Paikallisuutiset

Pietarsaaren koulurakentamiselle hintaa jopa 20 miljoonaa euroa – kallein vaihtoehto on purkaa Etelänummi ja rakentaa tilalle uusi yhtenäiskoulu

Kouluratkaisujen aika lähestyy. Pietarsaaren päättäjille on esitelty yksityiskohtaisempia tietoja muun muassa eri vaihtoehtojen kustannuksista.

Niitä näyttäisi kertyvän 12–20 miljoonaa euroa ratkaisusta riippuen. Edullisin vaihtoehto on rakentaa ruotsinkielisille alakoululaisille uusi koulu purettavan Bonäsin koulun tontille. Hintavin ratkaisu on kokonaan uuden suomenkielisen yhtenäiskoulun rakentaminen Etelänummen tontille. Tässä tapauksessa nykyinen Etelänummi purettaisiin ja liikkeelle lähdettäisiin tyhjältä tontilta.

Liki samaan luokkaan nousevat kustannukset uuden suomenkielisen yhtenäiskoulun rakentamisesta entiselle Pursisalmen koulun tontille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kustannusarviot on laatinut kaupungin projekti-insinööri Mats Kackur. Hän painottaa, että hinta-arviot perustuvat oletettuihin rakentamisen ja peruskorjaamisen neliöhintoihin. Koska laskelmat on tehty kaikille vaihtoehdoille samoilla perusteilla, ne soveltuvat enemmän vertailun välineiksi kuin lopullisten kustannusten esittämiseen.

"Summat voivat olla suurempia tai pienempiä, mutta ne on laskettu vertailukelpoisiksi." Jan Levander sivistysjohtaja

Aiempien mallien lisäksi mukaan vertailuun on otettu myös suomenkielisen yhtenäiskoulun rakentaminen Pursisalmelle. Koulu urheilukenttineen maksaisi 17,9 miljoonaa euroa. Käytöstä poistuvien koulujen (Bonäs, Itälä) purkaminen nostaisi kuluja miljoonalla eurolla.

Etelänummen koulun purkamisen jälkeen tontille rakennettava yhtenäiskoulu tulisi kaikkineen maksamaan reippaat 20 miljoonaa euroa.

Jos nykyinen Etelänummi jatkaa elämäänsä peruskorjattuna ja lisärakennettuna yhtenäiskouluna, rahaa kuluisi noin 11,5 miljoonaa euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näissä kaikissa tapauksissa Länsinummen koulu siirtyisi ruotsinkieliselle koulutoimelle, eikä enempää uudisrakentamista tarvittaisi.

Mikäli koulukysymys ratkaistaan rakentamalla uusi ruotsinkielinen alakoulu Bonäsiin, rakennuskulut olisivat noin 11,3 miljoonaa euroa. Itse Bonäsin uudisrakennuksen hinta olisi noin 6 miljoonaa euroa, mutta ratkaisuun on kytketty myös Etelänummen yläkoulun korjauksia viidellä miljoonalla eurolla. Tyhjilleen jäävien koulujen purku ja poistuminen nostaisi hintaa miljoonalla eurolla.

Kaikissa vaihtoehdoissa suomenkielinen Itälän koulu poistuisi käytöstä.

– Etelänummen perusparannus tulee kuitenkin jossain vaiheessa eteen, ellei samanaikaisesti niin myöhemmin. Ulkokuori pitää kunnostaa, teknisellä puolella tehdä parannuksia ja kiinteistöön tulisi saada myös lisävaloa, sivistysjohtajaJan Levander kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hänen mukaansa Pietarsaaressa on arvioitu nyt ensi kertaa kaupungille koituvia todellisia kustannuksia, jotka pitävät sisällään myös kirjanpidollisia poistoja purettavien rakennusten muodossa, purkukuluja ja väistötilojen tarpeita.

– Uuden rakentamisen neliömetrihinnaksi on laskettu 2 600 euroa, mikä on kyllä kovin viitteellinen. Oxhamnin ja Kielikylpykoulun neliöhinta jäi halvemmaksi, mutta tällä hetkellä muissa kunnissa rakennetaan kallimmalla. Summat voivat olla suurempia tai pienempiä, mutta ne on laskettu vertailukelpoisiksi, Levander sanoo.

Kaupunginjohtaja Anne Ekstrand ehdotti muutaman viikon takaisessa kaupunginhallituksen budjettikokouksessa suunnittelurahaa varattavaksi nimenomaan Bonäsin koulun rakentamiseen. Hän perusteli esitystään vaihtoehdoista edullisimpana. Kaupunginhallitus kuitenkin kääntyi yksimielisesti toiselle kannalle, eikä halunnut vielä nimetä vaihtoehdoista yhtään toteutettavaksi.

Kustannusvertailut esiteltiin maanantaina Pietarsaaren kaupunginvaltuutetuille budjettikokousta edeltävässä talousseminaarissa. Kaupunginhallitus palaa asiaan tällä tietoa tammikuun alussa.

Alustavasti on mietitty myös, mitä mahdollisten käytöstä poistuvien koulujen tilalle voisi tulla. Ellei Pursisalmen kenttää oteta koulukäyttöön, se voitaisiin kaavoittaa 2–7-kerroksisille asuintaloille, jolloin alueelle mahtuisi enimmillään 168 asuntoa.

Jos Bonäsiin ei rakenneta uutta koulua, alueelle mahtuisi lukuisia omakoti- ja/tai rivitaloja, samoin myös Vestersundinkylään.

Mikäli päädytään siihen, että Etelänummi poistuu koulukäytöstä – tämä vaihtoehto on mahdollinen, jos Pursisalmi rakennetaan – tontille mahtuisi 2–4-kerroksisia asuinrakennuksia.

Pietarsaaressa on nyt noin kolmen vuoden ajan yritetty löytää kouluratkaisuja, jotka kestäisivät kymmeniä vuosia eteenpäin. Taustalla vaikuttaa usean koulun korjausvelka sekä ennen muuta pienenevät ikäluokat.

Lukuvuonna 1975–76 kaupungin peruskoulussa oli 1646 suomenkielistä ja 1680 ruotsinkielistä oppilasta.

Kuluvana lukuvuonna 2022–2023 vastaavat lukemat ovat 643 ja 1293.

Viimeksi kuluneiden neljän vuoden aikana suomenkielisiin perheisiin Pietarsaaressa on syntynyt noin 40 lasta vuosittain.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä