Paikallisuutiset
Hymynaama Isokadun yllä loistaa ennakkovauhtia Jeppis Luxille – Pietarsaaressa saatetaan nyt todistaa pitkän perinteen alkua
"Kas, hymy jo puoli on hyvettä ja itkeä ei voi ilkeä." Einon Leinon Hymyilevän Apollon säe juolahti mieleen perjantaina klo 10.00 Pietarsaaren Isokadulla, kun kadun yllä katselevaan suureen hymynaamaan sytytettiin valot.
Paikalle saapuneet Jeppis Lux -valofestivaalin puuhahenkilöt ja muut taustatekijät olivat maskiensa takana yhtä hymyä ja vettä taisi itse kullakin puskea silmään kiitos Isokatua pyyhkineen jäätävän viiman. Festivaalia vietetään 31. tammikuuta ja 7. helmikuuta välisenä aikana; Isokadun mahtinaama on etukäteinen muistutus ja lähtölaukaus.
Isokadulla oli miltä nyt tuntuu -kysymysklassikon paikka.
– Todella hyvältä tuntuu, tiivistiJeanette Östman koko Jeppis Lux -työryhmän puolesta.
Kun Pietarsaaren talven kohokohtiin perinteisesti kuuluva Runeberginviikko jää yleisötilaisuuksien osalta järjestämättä antaa valofestivaali kaikille mahdollisuuden osallistua. KulttuurisihteeriMarja-Leena Hyytinen Pietarsaaren kaupungilta iloitsee Jeppis Luxista.
– Kun Runeberginviikon teemana on Uskomattomat tarinat, niin koemme Jeppis Lux -valofestivaalin sopeutuvan erinomaisesti ohjelman yhteyteen, myös siksi että se noudattaa vuoden Runeberginviikon pääperiaatetta: kaikki voivat osallistua turvallisesti.
Festivaalissa voisi olla ainesta perinteeksikin.
– Jeppis Lux itsessään on oma uskomaton tarinansa, se että yksityishenkilöt tekevät aloitteen vaikuttavan asian puolesta on erittäin hienoa. Haluankin kiittää Jeppis Lux työryhmää koko sydämestäni, Hyytinen sanoo.
Jeppis Lux syntyi halusta ja palosta tuoda valoa sekä hymyjä korona-ajan maskiankeuteen. Aivan yhtä hyvin festivaali voisi silti toimia myös koronattomana talvena.
– Ensi vuonna on ihan erilainen maailma, Jeanette Östman pohtii.
Kaikkien aikojen ensimmäiseen Jeppis Lux -festivaalin voi kuka tahansa osallistua laatimalla ikkunaan valoilla koristetun hymynaaman. Materiaalia oman hymykasvon tekemiseen voi hakea Campus Allegron aulasta tai kaupunginkirjaston lehtilukusalista.
Eniten järjestäjiä ilahduttaa tieto siitä, että päiväkodit, koulut, lukiot, senioriasunnot, yhdistykset, yritykset ja yksityishenkilöt aikovat osallistua tapahtumaan askarrellen omia iloisia kasvoja.
– Kaikki kaupungin päiväkodit, ykityiset päiväkodit, koulut sekä yläkoulujen ja lukioiden kuvataideluokat ovat saaneet materiaalia jotta jokainen lapsi, koululainen ja opiskelija voi tehdä omat hymyilevät kasvot, sanoo nuorten ja lasten kuvataidekoulu Balatakon opettajaMalin Simons.
Jeppis Lux -työryhmässä toimivat Östmanin ja Simonsin lisäksi Therese Sunngren-Granlund ja Christa Friberg.
Runeberginviikkoon linkittyvän festivaalin ennakointi sopinee paitsi aloittaa niin päättääkin toiseen kansallisrunoilijaan. Eino Leino jatkaa Hymyilevässä Apollossa muun muassa näin:
Kas, Apolloa, joka hymyilee,
sitä voita ei Olympo jumalineen,
ei Tartarus, Pluto, ei Poseidon.
Hymyn voima on voittamaton.