Paikallisuutiset
Vääntö toimiluvan saaneesta kalankasvattamosta jatkuu Pietarsaaressa – poikkeuksellisen valituksen liikkeeseen laittanut Anna-Maija Lyyra pohtii prosessia, joka on jo saanut aikaan valtavan kasan paperia ja voi edetä korkeimpaan hallinto-oikeuteen saakka
Pietarsaaren Sanomat saattoi viime perjantaina julkaista epätavallisen uutisotsikon: "Kaupunki valittaa Ekofish-päätöksestä".
Pietarsaaren ympäristö- ja rakennuslautakunta kun päättiAnna-Maija Lyyran (vihr.) esityksestä lähettää Vaasan hallinto-oikeudelle valituksen siitä, että kaupungissa pitkään puhuttaneelle kalankasvattamolle myönnettiin toimilupa ilman ympäristövaikutusten arviointiprosessia (YVA). Päätös syntyi äänin 5-4.
Ympäristö- ja rakennuslautakunnassa ei tehdä poliittisia päätöksiä, vaan se toimii viranomaisen lailla.
– Niinpä tämä oli lautakunnassa päätösasiana ja lautakunnalla oli mahdollisuus päättää, että asiassa valitetaan, sanoo Lyyra.
Lain mukaan tietysti mennään ja heille on annettu lupa aloittaa toiminta, niinpä he aloittavat toiminnan. Anna-Maija Lyyra Kaupunginvaltuutettu (vihr.)
Ely-keskus teki jo vuoden 2018 syyskuussa päätöksen, että ympäristövaikutusten arviointia ei Ekofishin kasvattamohankkeen osalta tarvita. Lyyran mukaan vastaavilta hankkeilta on tämä jälkeenkin kuitenkin lupa vaadittu.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto antoi 17. huhtikuuta 2020 Ekofish Ab:lle luvan aloittaa kalankasvatustoiminta.
– Tämä oli siis ensimmäinen kerta, kun tuosta YVA:n teettämättä jättämisestä saattoi valittaa.
Mikäli tämä kaikki kuulostaa monimutkaiselta, niin ei ihme. Lyyra antaa ymmärtää perehtyneensä asiaan niin hyvin kuin yleisbiologin koulutustaustallaan mahdollista on, mutta aiheen tuottamat asiakirjamassat luonnontieteellisine ja mahdollisine juridisine kommervenkkeineen kasautuvat niskaan.
YVA-asia on kuitenkin selkeä ja binäärinen – arviointia olisi joko pitänyt edellyttää tai sitten ei – ja tämän osalta prosessi saattaa ajallaan jatkua korkeimpaan hallinto-oikeuteen saakka. Samaan aikaan kalankasvattamo saa olla toiminnassa.
– Lain mukaan tietysti mennään ja heille on annettu lupa aloittaa toiminta, niinpä he aloittavat toiminnan. Se on selvä juttu, Lyyra myöntää.
Erilaisten päätösten todelliset ympäristövaikutukset tulevat Lyyran mukaan usein nähtäviksi vastan pitkän ajan kuluttua.
– Ne eivät tule että naps, oho, ensi vuonna huomataan vaikutukset. Kun tämä laitos [Ekofish] pääsee alkamaan, niin jos nyt ei mitään hirveän radikaalia tapahdu niin vaikutukset tulevat pikkuhiljaa.
YVA:n hän arvioi olevan paras työkalu, kun arvioidaan mahdollisia pitkän tähtäimen muutoksia.
– Yleensäkin ympäristöasioissa on aika hankala osoittaa sellaista välitöntä vaikutusta. YVA:kin perustuu malleille ja ennusteille eli sekään ei välttämättä ole yksi yhteen reaalitodellisuuden kanssa. Se ei siis välttämättä ole täydellinen väline, mutta luultavasti paras, johon tieteen avulla päästään.
Lyyra korostaa, ettei ole juristi eikä siis halua liikoja spekuloida asian lainopillisilla ulottuvuuksilla. Sen sijaan hän muistuttaa Pohjanlahden tilasta niin isommassa kuin paikallisessa kuvassa.
Pietarsaaren satama-alueen vedenlaatu on ympäristö- ja rakennuslautakunnan joulukuisessa lausunnossaan käyttämän raportin mukaan pudonnut tyydyttävästä välttävään. Alholman osalta käytetään myös määritelmää huono.
– Nämä siis mitataan viiden vuoden ajalta eli ne ovat pitkäaikaisia selvityksiä. Tietysti tämä askarruttaa.
Kalankasvattamon puolesta on argumentoitu, että sen aiheuttama ravinnekuorma ei olisi mitenkään merkittävä paikallisestikaan.
– Larsmonjärveltä ja muualta on kuormittajia, joiden ravinnepäästöjä on hankala saada kuriin. Kalankasvattamon tuoma ravinteiden määrä voi olla pieni verrattuna muihin, mutta se on lisäävä. Eli jos tavoitteena on vedenlaadun parantaminen, niin siihen se ei oikein täsmää.
Meri on siis Pietarsaaren edustalla kehnohkossa kunnossa, mutta laajemmassa katsantokannassa Pohjanlahdella menee verraten hyvin.
– On vähän ahdistavaa, että kun meillä on edes joku merialue edes kohtalaisen puhdas, niin pitäisi pyrkiä täällä olosuhteisiin nähden hyvään lopputulokseen. Meillä on vielä tilanne toinen kuin Suomenlahdella, jossa on levälauttoja sun muuta. Että siltäkin kannalta turhauttavaa.
Anna-Maija Lyyra myöntää olevansa ylipäätään hieman synkistynyt siihen, miten hidasta kamppailua ympäristöasioiden ajaminen yhteiskunnassa on.
– Sanotaanko, että välillä tuntuu että antaisi mennä vaan, mutta jos on huoli jostain ja haluaa vaikuttaa asioihin, niin niistä asioista täytyy puhua ja yrittää saada niitä tiedoksi.
Toisaalta hänelle ei ole syntynyt tunnetta, että pelkästään huutaisi tuuleen.
– Aina on joitain ihmisiä, jotka pysähtyvät miettimään asioita. Muutos voi olla hirmuisen hidas, se voi olla liian hidas, mutta täytyy vain toivoa, että jotain saa aikaan.
Suoran toiminnan puolesta vihreän liikkeen veteraaneihin lukeutuva Lyyra ei saarnaa, pikemminkin päinvastoin.
– On pyrittävä käyttämään niitä keinoja, joita lainsäädännön mukaan on annettu, vaikka turhauttavalta se välillä tuntuu, ei käy kieltäminen.
Lue myös: Pietarsaaren kaupunki valittaa Ekofish-päätöksestä – päätös syntyi äänin 5-4