Urheilu

Pietarsaarelainen Adrian Björkgren ponkaisi viimeisellään huikean pituusennätyksen ja juhli kahta mestaruutta Pedersören SM-yleisurheiluissa.

Veljekset Björkgren on tottunut voittamaan SM-mitaleita yleisurheilussa. Lauantaina äityi veljeksistä nuorempi, Adrian, aivan hurjaksi kakkoslajissaan pituushypyssä, kun kisattiin nuorten SM-mitaleista Pedersöressä.

Adrian Björkgren paransi omaa ennätystään uskomattomasti 51 sentillä ja voitti SM-kultaa tuloksella 719. IF Drottin nuorukainen ei ollut moksiskaan tuloksesta.

– Tiesin, että minulla oli tuollainen hyppy kropassani. Lähdin kisaan sillä mielellä, että hyppään 720. En nähnyt, miten hyvin jalka osui lankulle, mutta ilmeisesti aika hyvin, myhäili Björkgren.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

17-vuotiaiden pituuskisa alkoi vaisuhkosti. Kisan edetessä mies kuin mies lensi yhä pidemmälle Pännäisten urheilukentän hiekkalaatikkoon.

Alavieskan Eetu Jokela oli hetken pronssipaikalla, mutta joutui lopulta tyytymään ennätyksellään 652 kuudenteen sijaan. Jokela oli kuudes myöhemmin myös kiekossa. Viidennellä kierroksella ponnisti Björkgren kolmospaikalta johtoon sentein 682. Lahden Eelis Snåre nokitti pian seitsemällä sentillä.

– Ennen viimeistä hyppyä olin vähän hermostunut. Ehkä se oli hyväksi, kun tuli tuollainen tulos. Olin aiemmin hypännyt myötätuulessa 698. Nyt tuulta oli apuna 1,7 m/s verran, pituusmestari tuumi.

Pika-aidoissa Björkgren hölkkäsi alkuerän aikaan 14,20 ja oli selvästi nopein. Hän oletti, että finaalijuoksun sujuessa moitteetta voisi voittoaika olla jopa 13,70-luokkaa.

Loppukilpailussa Björkgrenin veikkaus ei aivan toteutunut, mutta odotettu mestaruus tuli ajalla 13,83. Ennätyksestä lohkesi Pännäisten jopa 28-asteisessa säässä kahdeksan sadasosaa. Hopeamies Jonatan Sperryn aika oli 14,18. 17-vuotiaissa aidan korkeus on 91,4 senttiä, kun miesten sarjassa se on 106,7 senttiä.

Kannuksen UranEemeli Katajalaakso pääsi lauantaina paraatimatkalleen 2000 metrin estejuoksuun. Viikonlopun toinen mestaruus irtosi voittoajalla 6.16,24. Oma ennätys parani peräti 18 sekunnilla. Sunnuntaina Uran juoksija hamuaa vielä mestaruutta 1500 metrin juoksusta.

Katajalaakso on tottunut voittamaan SM-tasolla Kari Ahon valmentamana.

– Yläkoulu on käyty ja jatkan opiskeluja Vöyrin urheilulukiossa. Siellä Tom Andtbacka tulee toiseksi valmentajaksi, raamikas juoksija valaisee.

Kaustisen Pohjan-VeikkojenSalla Koskimäki otti Pedersöressä ohjelmaansa kolme kenttälajia. Keihäs ja kuula olivat päälajit, sillä Koskimäki oli niissä tilastoykkönen SM-kilpailuihin osallistuvien joukossa.

Moukaria kaustislainen paiskasi lukemiin 53.74 ja se riitti kolmanteen sijaan. Lopen Emmi Malo oli ennätyskunnossa ja kukisti 80 sentillä alaveteliläisen tilastoykkösenCharlotta Sandkullan. IF Åsarnan urheilija heitti parhaansa 56.73 viimeisellä kierroksella.

Hetkeä myöhemmin työnsi Koskimäki 16-vuotiaiden kuulaa ja tuloksena oli hopeasija lukemalla 13.24. Lahtelainen voittaja pukkasi melkein metrin pidemmälle.

– Lopetin moukarinheiton kaksi vuotta sitten. Katselin aiemmin kesällä, kun pikkusisko heitteli ja päätin aloittaa uudelleen. Välivuodet huomioiden hyvä tulos voittaa pronssia täällä. Sunnuntaina on vielä vuorossa keihäs. Siinä olen tilastokärki, mutta eihän mikään ole keihäässä koskaan varmaa, Koskimäki pähkäili kaksi mitalia voitettuaan.

Charlotta Sandkulla yritti puolustaa edellisen kesän mestaruutta, mutta yksi oli nyt häntä parempi.

– Tärisin jännityksestä koko kilpailun ajan. Heittokunto oli kohdallaan, mutta paineita oli liikaa. Täytyy olla tyytyväinen hopeaan, kruunupyyläinen totesi.

Alavieskan Samuli Takkusella oli mitalisauma 16-vuotiaiden pika-aidoissa. Alkuerässä Takkunen passaili lopussa ja teki ajan 14,87. Loppukilpailussa aika parani seitsemällä sadasosalla ja se oikeutti neljänteen sijaan. Mitaliin jäi matkaa kaksi sadasosaa.

Takkunen voitti jo perjantaina pronssin 400 metrillä ja starttaa Pedersöressä vielä pidemmällä aitamatkalla, jolta hänellä on mestaruus puolustettavanaan.

Keskipohjalaismitalistien joukkoon juoksi myös Kälviän Tarmon Melissa Kykyri, joka oli estejuoksussa kolmanneksi jaksavin. Kuuden parhaan joukkoon ylsivät lajeissaan lisäksi mm. Jani Simoinen (Halsua), Nea Luokkanen (Himanka), Jenni Jaatinen (Kalajoki) ja Sandra Hongell (Kruunupyy).

Ylivieskan Kuulaa edustava Oona Kiljala on tehnyt Pännäisissä merkillisen tasaista jälkeä. Hän oli satasella kolme kertaa kahdeksantena ja jatkoi samaan malliin lauantaina juoksemalla sekä aitojen alkuerissä että finaalissa kahdeksanneksi parhaan ajan.

Nuorten SM-kisat päättyvät sunnuntaina, jolloin helteen luulisi hieman helpottavan.