Paikallisuutiset
Pääkirjoitus: Rajoitteet eivät kahlitse tekoälyä
Pentti Höri
Tekoälyn vallankumousta povaavat nyt kaikki. Toiset juhlivat, toiset ovat kauhuissaan.
Taannoisessa Ylen Docventures-ohjelman ilmastoahdistusta käsitelleessä keskustelujaksossa futuristi Perttu Pölönen, nuori mies, lausui aiheesta niinkin, että vanhan kaartin porukka ei osaa kuvitella mahdolliseksi tulevaisuuden teknologisia innovaatioita, joilla voidaan löytääkin toimivia ratkaisuja maailman perustavaa laatua oleviin ongelmiin. Keksijöiden on kyettävä ajattelemaan käänteentekevästi laatikon ulkopuolelta ja tavoiteltava sellaista, jota he välttämättä itsekään eivät osaa vielä hahmottaa.
Keskiajalla ei unelmoitu autoista tai puhelimista, eikä televisio mahtunut Ruotsi-Suomessa mielikuvitukseen. Tällainen jäljempää keski-ikää elävä voi hymähtää, että nämähän ovat aina olleet. Mustavalkotelkkarista on tullut teräväpiirtoseinä, mutta sen nyt arvasi.
Tiiviisti: Emme osaa ennakoida sellaista, mikä ei mahdu mieli-kuvituksemme rajoihin.
Vaan. Kuka muka tiesi 1970-luvulla, että käyttäisi vielä farkuntaskuun mahtuvaa kapulaa, josta löytyy oikea tai väärä vastaus melkein kaikkeen, mitä omistaja keksii kysyä? Googlea ei ennakoitu, kun ei sitä voinut aiemman elämänkokemuksen perusteella kuvitella. Toimiston nurkkaan ilmestynyt faksi hirvitti, mutta senkin kun otti tulostavana lankapuhelimena, niin saattoi jotenkin ymmärtää.
Toisin on diginatiivien eli tietotekniikan keskelle syntyneiden laita. Se, että maailma voi muistuttaa jonkin vuoden kuluttua tietokonepeliä ja toimia samoilla logiikoilla, ei ole heille kummoinenkaan uutinen.
Jolleivät omat jälkeläisemme onnistu pelastamaan maailmaa, tekoäly sen varmaan tekee. Sillä kun ei ole ihmisen kuoriin mahtuvia fyysisiä eikä henkisiä rajoitteita.
Ellei se pahoita mieltään.