Paikallisuutiset
Jokaisen nuoren omille vahvuuksille voi rakentaa kasvua: lastensuojeluyksikkö Villa Nova tuplaa toimintansa – entisen Pietarkodin palvelutalon kiinteistö muuttuu lasten ja nuorten sijoituskodiksi
Lastensuojeluyksikkö Villa Nova Jakobstad laajentaa toimintaansa Pietarsaaressa. Reilut neljä vuotta sitten perustetulla Villa Novalla on Östanlidissa 7-paikkainen asumisyksikkö, joka on tarkoitettu 10–18-vuotiaille lapsille ja nuorille.
Nyt pietarsaarelaisyritys on ostanut Korkeavuorentieltä kiinteistön, jossa toimi aiemmin vanhusten palvelutalo Pietarkoti.
– Alun perin olimme etsineet tonttia ja ajatelleet rakentaa uuden yksikön, mutta sitten Pietarkodin vapauduttua päätimme satsata tähän, Villa Novan yksikön päällikköNina Höglund kertoo.
Olemassa oleva toiminta jatkuu edelleen Östanlidissa, Folkhälsanilta vuokratuissa tiloissa.
Korkeavuorentien kiinteistöä aletaan saneerata tuota pikaa. Yritys on saanut muutostoimenpiteille poikkeusluvan.
– Remontoimme tämän lattiasta kattoon. Valmista pitäisi olla loppusyksystä.
Entiseen Pietarkotiin tulee niin ikään seitsemän asuinpaikkaa pois kotoaan sijoitetuille nuorille. Villa Nova kaksinkertaistaa toimintansa, jolle on tänä päivänä kysyntää.
– Meiltä tiedustellaan toisinaan viikoittain, onko meillä vapaita paikkoja tarjolla. Talo on ollut jatkuvasti täynnä, Höglund sanoo.
Tällä hetkellä Villa Novan Östanlidin yksikössä asuvat nuoret ovat 14–17-vuotiaita. He voivat tulla kaikkialta Suomesta. Toiminta on pohjimmiltaan kaksikielistä, mutta juuri nyt kaikki asukkaat ovat ruotsinkielisiä.
– Juuri ruotsinkielisistä sijoituspaikoista on pulaa, erityisesti Etelä-Suomessa. Mutta voimme ottaa vastaan myös suomenkielisiä nuoria, ja heitä meillä on ollutkin, Nina Höglund kertoo.
Sijoituksen tarpeessa olevien nuorten ongelmat voivat olla monitahoisia. Heillä voi olla teini-iän vaikeuksia tai psyykkisiä ongelmia.
– Heidän kotiolosuhteensa voivat olla kestämättömät. On sellaisia nuoria, jotka haluavat omasta tahdostaankin asua meidän kanssamme,Saul Sundelin, yksi Villa Novan osakkaista, kertoo.
Höglund, Sundelin ja niin ikään yrityksen osakas,Mattias Wargh ovat aiemmin työskennelleet lastensuojelualalla, osa heistä myös isommissa yksiköissä.
Pikku hiljaa idea omasta, pienimuotoisemmasta toiminnasta alkoi itää ja kasvaa.
– Olemme tehneet työtä monta vuotta yhdessä ja tunnemme kaikki toisemme hyvin. Meidän kaikkien mielestä toimiakseen optimaalisesti yksikkö ei voi olla juuri isompi kuin 7–8 lapselle tarkoitettu, Wargh kertoo.
Villa Novassa kaikki omistajat myös työskentelevät päätoimisesti talossa. Heidän mukaansa kunnat, jotka sijoituspäätöksistä vastaavat, ovat jakaneet toiminnasta hyvää palautetta.
Lapsille ja nuorille pyritään takaamaan mahdollisimman kodinomaiset olosuhteet perusrutiineista ja koulunkäynnistä lähtien.
Villa Novan ominta alaa on ulkoilmapedagogiikka, joka pohjautuu monenlaiseen yhdessä tekemiseen luonnossa.
– Satsaamme juuri siihen, missä olemme ehkä hieman uniikkeja. Muissakin lastensuojeluyksiköissä tätä harjoitetaan, mutta ei ehkä yhtä laajassa mitassa, Nina Höglund sanoo.
Mattias Warghin mukaan nuoret saavat kokeilla kaikenlaista laskettelusta vaeltamiseen, kanoottiretkiin ja yöpymisiin saaristossa. Tällä tavoin he voivat myös löytää oman harrastuksensa.
– Käytämme lisäksi erittäin paljon lähialueen luontomahdollisuuksia. Nuoret voivat vaikuttaa itse siihen mitä tehdään ja tuoda omia ehdotuksiaan. Näin he tulevat aivan eri tavalla osallisiksi, Saul Sundelin kertoo.
– Nuoren voi tavoittaa paremmin, kun emme ole sisätiloissa neljän seinän sisällä, jonne on liian helppoa sulkeutua, Mattias Wargh huomauttaa.
– Kun on pitkän päivän jälkeen fyysisesti väsynyt ja istahtaa vaikka tulen ääreen, alkaa myös puhuminen. Jotain tulee esiin, ja siitä voi alkaa keriä asiaa eteenpäin.
Nina Höglundin mukaan on erittäin tärkeää keskittyä positiivisiin piirteisiin, joita jokaisessa nuoressa on, ja vahvistaa niitä.
– Positiivinen vahvistaminen on oikeastaan toimintamme punainen lanka, Sundelin toteaa.
Uuteen Korkeavuorentien yksikköön tulee myös seitsemän uutta työpaikkaa – yksi aikuinen jokaista nuorta asukasta kohti. Ennestään Villa Novassa työskentelee omistajat mukaan lukien 10 henkilöä.
Jo toiminnan laajennuksen suunnitteluvaiheessa he halusivat ottaa tulevat naapurit mukaan kutsumalla heidät tutustumaan toimintaansa ja ajatteluunsa.
– Meidät on otettu oikein myönteisesti vastaan. Siitä suuri tunnustus naapureille. He ymmärtävät, millaista työtä teemme, yrittäjät kertovat.