielinen, poistuu opiskelujen ja töiden pariin muualle ja usein myös jää sille tielleen. Saraa ei mikään sinänsä ole ajamassa Pietarsaaresta pois.

– Jos saan hyvän työpaikan, kyllä minä tänne ainakin joksikin aikaa tulen jäämään. Mutta jatko-opiskelua ajatellen olen miettinyt lähtöä johonkin isompaan paikkaan. Esimerkiksi Tampereelle, jossa on ammattikorkeakoulu.

Tiedon ja tietokoneiden kanssa työskentelyssä varsinkaan ei tule koskaan valmiiksi. Sara Sandberg on tästä hyvin tietoinen ja valmis elinikäiseen oppimiseen.

– Koulusta saa tietyt asiat, mutta loppu pitää opetella itse.

Taitaja2022-finaalit toukokuussa Porissa

Keski-Pohjanmaan ammattiopistosta Taitaja2022-finaaliin ovat selviytyneet Sara Sandberg (tietojenkäsittely), Tomi Pulkkinen (ajoneuvotekniikka), Nestori Niskakangas (metsäkoneen käyttö), Sakari Humalajoki ja Jani Simoinen (automaatio-kappaletavara).

Optimasta Pietarsaaresta Taitaja2022-finaaliin ovat selviytyneet Fredrik Häggman (artesaani), Alexander Häggman (artesaani), Greta Rahikka (kauneusala), Filip Nyman (hitsaus), Emil Joensuu (LVI), Wilma Ahlvik (leipuri/kondiittori), Linda Häggblom (leipuri/kondiittori), Leander Byggmästar (taloushallinto).

Semifinaaleihin osallistui valtakunnallisesti lähes 1 500 ammattiin opiskelevaa nuorta.

Taitaja2022-finaalitapahtuma järjestetään Porissa 16.5.–19.5. Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen vuosittainen tapahtuma, jossa kilpaillaan nuorten ammattitaidon Suomen mestaruuksista.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä