Paikallisuutiset

Yhdistystoimintaa yhteiseksi hyväksi: - "Jos joku lähtee kotoaan yhden kerran harrastamaan, on se askel eteenpäin sosiaalisen verkoston rakentamisessa"

- Jos seudulle vasta saapunut ei tapaa uusia tuttavuuksia torilla, heitä voi löytää yhdistystoiminnan kautta, kannustavat  Laura Palovuori ja Mona Groop-Sjöholm ammattikorkeakoulu Centriasta, Melina Saari Yrkesakademin i Österbottenista sekä Eva Gädda Pietarsaaren seudun kotouttamisyksiköstä. Kuvasta puuttuu myös mukana Yhdistystoimintaa kaikille -projektissa ollut  Johanna Troberg-Dang YA:sta.
- Jos seudulle vasta saapunut ei tapaa uusia tuttavuuksia torilla, heitä voi löytää yhdistystoiminnan kautta, kannustavat Laura Palovuori ja Mona Groop-Sjöholm ammattikorkeakoulu Centriasta, Melina Saari Yrkesakademin i Österbottenista sekä Eva Gädda Pietarsaaren seudun kotouttamisyksiköstä. Kuvasta puuttuu myös mukana Yhdistystoimintaa kaikille -projektissa ollut Johanna Troberg-Dang YA:sta. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaari

Seudun rikasta yhdistyselämää ja maahanmuuttajien sosiaalisten yhteyksien tarvetta on saatettu yhteen Yhdistystoimintaa kaikille -projektilla. Projekti on edennyt päätösvaiheeseen. Kaksi ja puoli vuotta kestäneen hankkeen ansiosta voidaan koulutusta uussuomalaisille järjestäville opinahjolle tarjota laajaa koulutusmateriaalia yhdistystoiminnasta, yhdistyksille käyttöön yhdistysopas sekä vasta seudulle saapuneille vapaa-ajan kaveritoimintaa.

– Jos joku lähtee kotoaan yhden kerran harrastamaan tai yhdistyksessä mietitään näitä asioita kerran, on se askel eteenpäin sosiaalisen verkoston rakentamisessa, kuvaa projektityöntekijä Laura Palovuori ammattikorkeakoulu Centriasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maahanmuuttajia suomalaiseen yhdistystoimintaan osallistavaa yhteistyöhanketta ovat vetäneet ammattikorkeakoulu Centria, Yrkesakademin i Österbotten ja Pietarsaaren seudun kotouttamisyksikkö.

Projektin puitteissa on kontaktoitu Pietarsaaressa, Pedersöressä, Luodossa, Uudessakaarlepyyssä ja Kruunupyyssä kaikkiaan toistasataa yhdistystä ja useita koululaitoksia, on pidetty työpajoja ja webinaareja. Lisäksi muutama yhdistys on palkannut uussuomalaisen kesätyöntekijäksi projektin ansiosta.

ProjektinjohtajaMona Groop-Sjöholm ammattikoulu Centriasta kertoo, että projektin tavoitteena on ollut eri tavoin lisätä uussuomalaisten sosiaalista osallisuutta luomalla paremmat edellytykset osallistua yhdistystoimintaan, edistää heidän työkykyään ja hyvinvointiaan ja jopa lisätä työllistymismahdollisuuksia.

– Olemme toivoaksemme innostaneet yhdistyksiä kiinnittämään huomiota siihenkin, mitä yhteiskunnan muuttuminen yhä monikulttuurisemmaksi vaatii ja tarkoittaa yhdistyksen näkökulmasta. Pitäisikö omaa toimintaa markkinoida selkeämmin, minkälainen on yhdistyksen visuaalinen ilme ja mitä se viestii tällä hetkellä. Entä pääsevätkö uudet harrastajat helposti mukaan toiminnan piiriin, sitäkin kannattaa pohtia, Groop-Sjöholm huomauttaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

YA keskittyi projektissa kokoamaan laajaa opetusmateriaalia, jossa pureudutaan perusasioihin lähtien aina siitä mitä yhdistys on, miten jäsenmaksut käytetään ja miten mukaan ilmoittautuminen tapahtuu.

– Lisäksi nostetaan esille harrastamisen tärkeys päänupille ja kropalle, kertooMelina Saari YA:sta.

Harrastuskaveri -toiminta pyörii Pietarsaaren seudun kotouttamisyksikön kautta.

– Tällä hetkellä meillä on viiden kunnan alueella yhteensä 27 vapaaehtoista ja 36 uussuomalaista, jotka ovat ilmoittaneet haluavansa tutustua tiettyyn harrastukseen. Kun vasta saapunut ja harrastuskaveri ilmoittautuvat, heidät saatetaan yhteen. Kaveri menee ensimmäisen kerran mukaan, vaikkapa jalkapalloon tai tutustuttamaan uimahallin toimintaan. Olennaisia kysymyksiä ovat missä, miten ja milloin, kuvaileeEva Gädda kotouttamisyksiköstä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kyse on yhdestä kerrasta, kontaktia "saa" mutta ei "tarvitse" pitää sen jälkeen.

Yhdistystoimintaa kaikille -materiaali julkaistaan Pietarsaaren kaupungin kotisivulla.

Projektia ovat rahoittaneet Euroopan sosiaalirahasto ja Svenska kulturfonden.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä